(Continuare din numarul anterior)
Executia incintei si a sistemului de spraituri
Incinta s-a realizat din piloti secanti, cu diametrul de 90 cm si lungime de 17 m, dispusi la interax de 70 cm. Pilotii au fost forati de la cota -1,20 m (+86,00 m) la cota -18,20 m (+69,00 m), intre doua grinzi de ghidaj cu sectiunea 20 cm x 80 cm. Cota superioara a grinzii de ghidaj este -1,20 m (+86,00 m).
Peretii de contur ai infrastructurii au o grosime de 30 cm. Pilotii secanti si peretii de contur sunt legati, la partea superioara, prin grinda de coronament cu dimensiunile, in sectiune, de 1,10 m x 1,20 m; tot la acest nivel a fost montat si orizontul de spraituri. Cota superioara a grinzii de coronament este de -0,55 m (+86,65 m).
In urma calculelor efectuate, s-au determinat eforturile in spraituri, pe baza carora acestea au fost dimensionate. Au rezultat tevi cu diametru de 610 mm si grosime de 8 mm, care reazema direct pe grinda de coronament a peretelui de incinta. Cu o asemenea solutie s-a obtinut o economie importanta pentru costul incintei, prin eliminarea filatelor de pe tot conturul nivelului de spraituri.
Pentru reducerea lungimii de flambaj a spraiturilor lungi, acestea sunt sustinute de popi metalici din teava Tv323.9 mm x 8 mm si contravantuite cu profiluri metalice HEA200.
Sistemul de spraituri este prezentat in fig. 5.
Principalele etape la realizarea incintei
Pentru realizarea infrastructurii este necesara parcurgerea urmatoarelor etape:
Etapa 1
• Executia pilotilor forati secanti de incinta tip Pi D = 0,90 m pe intreg conturul incintei in lungime totala de cca. L = 260 m. Pilotii se executa tubat, sub coloana de apa (pentru asigurarea contrapresiunii in interiorul tubulaturii). La perete, pilotii se executa alternativ: piloti primari (din beton simplu) si piloti secundari (armati);
• Executia pilotilor forati de fundare tip Pf D = 1,20 m avand cota de betonare -8,35 (+78,85);
• Executia pilotilor forati pentru sprijinirea spraiturilor tip Ps D = 0,90 cm si lansarea popilor metalici pentru sustinerea spraiturilor.
Etapa 2
• Spargerea capetelor pilotilor forati de incinta, pe 45 cm (pana la cota -1,65 = +85,55 RMN) si realizarea grinzii de coronament;
• Excavatie la cota -1,55 si montarea spraiturilor metalice din teava Tv 610 mm x 8 mm la cota -1,10.
Etapa 3
• Realizarea excavatiei la cota -5,70 (+81,50 RMN);
• Realizarea a sase puturi de epuizment pana la cota -18,00 si a doua puturi piezometrice cu o lungime de L = 16 m in exteriorul incintei;
• Scaderea nivelului apei subterane in interiorul incintei la cota -10,70 (+76,50 RMN).
Deplasarea verticala a suprafetei terenului in exteriorul incintei pentru situatia sfarsitului etapei a 3-a, excavatie la cota finala -9,50, este redata in fig. 15.
Se observa ca deplasarile verticale sunt atat de tasare cat si de umflare, din cauza relaxarii terenului in urma executiei excavatiei. Valoarea umflarii maxime, in apropierea peretelui de incinta, este de 5,64 mm.
Etapa 4
• Realizarea excavatiei la cota -9,55. S-a avut grija ca nivelul depresionat al apei subterane sa fie cu minim 1 m sub nivelul fundului excavatiei pana la executia radierului si a peretilor de contur din subsolul 2;
• Spargerea capetelor pilotilor de fundare tip Pi pe 1,00 m pana la cota -9,35;
• Turnarea stratului din beton de egalizare de 10 cm grosime pana la cota -9,45.
Etapa 5
• Executia radierului, a elementelor structurale verticale din subsolul S2 si a planseului peste subsolul S2.
Etapa 6
• Demontarea sistemului de spraituri orizontale si a popilor metalici;
• Incetarea epuizmentelor;
• Executia elementelor structurale verticale din subsolul S1 si a planseului peste subsolul S1.
Deplasarea verticala a suprafetei terenului in exteriorul incintei pentru situatia inceputului etapei a 6-a, scoaterea spraiturilor de la cota -1,5 m, este redata in fig. 23. Se observa ca deplasarile verticale sunt de tasare. Valoarea tasarii maxime este de 11,40 mm in apropierea peretelui de incinta.
(Va urma)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 18
Autori:
ing. Ionel BADEA
ing. Ionel BONTEA
ing. Mihaela DUMITRASCU
ing. Dragos MARCU
ing. Madalin COMAN – SC Popp & Asociatii SRL
ing, Tudor SAIDEL – SC Popp & Asociatii – Inginerie Geotehnica SRL
dr. ing. Mircea GALER – verificator tehnic colaborator SC Popp & Asociatii – Inginerie Geotehnica SRL
prof. dr. ing. Anatolie MARCU – UTCB
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns