«

»

Pasaj rutier suprateran Basarab

Share

pasaj basarab foto 4Antreprenor: Asocierea ASTALDI SPA – FCC CONSTRUCCION SA – Spania
Beneficiar: Primaria Municipiului Bucuresti
Proiectant general:  Proiect Bucuresti SA
Proiectant pod pe arce: Fhecor Ingenieros Consultores Spania
Proiectant pod hobanat: Carlos Fernandez Casado – Spania
Servicii tehnice:: FCC CONSTRUCCION SA – Spania
Subcontractanti: BBR (Grup FCC) – pretensionare si hobane, Verta Tel –  lucrari de relocare utilitati, Coifer-Martifer – lucrari Pod Hobanat, Coifer – lucrari Pod Arc

 

 Pasajul suprateran Basarab, lucrare de importanta deosebita pentru circulatia rutiera din municipiul Bucuresti, realizeaza legatura rutiera si de tramvai intre Bd. Nicolae Titulescu – Sos. Orhideelor – Podul Grozavesti – Bd. Vasile Milea (pentru circulatia tramvaielor) si respectiv, Sos. Grozavesti, fluidizand traficul din aceasta zona, intregind, astfel inelul principal de circulatie al orasului din partea de Nord-Vest.

Pasajul, cu o lungime de 1.950 m, este in sine o opera de arta, care detine si doua recorduri europene si anume faptul ca podul hobanat al pasajului este cel mai lat din Europa, avand 44 m si este singurul pod hobanat de pe continent pe care este amenajata o statie de tramvai, cu accese la nivelul solului, unde se asigura legaturi la mijloacele de transport in comun, la metrou si la transportul feroviar.

Podul hobanat, de 365 m lungime, se sprijina pe doi stalpi de 80 m inaltime, fiecare avand cate 30 de hobane, plasate simetric de o parte si de alta a pilonilor.

Podul pe Arce peste raul Dambovita are o lungime de 124 m, iar stalpii sai se sprijina pe radiere, dedesubtul carora se afla coloane de 40 m adancime. Arcele au o deschidere de 118 m.

Intre cele doua poduri, structuri unicat in Romania, circulatia rutiera si a tramvaielor se desfasoara pe un viaduct din beton armat postensi­onat, lungimea totala fiind de 1.500 m, inclusiv rampele de acces unde s-a aplicat o metoda inovativa de tensionare. Acest over pass beneficiaza de un sistem avansat de protectie antiseismica aplicat, in pre­miera in Romania.

Linia de tramvai de 5.250 m, montata pe suprastructura pasajului, cuprinde toate lucrarile aferente: linie de contact, cale de rulare, statii pasageri.

Pasajul Basarab contribuie la reducerea noxelor, prin fluidizarea traficului. Costul aferent eliminarii noxelor eliberate de autovehicule este de 4,3 euro/1.000 pasageri/km. Datorita Pasajului Basarab, aceste costuri se reduc cu 10%.

Noul pasaj suprateran Basarab, realizat cu profesionalism de catre FCC CONSTRUCCION si ASTALDI SPA, la inalte standarde de calitate, este nu numai un arc peste timp si istorie, dar, mai mult ca sigur, va deveni una dintre emblemele Capitalei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 47

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/02/11/pasaj-rutier-suprateran-basarab/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.