«

»

PSC promoveaza interesele regionale ale membrilor, prin intermediul filialelor

Share

Continuam, in acest numar al revistei, convorbirea cu dl ing. Tiberiu Andrioaiei – secretar general PSC, convorbire inceputa in luna anterioara.

 

Redactia: Spuneati ca tineti mult la activitatile care implica direct membrii PSC. Va refereati si la conferintele locale organizate de Patronat?

tiberiu_andrioaieiTiberiu Andrioaiei: Asa este! E dificil, astazi, pentru orice organizatie sa isi pastreze membrii si aceasta din mai multe motive, intre care si acela ca doar 23 de ani de regim democratic s-au dovedit a fi insuficienti pentru a recultiva si maturiza spiritul asociativ la romani, mai ales in mediul patronal, un mediu eminamente competitional. Asa ca strategia noastra prevede numeroase actiuni prin care, in mod constant, membrii sau membrii potentiali din toate zonele tarii sa gaseasca ocazia de a-si exprima, liberi si in mod organizat, opiniile despre situatia breslei lor, despre viitorul acesteia si despre proble­mele pe care le intampina, probleme care se pot rezolva doar prin puterea grupului.

Red.: Ce credeti ca lipseste pentru ca acest lucru sa se intample in mod natural?

T.A.: La nivel general, in primul rand increderea. In toata societatea actuala se manifesta o criza cronica de incredere. Ori, toate deciziile noastre de viata se bazeaza, in principal, pe incre­dere. La fel si in mediul economic! Starea sesizata mai sus mi-a fost confirmata in cele peste 30 de intalniri din ultimii ani cu membrii nostri din filiale. Consta­tarea este valabila pentru toate zonele geografice, fara exceptie.

Eficienta scazuta a asociatiilor in a sustine interesele de grup este o problema cu care ne confruntam in permanenta. Aici vorbim, practic, de un cerc vicios. Nu avem in domeniul „advocacy“ performanta apropiata ca valoare de cea din democratiile vestice. Deci, oamenii nu cred ca pot rezolva ceva prin puterea grupului. De aceea, nici nu aloca resurse pentru asa ceva. Pe cale de consecinta, nu se implica personal asa incat asociatiile nu au cum sa implementeze si sa sustina performanta reala. Cunosc putine exceptii in Romania care ar contrazice o asemenea afirmatie.

Red.: Si atunci care ar fi solutia?

T.A.: Din punctul nostru de vedere nu exista o solutie unica, un buton magic care, odata apasat, sa rezolve totul instantaneu, pentru ca nici ceea ce nu ne place nu s-a intamplat peste noapte. Noi credem in solutia mai dificila dar mai sanatoasa si sustenabila. Intelegem ca e o problema de proces si acesta trebuie inceput de undeva. Dupa o analiza atenta si profunda am inteles ca trebuie sa ne ocupam, cu rabdare, de toate elementele cheie. Am identificat liderii care au crezut in proiectul de reformare propus si care au ales sa se implice in mod voluntar. Am identificat prioritatile de dezvoltare si am solicitat, tuturor celor care sunt interesati si au puncte de vedere, sa fie participanti activi. Altfel, stiti vorba aceea: „numai cine nu este prezent nu are dreptate“. Asa, a fost mai usor sa alegem proiectele care sunt, cu adevarat, prioritare si care produc efectele asteptate pentru cei vizati, ceea ce asigura un randament mai mare actiunilor noastre. Un randament care incepe sa „hra­neasca“ tocmai starea de incredere. De aici se va alimenta si starea de implicare, de participare. Si atunci, oame­nii incep sa simta ca aceasta este organizatia care le apartine, organizatia lor, independenta si vo­luntara. Altfel, cel mai frecvent, chiar daca intrevad un proiect interesant, considera ca e mai bine sa il faca altcineva.

Un grup unit este mai eficient pentru a transforma cercul vicios intr-un cerc al virtutii. Chiar si lipsa de resurse pentru dezvoltare poate fi rezolvata, daca acest grup unit si flexibil reuseste, prin proiecte feza­bile, sa atraga resursele necesare. De aceea, ii chemam alaturi de noi doar pe aceia care se regasesc in proiectele noastre si care accepta sa se implice personal, nu doar cu resurse materiale. In acest fel, urmarim ca organizatia noastra sa fie nu doar legitima si reprezentativa – asa cum, de altfel, cere si legea – ci sa fie una, in mod constant, eficienta si competitiva. 

Red.: La ce va ganditi cand spu­neti asta?

T.A.: La faptul ca in Romania societatea civila aproape ca nu exista. Si atunci, guvernele raman, practic, singure in demersul de ela­borare si ajustare a actelor normative care ne influenteaza viata, caci, dupa cum vedem, mai tot timpul suntem nemultumiti. Si atunci guvernele, nu intotdeauna din rea vointa, ci de multe ori din nepricepere, emana legi care afecteaza negativ interesele partenerilor sociali. Aici, solutia este autoreglementarea. De imbu­na­tatirea acestui proces ne ocupam acum.

