«

»

PSC a declarat anul 2013 „ANUL ASOCIATIVITATII”

Share

andrioaiei fotoIncercam sa facem cunostinta mai in detaliu, pe parcursul acestui an, cu o asociatie patronala care a ales sa se adapteze din mers si sa se modernizeze, chiar in miezul unei perioade economice deosebit de turbulente. Stam de vorba, in aceasta editie, cu Secretarul General al Patronatului Societatilor din Constructii – PSC, dl. Tiberiu Andrioaiei.

 

Redactia: Cum au intampinat firmele din constructii anul 2013?

Tiberiu Andrioaiei: Mai intai vreau sa spun ca am incheiat cu totii un an 2012 complex si dificil, dar faptul ca inca suntem in activitate ne determina sa credem ca 2013 ne gaseste mai intariti si in acelasi timp, mai constienti ca va trebui sa fim in continuare pregatiti si capabili sa ducem mai departe proiectele proprii, chiar si in conditii extreme. In perioada de criza, s-a evidentiat ca avem multe vulnerabilitati, atat ca actori economici precum si ca breasla, dar si o mare capacitate de adaptare. Totusi, acest atu nu este suficient pentru a asigura prosperitate si sustenabilitate. Am invatat, in perioada de criza, ca oricat de mica sau de mare ar fi organizatia pe care o conducem, presiunea se duce mai usor daca este impartita echitabil. Mai mult, aceasta se poate dimi­nua in cazul in care construim parghiile potrivite cu care sa facem fata obstacolelor. Si constructorii adevarati stiu sa faca asta.

R.: Cum comentati ca in ultimii ani au disparut multe firme din patronatul pe care il reprezentati?

T.A.:Unele in mod meritat, intrusii spunem noi – acei intreprinzatori care au profitat de cererea anormal de mare din perioada de crestere economica, dar care nu aveau expertiza necesara pentru un astfel de domeniu complex. Din pacate au disparut si companii competente care au fost surprinse in mijlocul unor investitii ce nu mai corespundeau cu scaderea brutala a pietei.

S-a dovedit, in aceasta perioada, lipsa unei „cupole“ solide, care sa protejeze, in mod real, membrii sai de turbulentele provocate de actuala situatie economica si sociala.

R.: Ce rol au patronatele in aceste conditii?

T.A.: Ei, aici ati atins o problema pe care acum o vedem altfel decat inainte. Daca vom combina doar doua atribute: spiritul asociativ redus al romanilor (sub 4%, arata un studiu recent al IRES) cu faptul ca ne referim la un mediu eminamente competitional, cel al antreprenorilor – adevarati „lupi singuratici“ – vom intelege lesne ca 23 de ani de societate capitalista inseamna abia junioratul. Chiar daca avem modele in tari cu democratie avansata, cazul nostru este special datorita inter­zicerii violente a spiritului antreprenorial din perioada comunista. Dar avem si puncte tari pe care le vom fructifica.

R.: Care ar fi acelea?

T.A.: Experienta profesionala ar fi unul – scoala romaneasca de constructii este recunoscuta ca fiind foarte valoroasa, iar marile lucrari din tara, dar si de peste hotare, o confirma. Ar mai fi flexibilitatea, capacitatea constructorilor de a lucra pe proiecte, ceea ce le confera puterea adaptarii permanente la conditii noi, precum si abilitatea de a se asocia si disocia la fel de repede. De asemenea, capacitatea de a lucra in conditii extreme. Mai sunt si altele, dar cred ca acestea sunt cele mai relevante pentru sectorul constructiilor.

R.: Si cum le va fructifica Patro­natul Societatilor din Constructii in perioada urmatoare?

T.A.: In primul rand trebuie spus ca Patronatul Societatilor din Constructii foloseste deja lectiile invatate in 11 ani de existenta. Asociatiile patronale romanesti – din majoritatea industriilor, daca nu din toate – au incheiat o etapa, la finalul careia au dat un examen greu in perioada de criza. La fel si PSC. Ca urmare, incepand cu 2010 Patronatul Societatilor din Constructii a pornit un program intensiv de reorganizare pe principii moderne, care sa asigure membrilor sai atat facilitati de cola­borare comerciala si adaptare la noile realitati economice interne si internationale, cat si sansa ca, pe termen lung, sa devina un partener credibil si reprezentativ in relatia cu decidentii politici, cu care sa-si negocieze interesele specifice comune. De exemplu, din momentul in care PSC a devenit membru in Consiliul de Export al Romaniei, au fost derulate o serie de misiuni economice internationale la care au participat firme din constructii de toate dimensiunile, din toata tara. Am organizat, in ultimii doi ani si jumatate, peste 30 de conferinte locale, prin care urmarim sa sustinem activitatea colegilor din filiale si sa consolidam reteaua patronala. Aceasta activitate va continua deoarece ne-am convins cat de necesara este transmiterea de cunostinte privind activitatea specific patronala, precum si tratarea pe plan local a problemelor membrilor nostri de peste tot din tara. Asa ca facem cu totii eforturi de a identifica si atrage performerii, de a-i angaja in proiecte concrete de promovare si sustinere a breslei, chiar si in aceste perioade critice.

R.: Cum au reactionat firmele din PSC la initiativa dumneavoastra?

