Antreprenor: IASICON SA Iasi
Beneficiar: Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi
Ordonator de fonduri: Ministerul Culturii si Cultelor – UMP
Proiectant: IMPEX ROMCATEL SA Iasi
Palatul „Al. I. Cuza” din Ruginoasa a fost construit, in stil neoclasic, intre 1800-1811, de catre logofatul Sandulache Sturza, impreuna cu biserica mosiei si anexele gospodaresti.
Planurile Palatului si ale bisericii au fost concepute de arhitectul vienez Johan Freiwald.
In anul 1862 mosia este vanduta domnitorului Al. I. Cuza care, pana in 1864, repara Castelul si curtea ridicandu-le nivelul arhitectural. In cel de-al doilea razboi mondial si dupa, din cauza bombardamentelor, incendiilor si jafurilor, Palatul ajunge o ruina, iar anexele dispar in totalitate.
In acest castel s-a nascut, la 28 ianuarie 1898, marele istoric si patriot Gheorghe I. Bratianu, care a trait, a luptat si a patimit pentru cauza nationala romaneasca.
Principalele lucrari de consolidare, restaurare si amenajare, executate de SC IASICON SA Iasi au fost:
• Realizarea unei bariere orizontale hidro, sub cota 0,00, prin injectari in masa fundatiilor cu mortare din ciment si substante hidrofobizante, pe o fasie de 50 cm inaltime.
• Au fost desfacute pardoselile de la parter, cu excavarea partii superioare a umpluturii, pe o grosime de cca. 30-50 cm, pentru a permite realizarea unor piloti forati cu var nestins, in vederea reducerii umezelii; pardoselile au fost refacute in totalitate: suport, hidroizolatie, protectie termoizolatie, dale de marmura si parchet cu modele ornamentale.
• Repararea sarpantei s-a facut prin inlocuirea partiala a elementelor din lemn putrede si refacerea invelitorii din tabla de zinc cu toate profilele originale de coame si streasina.
• La fatade s-au decopertat toate tencuielile, cu exceptia elementelor ornamentale (care au fost restaurate), dupa care s-a procedat la tencuirea lor cu bosagii orizontale.
• Pardoselile de la etaj au fost refacute, tamplaria din lemn a fost schimbata in totalitate; la interior au fost montate usi pline din lemn de stejar cu supralumini de sticla in forma de ogiva, cu exceptia usilor de la saloane si balcoane, care sunt cu ochiuri de cristal pe care este sablata emblema Domnitorului Al. I. Cuza.
• Scarile de acces au fost realizate din dale de marmura, iar intrarea laterala in Palat a fost prevazuta cu o rampa pentru persoanele cu dizabilitati.
• S-au executat lucrari de reparatii la structura de rezistenta si refacerea tencuielilor exterioare si interioare la corpul Anexa si la Turnul Portii.
• Prin lucrarile de buna calitate, realizate de specialistii firmei IASICON SA Iasi, cu respectarea arhitecturii neoclasice originale, a fost redat circuitului muzeal Palatul dedicat memoriei primului domnitor al Unirii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns