«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Primul sistem top-down din Romania hidroizolat cu membrana Voltex

Share

iridex februarie foto 2Proiectul Green Gate reprezinta o premiera nationala fiind prima lucrare in sistem „top-down“ cu hidroizolatie de tip cuva complet etansa, care se va realiza cu membrana bentonitica Voltex.

Solutia a fost adoptata pe baza experientei acumulate in peste 40 ani, atat la nivel european cat si mondial, de catre producatorul CETCO, siste­mul Voltex fiind una dintre putinele solutii adecvate pentru acest tip de lucrari, mai ales in conditii dificile si pe timp de iarna ca in cazul de fata.

Referindu-ne concret la acestu proiect, provocarea majora a fost intercalarea membranei Voltex intre plansee si peretii mulati si adoptarea unei solutii tehnice de etansare a celor peste 7.000 de ancore perimetrale care penetreaza membrana hidroizolanta.

Tehnologia de aplicare, detaliile de executie, asistenta tehnica si membrana Voltex impreuna cu accesoriile aferente sunt furnizate de IRIDEX GROUP PLASTIC, reprezentant oficial al firmei CETCO, suprafata totala a hidroizolatiei Voltex fiind de aprox. 10.000 m2.

 

Aspecte generale

Green Gate este o cladire de birouri cu 4 niveluri de subsol, 10 etaje si un etaj tehnic, fiind amplasata pe un teren intravilan din Bucuresti. Adancimea totala subte­rana a cladirii este de 14,0 m, inclusiv radierul iar stratul acvifer are cota de -10,0 m, cu fluctuatii de ±1,5 m in functie de nivelul precipitatiilor si de posibilele exfiltratii din retelele edilitare din zona.

Solutia constructiva este fundarea pe radier general pilotat si realizarea infrastructurii in sistem incinta etansa din pereti mulati si plansee de subsol, care se vor executa prin procedeul „top-down“ (de sus in jos) pe masura excavarii pamantului din interiorul incintei.

Intr-o prima faza, planseele de subsol se reazema pe contur prin intermediul unor ancore chimice, turnarea lor urmand a fi facuta succesiv. In final planseele se vor rezema perimetral pe peretii de subsol ce dubleaza peretii mulati.

 

Aplicarea hidroizolatiei Voltex la intersectiile dintre plansee si peretii mulati

La fiecare etapa a procedeului, dupa efectuarea sapaturii, se niveleaza solul, turnand apoi un strat de cca. 10 cm de beton de egalizare finisat prin elicopterizare. Inainte de armarea si de turnarea efectiva a planseului, se aplica o folie din polietilena pentru a permite desprinderea usoara a betonului de egalizare la momentul saparii nivelului subteran imediat inferior. Betonul de egalizare se toarna astfel incat sa ramana un sant perimetral de cca. 30 cm x 30 cm, care permite asigurarea surplusului necesar pentru suprapunerea membranei Voltex in plan vertical, inclusiv la nivelul inferior ce urmeaza a fi realizat.

Pe conturul peretelui mulat se aplica o fasie de membrana Voltex cu latimea de 1,1 m, suprapusa la capete cate 10 cm si fixata mecanic prin cuie de beton si rozete din PVC aplicate cu pistolul cu gaz. Apoi, in jurul fiecarei ancore se aplica un strat subtire de mastic. Pentru siguranta, dupa aplicarea masticului, se pun bucati mici de membrana Voltex fixate mecanic si decupate corespunzator pe conturul fiecarei bare ancorate chimic.

 

Etansarea rosturilor tehnologice

Toate rosturile de turnare verticale si orizontale (rosturi intre dale de radier, rosturile aflate la intersectia radie­­r – perete interior, plansee – perete interior, rosturi verticale la peretii interiori) se etanseaza cu cordonul bentonitic expandabil Waterstop RX101, inclusiv in zona golurilor prevazute pentru betonarea peretilor perimetrali ce dubleaza peretii mulati.

Waterstop RX inlocuieste sistemul traditional apa-stop realizat cu benzi din PVC avand o serie de avantaje fata de acestea:

• Asigura o etansare activa deoarece expandeaza in contact cu apa (fata de benzile PVC care sunt neutre la actiunea apei);

• Se aplica rapid si usor;

• Se pozeaza la mijlocul sectiunii elementelor aflate in contact, apoi se fixeaza meca­nic cu cuie de beton prin intermediul unor profile speciale usoare tip plasa (Revofix);

• Elimina erorile de aplicare (posibile in cazul benzilor PVC);

• Nu necesita sudura ci doar se preseaza usor in zonele de intersectie;

• Nu necesita profile speciale pentru colturi si intersectii;

• Se autoinjecteaza in fisuri si segregari.

 

Impermeabilizarea radierului

Solutia tehnica a fost similara cu cea adoptata in cadrul altor lucrari de hidroizolatie cu membrana bentonitica Voltex dintre care amintim parcarea subterana de la Universitate si Floreasca Park Offices din Bucuresti, doua proiecte de amploare derulate in anul 2012.

Peste sapa de egalizare se vor instala role mari de 5 m x 20 m de membrana Voltex pentru a spori viteza de executie si pentru a reduce numarul de suprapuneri. Perimetral se asigura un surplus vertical de membrana care va depasi min. 30 cm cota radierului, prevazut pentru suprapunerea cu membrana din plan vertical.

Toate suprapunerile sunt de 10 cm atat pe lungime cat si pe latime.

Eventualele completari se realizeaza cu membrana Voltex de dimensiuni mici sau cu bucati de membrana din rolele mari de Voltex decupate corespunzator.

Pentru capetele de piloti si penetratii se vor utiliza detaliile specifice puse la dispozitie de CETCO si IRIDEX GROUP PLASTIC.

 

Impermeabilizarea peretilor infrastructurii

Membrana Voltex se instaleaza pe intreaga suprafata interioara a peretilor mulati anterior armarii, cofrarii si betonarii peretilor perimetrali. Pentru a putea functiona corect, Voltex trebuie inchisa intre 2 suprafete dure, motiv pentru care suprafata peretelui mulat trebuie nivelata in mod acceptabil asigurand astfel o mulare corecta pe suport, fara goluri sau discontinuitati exagerate. Dupa suprapunerea cu surplusul de Voltex prevazut la intersectiile dintre plansee si de la hidroizolatia Voltex sub radier, asa cum s-a descris mai sus, se realizeaza un sistem cuva, perfect etans.

 

Alte proiecte realizate cu Voltex

• Parcare subterana Universitate, Bucuresti – 5.000 m2

• Floreasca Park Offices, Bucuresti (in faza de finalizare) – 14.000 m2

• Metrou SA, puturi lift Izvor, Iancului, Grozavesti etc. – 4.000 m2

• Bazin olimpic, Brasov – 4.000 m2

• Fundatii parcuri eoliene, jud. Constanta – 4.500 m2

• Policlinica privata, Bucuresti – 6.000 m2

• Policlinica privata, Brasov – 6.000 m2

 

Membrana bentonitica Voltex este extrem de versatila, fiind aplicabila pe configuratii complicate si in conditii foarte dificile, inclusiv pe timp nefavorabil de iarna, ploaie, temperaturi extreme, noroi, avand o rezistenta excelenta la traficul de pe santier.

Sistemul Voltex este preferat cu preponderenta la solutiile constructive la limita de proprietate in sistem incinta etansa din pereti mulati, piloti, palplanse, sisteme top-down, sprijiniri berlineze sau alte tipuri de sprijiniri.

Voltex se aplica usor, se adapteaza cu usurinta tuturor configuratiilor, se auto­sudeaza prin hidratarea naturala a bentonitei si are capacitatea de a se autorepara in cazul deteriorarilor accidentale sau al perforarilor.

 

Despre CETCO

CETCO, membra a corporatiei americane AMCOL International infiintata in anul 1927, este o companie de talie mondiala in domeniul hidroizolatiilor pe baza de bentonita. AMCOL activeaza in 25 de state avand un volum de vanzari nete in anul 2010 de 825,5 milioane dolari. AMCOL detine 4 mari cariere de bentonita si facilitati de productie in toate continentele dintre care 3 sunt localizate in Europa. CETCO este reprezentata in Europa prin birouri in Anglia, Spania, Germania, Polonia si distribuitori in restul tarilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 16

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/02/20/iridex-group-plastic-primul-sistem-top-down-din-romania-hidroizolat-cu-membrana-voltex/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.