«

»

Iarna e… ca vara!

Share

andrei chiliman fotoIarna poate fi ca vara atunci cand cineva face ceva in acest sens.

Moda sau nu, in ultimii ani, edilii capitalei noastre si poate nu numai ei, au purces la o operatiune noua pentru noi, veche pentru altii, aceea de a proteja cladirile cu materiale termoizolante capabile sa mentina un regim termic confortabil in locuinte.

In Bucuresti s-a iscat chiar o concurenta acerba intre primariile sectoarelor pentru a rezolva aceasta problema la cat mai multe blocuri de locuit. Printre fruntasi, mentionam Primaria Sectorului 1 al carui protagonist este primarul Andrei Chiliman.

Cateva considerente pe aceasta tema le consemnam din discutia cu cel in cauza.

 

Ciprian Enache: Revista Constructiilor a publicat un material despre refacerea vechii cladiri a Primariei Sectorului 1, care a suferit pagube importante in urma unui violent incendiu. In ce stadiu se afla aceasta renovare si cand o sa reveniti in vechiul sediu?

Andrei Chiliman: In cursul anului trecut am finalizat lucrarile de consolidarea cladirii Primariei Sectorului 1 din Bd. Banu Manta  nr. 9, lucrari care fac parte dintr-un program derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului impreuna cu Banca Mondiala, Primaria Sectorului 1 avand calitatea de beneficiar.

In cursul acestui an vom demara lucrarile de amenajare si recompartimentare a cladirii, dupa finalizarea licitatiei pentru aceste lucrari, care se afla in curs de derulare.

C.E.: Se stie ca Primaria Sectorului 1 a obtinut rezultate deosebite in reabilitarea termica a cladirilor, contribuind astfel la importante economii de energie precum si la imbunatatirea esteticii cladirilor, concomitent cu sporirea confortului locatarilor. Sa incercam sa prezentam o scurta statistica: Cate cladiri necesita o asemenea lucrare in Sectorul 1? Cate s-au executat pana acum si cate vor urma acestui proces? Ce eco­nomii se obtin pe aceasta cale? Cu ce fonduri ati realizat aceste lucrari?

A.C.: Reabilitarea termica, fie ca vorbim de blocurile din Sectorul 1 sau de casele din aceasta zona administrativa, constituie prioritatea noastra de grad zero pe linie de investire a banului public. In anul 2012 am finalizat reabilitarea termica a inca 150 de imobile, ajun­gand, dupa patru ani de la debutul programului „Iarna va fi ca vara”,  la peste 500 de blocuri anvelopate. In cursul anului 2013 ne propunem sa introducem in programul de reabi­litare termica alte 250 de blocuri. Estimez ca pana la sfarsitul anului 2014 vom finaliza programul de reabilitare termica a blocurilor din aceasta zona administrativa.

Primaria Sectorului  1 este prima administratie locala care a venit cu solutii pentru preluarea integrala a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociatiilor de proprietari.  Astfel, reabilitarea termica se efectueaza gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administratia locala a Sectorului 1. Locuitorii nu platesc niciun ban pentru aceste lucrari. Acest model a fost preluat si de alte primarii din Bucuresti sau din tara.

In anii 2009 si 2010 fondurile pentru reabilitare termica au provenit, in mare parte, de la bugetul local al Primariei Sectorului 1 si in cuantum mult sub obligatia legala, de la Guvernul Romaniei.

In anul 2011, pentru a accelera programul de reabilitare termica, am contractat un credit de la BEI in va­loare de 125 de milioane de Euro, rambursabili in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autoritati a administratiei publice locale din Romania. Prin imprumutul acordat de BEI, vom putea reabilita termic 365 de blocuri din Sectorul 1 pana la finalul anului 2013.

In plus, in Sectorul 1 va demara in acest an si programul de reabi­litare termica a caselor, tot gratuit pentru cetateni. Potrivit Ordonantei nr. 63/2012, aprobata in toamna anu­­lui 2012 de Guvernul Romaniei, administratiile locale pot introduce in programul de reabilitare termica si locuintele unifamiliale, eliminand, astfel, discriminarea dintre proprietarii de apartamente si proprietarii de case. Adoptarea acestui act normativ este rezultatul demersurilor realizate la Guvernul Romaniei de catre Primaria Sectorului 1, cu sprijinul esential al cetatenilor din aceasta zona administrativa.

In baza acestui act normativ, ca si in cazul blocurilor, Primaria Sectorului 1 va finanta reabilitarea termica a locuintelor tip casa. Lucrarile efective vor putea incepe cel mai devreme, la sfarsitul anului 2013 – inceputul anului 2014, insa cetatenii din Sectorul 1 isi pot depune cererile pentru a intra in programul de reabi­litare termica dupa aparitia normelor de aplicare a OUG nr. 63/2012.

Criteriul de intrare in programul de reabilitare termica va fi: primul venit – primul servit, dupa modelul aplicat, deja, la blocurile din aceasta zona administrativa.

Proiectul de reabilitare termica, indiferent ca este vorba de blocuri sau de case, este o investitie economica pe timp de criza. Aplicarea proiectului inseamna cresterea valo­rii de piata a locuintelor, cresterea economiilor cetatenilor prin scaderea costurilor de intretinere a locuintei, precum si reducerea risipei de resursa energetica.