T.A.: La inceput am crezut ca va fi mai usor deoarece consideram ca, dupa cativa ani de scadere econo­mica agresiva, cei ramasi in activitate vor aprecia mai mult nevoia de asociere. Aparent asa a fost, dar decapitalizarea masiva, lipsa lucra­rilor si lipsa de predictibilitate privind evolutia economica si politica a concentrat atentia angajatorilor catre nevoile imediate ale firmelor. In aceste conditii este greu sa soliciti participare activa voluntara, intr-o asociatie, unor antreprenori plictisiti de promisiunile unor guvernanti ocupati cu lupta politica si obositi de incercarile permanente de a rezista la socurile din piata. Si totusi, am reusit! Am stopat retragerile, am intrat pe o curba ascendenta, in ceea ce priveste aderarile de noi membri, iar la un moment dat, am incetinit, chiar, expansiunea pentru a consolida ceea ce am obtinut. La sfarsitul lui noiembrie 2012 am avut alegeri ge­nerale in care, pe nucleul dinamic al echipei de conducere anterioare, am restructurat Consiliul Director introducand foarte multe nume noi, unele chiar personalitati din companii de top din Romania, altele, foarte tine­re, personalitati in devenire. Pe fondul unei oarecari neincrederi in mediile asociative, cred ca am convins cu o strategie clara, ferma si complexa in care este aproape imposibil sa nu se rega­seasca cineva; ma refer aici la toti cei care tin la aceasta breasla si care sunt preocupati de performanta. In acest plan, prevedem atat actiuni care tin de reglementari specifice domeniului cat si actiuni de promovare comerciala, imagine si chiar atragere de fonduri. Dar despre acestea vom putea discuta si in numerele viitoare ale Revistei Constructiilor, care ne este partener media, iar acei cititori din toata tara ai revistei, care doresc sa se implice in unele din proiectele pe care noi le propunem, sunt invitati sa ne contacteze si chiar sa participe activ.

R.: Din cate stim, unele dintre actiuni le derulati prin FPSC. Ce este, de fapt, FPSC?

T.A.: Ati remarcat! Avem in vedere cel putin doua aspecte importante: promovarea unor programe de larg interes pentru sectorul constructiilor – de exemplu „Certificarea tehnico-profesionala a firmelor din constructii“ – si cristalizarea unor nise de activitate in cadrul organizatiei, pentru a raspunde eficient ce­rintelor specifice membrilor din diferite subsectoare. Pentru aceasta, doua organizatii reprezentative, PSC si PPTT – Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta – au infiintat, in urma cu sase ani, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii – FPSC. Prin acest organism asiguram si participarea in condu­cerea UGIR – Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – asociatie patronala multisectoriala la care FPSC este afiliata. Presedintele ales in mandatul actual este dl. Cristian Romeo Erbasu care este si vice­presedinte – reprezentant al sectorului constructii – in UGIR. Tot in FPSC este prevazut sa activeze si organismele proprii de monitorizare si control ale pietei constructiilor, centrele de formare profesionala si multe altele, despre care vom mai vorbi si in numerele viitoare ale revistei.

R.: Cum vedeti anul 2013 din punct de vedere al constructiilor?

T.A.: Va fi in continuare dificil pentru ca instabilitatea politica din anul trecut nu a permis o pregatire a investitiilor si nici nu a incurajat, in vreun fel, atragerea de investitii, straine sau indigene. Sa stiti ca bani sunt, dar niciun investitor nu va plasa fonduri in medii incerte si neatractive. Totusi, Romania are mari valente si are posibilitatea sa devina locul cel mai bun de trait si de facut afaceri in urmatorii 20 de ani. Membrii activi ai patronatului nostru, care s-au implicat in implementarea stra­tegiei pe care am propus-o, stiu la ce ma refer. Cine este curios, este bine­venit sa intrebe si sa fie parte din fenomen.

In ceea ce priveste 2013, nu prevedem o schimbare spectaculoasa fata de anul trecut pentru majoritatea actorilor econo­mici din sector. Noi ne concentram pe as­pectele prin care putem contribui la cresterea performantelor membrilor nostri. De pilda, in ce priveste statisticile, suntem pe cale sa incheiem un parteneriat cu o firma de specialitate, care ne va ajuta sa elaboram analize orientate pe segmente de piata si mult mai concentrate pe anumite detalii. La acestea vor avea prioritate, evident, membrii nostri. Dar vom avea timp sa discutam si despre aceasta actiune.

R.: Vor fi companii interesate de ceea ce face patro­natul. Unde pot afla informatii?

T.A.: Le stam tuturor cu placere la dispozitie, iar doritorii ne pot vizita site-ul www.psc.ro, ne pot contacta la secretariat, prin e-mail: office@psc.ro sau ne pot vizita la sediul din Bucuresti pentru discutii directe. Ma pot contacta si pe mine la adresa tiberiu.andrioaiei@psc.ro. Sunt invi­tati, insa, sa adere doar aceia care sunt dispusi sa participe activ la proiecte; suntem o organizatie volun­tara, a membrilor.

Ii invitam, si pe aceasta cale, pe toti cei care iubesc breasla constructorilor, sa participe la editia a VI-a a Conferintelor Locale PSC pe care le organizam de doua ori pe ani in orasele importante din tara in care avem filiale. Anul acesta conferintele vor avea loc in martie si aprilie in Ploiesti, Galati, Suceava, Iasi, Timi­soara, Cluj si Bucuresti dupa o agenda pe care o vom anunta in numerele urmatoare ale revistei, dar si pe site-ul nostru. Temele principale din aceasta editie se vor referi la regio­nalizare si certificarea firme­lor. Participarea este gratuita dar accesul se face pe baza de invitatii care se pot obtine de la PSC sau de la filiale.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 4

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/02/11/psc-a-declarat-anul-2013-anul-asociativitatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.