«

»

Legea privind timbrul de mediu. Consultanta juridica

Share

In data de 22.01.2013 a fost pre­zentata forma proiectului noii legi pri­vind Timbrul de mediu. Astfel, potrivit Ghidului timbrului de mediu, publicat de Minis­terul Mediului, taxa se va aplica avand la baza principiul “poluatorul plateste”, deoarece se taxeaza, in prin­cipal, emisiile generate de masina.

Timbrul de mediu vizeaza nivelul de emisii si tipul de tehnologie folosit (Euro 1, 2, 3, 4, 5). In cuprinsul Ghidului se specifica faptul ca timbrul de mediu va fi, cu adevarat, o taxa de mediu, el calculandu-se, in principal, in functie de emisia de CO2. De aceasta data, emisia este luata in calcul, in intregime, pentru timbru, fata de 30% cat era prevazut in legea in vigoare. De asemenea, prin acest timbru de mediu se doreste stimularea innoirii parcului auto national pentru a ajunge, in urmatorii ani, la standar­dele de poluare pe care Uniunea Europeana le impune statelor membre.

Forma taxei a starnit, insa, controverse in randul cetatenilor romani, ridi­candu-se doua probleme majore: „daca mai poate fi atacata in instanta aceasta varianta a timbrului de mediu si daca este legala prevederea potrivit careia pentru masinile ai caror proprietari au obtinut in instanta restituirea taxei sau inmatricularea fara plata taxei se va percepe timbrul de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra acestora“.

1. Mai poate fi atacata in instanta aceasta varianta a timbrului de mediu?

Raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, intrucat nici aceasta taxa nu are o varianta prin care sa fie eliminate total nelegalitatile. Desi se doreste aplicarea principiului „poluatorul plateste“, forma Timbrului de mediu incalca normele legale privitoare la dreptul de proprietateaparat atat de Constitutia Romaniei, cat si de Conventia Europeana a Drep­turilor Omului. Observam ca, prin noua formula de calcul, taxa creste foarte mult pentru autotu­rismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non-euro, Euro 1 si Euro 2. Avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor au ca obiect autoturisme inca­drate in nor­mele Euro 3 si Euro 4, proprietarii aces­tora vor fi afectati, in cazul in care vor dori sa instraineze autoturismul, neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Circu­itul civil este liber, iar prin stabilirea acestei li­mite se incalca si principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art. 34-36 din Tratatul privind functi­onarea Uniunii Europene.

Opinia potrivit careia autoturismele Non-euro, Euro 1 si Euro 2 polueaza mai putin, deoarece au o durata de viata mai scurta, nu se justifica. Pot exista situatii in care posesorul unui autoturism Non-euro sa circule cu acesta mai mult decat un posesor de autoturism Euro 3, astfel ca rezulta clar diferenta de poluare, principiul „poluatorul plateste“ nefiind aplicabil in speta de fata.

2. Ce se intampla cu autoturismele ai caror proprietari au obtinut in instanta restituirea taxei sau inma­tricularea autoturismului fara plata taxei?

Prevederea potrivit careia se percepe timbrul de mediu la transcrierea dreptului de proprietate a autoturismelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a taxei pe poluare, precum si a taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, este neconstitutionala si nu-si poate gasi aplicarea, intrucat legea nu poate fi retroactiva. Hota­rarea judecato­reasca se referea la versiunea taxei auto in momentul inmatricularii autoturismului, inmatriculare care s-a rea­lizat potrivit prevederilor existente la acea data. Ori, trebuie avut in vedere ca sunt sanse ca sa nu mai existe identitate intre persoana careia i s-a restituit taxa si actualul proprietar al autoturismului, deoarece, in decursul anilor, autoturismul poate fi instrainat de mai multe ori. Nu se poate imputa ceta­teanului roman care a obtinut in instanta, in mod just, indreptarea unei grave erori legislative, sa plateasca pentru faptul ca legile anterioare nu au fost adoptate in conformitate cu prevederile europene si au condus la incalcarea dreptului Uniunii Europene.

Asteptam cu interes aplicarea in practica a acestor prevederi, dupa publicarea Timbrului de Mediu in Monitorul Oficial si adoptarea Normelor de punere in aplicare a acestuia.

Luand in considerare toate aceste aspecte, ajungem la concluzia ca Timbrul de mediu va continua sa incalce prevederile legale si va determina actionarea in instanta, de catre cei care doresc inmatricularea unui autoturism in Romania si carora li se va percepe acest timbru.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – ianuarie-februarie 2013, pag. 46

Autor:
av. Marius Vicentiu COLTUC – fondator Casa de avocatura Coltuc

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/02/11/legea-privind-timbrul-de-mediu-consultanta-juridica/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.