Pe langa beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare termica comunitatea Sectorului 1 va locui intr-o zona coerenta din punct de vedere urbanistic si estetic.

C.E.: Domnule Primar, ce lucrari de investitii mai deosebite urmeaza sa se execute in 2013 pe raza Sectorului 1?

A.C.: In 2013 vom finaliza lucra­rile de constructie a cartierului de locuinte sociale din zona Odai. Este vorba de noua blocuri cu 414 apartamente, de care vor beneficia persoa­nele evacuate din casele nationa­lizate si persoanele cu venituri reduse. Dupa ce in anii trecuti au fost terminate primele trei blocuri cu 54 de apartamente, in prima parte a acestui an  vor fi finalizate lucrarile la celelalte sase blocuri, care totalizeaza 360 de apartamente. Acest cartier va avea si o gradinita de 440 m2, un parc si spatii comerciale de 1.650 m2.

Tot in anul 2013 vom incepe construirea a patru parcari subterane, cu peste 900 de locuri, in  zonele Aviatiei, Ion Mihalache, Dorobanti si Banu Manta. Amplasamentele pe care urmeaza sa fie amenajate parcarile subterane sunt: Stefan Burileanu, Clucerului, Teheran si Banu Manta.  In cursul anului 2012 au fost elaborate studiile de fezabilitate pentru aceste parcari.

O prioritate a administratiei pe care o conduc o constituie investitiile in sanatatea copiilor nostri. Sectorul 1 va avea, incepand din acest an, cea mai mare clinica de chirurgie cardiovasculara pediatrica din Romania.  Lucrarile de amenajare a clinicii din incinta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ au demarat in cursul anului 2012 si vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. Noua clinica – pentru construirea careia comunitatea Sectorului 1 a alocat un buget de 15,2 milioane de euro – va asigura diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii incepand cu varsta de nou nascut. Capacitatea clinicii a fost stabilita la un numar de 110 paturi (saloane si sectiile de A.T.I.), dispuse pe patru niveluri. Amenajarea unei astfel de clinici era absolut necesara, in conditiile in care in Bucuresti, doar unul din trei copii cu boli cardio-vasculare pot beneficia anual de interventiile si tratamentul adecvat intr-o clinica de specialitate.

Totodata, in cursul acestui an vom incepe si lucrarile de consolidare si modernizare a corpului de cladire G1 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu“.

O constanta  a Primariei Sectorului 1 a fost si ramane grija pentru oamenii aflati in nevoie. Pentru acest an ne propunem infiintarea primului centru de tip Hospice din Bucuresti, destinat persoanelor diagnosticate cu o boala incurabila. Centrul va avea o capacitate de 30 de locuri si va include, pe langa servicii specializate de ingrijire paliativa, si un centru de zi pentru persoanele varstnice suferind de mala­­dia Alzheimer.

De asemenea, prin Complexul Multifunctional „Caraiman“ – primul centru medical deschis in Romania de o autoritate locala – continuam si in 2013 sa oferim servicii medicale gratuite pentru mii de persoane cu venituri reduse din Sectorul 1 care au probleme de sanatate: consulta­tii, tratamente si analize medicale, servicii stomatologice, servicii medi­cale gratuite la domiciliu pentru pensionari, pentru persoane cu handi­cap etc.

In plus, pentru copiii proveniti din familii defavorizate am demarat proiectul „Centrul Romano-Danez de Educatie Integrata“, care are ca obiectiv cresterea calitatii vietii si a educatiei pentru acesti copii. Proiectul isi propune, pentru anul 2013, infi­intarea unei crese cu o capacitate de cazare pentru 30 de copii cu varsta de pana la trei ani, dupa ce, in 2012, am inaugurat o noua cresa, in Str. Vrancei nr. 9A, cu o capacitate de 180 de locuri si am extins, cu peste 70 de locuri, capacitatea cresei „Sf. Andrei“.

C.E.: Circulatia rutiera in Sectorul 1 este una dintre cele mai aglomerate. Se au in vedere investitii care sa imbunatateasca traficul rutier?

A.C.: Pentru fluidizarea traficului din Sectorul 1 am demarat, inca de la sfarsitul anului 2007, introducerea sensurilor unice pe strazile secundare din aceasta zona administrativa. Pana in acest moment, am introdus sensuri unice pe o treime din aceste artere. Aceasta masura rezolva doua mari probleme cu care se confrunta cetatenii Capitalei: aglomeratia din trafic si lipsa locurilor de parcare. Introducerea sensurilor unice pe strazile secundare ofera, pe langa alternative de fluidizare a traficului, solutii pentru locuri de parcare, intrucat se poate parca pe ambele laturi ale strazii, fara ca circulatia rutiera sa fie obstructionata. Pana in prezent, prin introducerea sensurilor unice, am creat peste 100.000 de noi locuri de parcare, care se adauga celor aproape 8.000 de locuri de parcare de resedinta existente pe raza Sectorului 1.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 48

 

Autor:
Ciprian Enache

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/02/19/iarna-e-ca-vara/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.