Cine ar trebui sa se priceapa a face legi mai bune pentru constructii daca nu constructorii? In acest domeniu, organizatiile trebuie sa performeze prin membrii sai, iar campaniile de „advocacy“, legal si trans­parent, trebuie profesiona­lizate, de la analiza de caz si pana la promovare si implementare. Abia atunci ne vom apropia de un mediu economic performant si predictibil, care va permite actorilor economici sa faca fata, inclusiv la turbulente de genul celor prin care trecem acum.

Red.: Ce rol au campaniile de conferinte locale?

T.A.: Ele au fost initiate avand in vedere cateva obiective importante, intre care: exersarea spiritului asociativ si a celui participativ al membrilor in baza unei agende clare, transferul ordonat si nemijlocit de informatie necesara membrilor din filiale, care i-ar putea ajuta in activitatea economica si la care nu ar avea altfel acces, profesiona­lizarea activitatii de dialog social cu sindicatele si autoritatile publice locale, sustinerea intereselor legi­time ale membrilor din filiale prin pu­terea grupului la nivel national, dezvoltarea profesionala a relatiilor de comunicare cu presa locala, identificarea oportunitatilor de colaborare individuala intre membri etc.

La fel de importante sunt si colectarea, direct de la sursa, a punctelor de vedere si procesarea acestora chiar de catre cei in cauza, precum si stabilirea, impreuna cu membrii a prio­ritatilor locale si centrale privind problemele specifice si caile de urmat.

Red.: Continuati aceste conferinte si in acest an?

T.A.: Da! Ne dorim ca ele sa de­vina un brand cu traditie, chiar daca vor suferi transformari permanente. Deocamdata, pastram formatul cu care am obisnuit parti­­­cipantii (reuniuni de 3-4 ore, cu prezentari, networking si conferinte de presa) cu o frecventa de doua ori pe an in fiecare din orasele in care avem fili­ale locale sau regionale. Orasele sunt, in acest moment: Ploiesti, Galati, Iasi, Suceava, Cluj, Timisoara si Bucuresti. Sunt si altele in vizor pentru ca avem solicitari, in special din Brasov si Craiova. Fiind evenimente deschise ale PSC, la aceste manifestari sunt invitati sa participe atat membrii cat si membrii potentiali sau persoane interesate de domeniu, autoritati publice si de profil. Participarea este, in principiu, gratuita, dar accesul se face numai pe baza confirmarii de catre PSC.

In acest an, editia de primavara va avea loc doar in Bucuresti, pentru ca principalele teme care au fost solicitate de catre membri sunt in plina evolutie in aceasta perioada iar din analiza canalelor noastre de comunicare, estimam ca nu vor fi disponibile, cu elemente certe, pana luna viitoare cand era prevazut sa se desfasoare conferintele in tara.

Red.: Ce teme de discutie ati ales pentru aceasta campanie?

T.A.: Principalele teme, de actualitate, care au fost stabilite dupa consultarea membrilor, sunt: regio­nali­zarea si efectele sale asupra sectorului constructii, certificare tehnico-pro­fe­sionala si econo­mica a firmelor din constructii si bugetul de stat al Romaniei – impactul asupra activi­tatii noastre. Din pacate, acestea nu sunt inca clarificate la nivelul autoritatilor.

Ca urmare, am decis ca intalnirile cu membrii sa se desfasoare dupa agenda dar nu in cadrul unor evenimente deschise ci prin discutii directe, in cadrul filialelor.

In 24/25 aprilie va avea loc Conferinta Locala PSC de Bucuresti, care, de regula, are o anvergura mai mare fiind organizata odata cu Adunarea Generala a Membrilor. De asemenea, asa cum obisnuim, evenimentul organizat toamna in Bucuresti devine Conferinta Natio­nala anuala PSC care, in acest an, va avea, din nou, invitati de peste hotare.

Red: Care este programul PSC de internationalizare a firmelor din constructii?

T.A.: Vom continua, si in acest an, sustinerea firmelor, indiferent de dimensiune si specialitate, in a-si gasi proiecte in afara tarii si vom accentua acest demers pentru ca proiectele pe care ar trebui sa le vedem initiate in Romania inca se lasa asteptate. Deja primele firme din patronat au initiat demersurile de infiintare a sucursalelor in alte tari, iar unele lucreaza, deja, la diverse proiecte. Am inceput, de asemenea, inscrierea firmelor in cadrul misiunilor economice cu subventionare partiala de la stat pentru Rusia (sfarsitul lui mai), Kurdistan (sfarsitul lui iunie) si Libia (septembrie). La cerere, putem organiza si alte evenimente similare.

Le stam cu placere la dispozitie tuturor celor interesati prin site-ul – www.psc.ro. Ne mai pot contacta la secretariat, prin e-mail: office@psc.ro sau ne pot vizita la sediul din Bucuresti pentru discu­tii directe. Ma pot contacta si pe mine la adresa tiberiu.andrioaiei@psc.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 90 – martie 2013, pag. 6

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/03/01/psc-promoveaza-interesele-regionale-ale-membrilor-prin-intermediul-filialelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>