«

»

CLUJ ARENA

Share

Antreprenor: Asocierea ACI Cluj SA – lider, CON-A SRL, TRANSILVANIA CONSTRUCTII SA

Beneficiar: Consiliul Judetean Cluj

Proiectant general:  Universitatea Tehnica Cluj Napoca

Proiectant arhitectura: Dico si Tiganas Birou de Proiectare SRL

Proiectant rezistenta: Bog’art Construct SRL

Proiectant instalatii: Das Engineering Grup SRL, Grup 4 Instalatii SA

 

Cluj Arena, stadion la standarde internationale, este o lucrare proiectata si executata de catre o asociere de firme conduse de ACI Cluj SA, intr-un termen de 24 de luni.

Stadionul, cu teren de fotbal si pista de atletism, are doua tribune si doua peluze, insumand un total de 30.576 locuri, majoritatea acoperite.

Pentru executarea infrastructurii au fost excavati 90.200 mc de pamant. De asemenea, au fost utilizate 3.800 t de otel-beton fasonat la suprastructura si structura din beton monolit.

ACI Cluj SA a fasonat otelul-be­ton cu echipamente automate, in propria Baza de Productie. Betonul, 32.700 mc a fost preparat in doua statii de betoane.

ACI Cluj SA, liderul Asociatiei, a facut un efort deosebit si a amplasat, in incinta santierului, statia de betoane semimobila, tip Liebherr Betomix 2.25 RIM, cu o capacitate de 80 mc/ora. Punerea in opera a betonului s-a facut cu pompe de tip Putzmaister si maca­rale Potain.

Stadionul are o arhitectura mo­derna iar spatiile au fost finisate la un standard ridicat. In zona aferenta publicului, materialele utilizate ca fi­nisaje la pardoseli, pereti si tavane au fost alese astfel incat sa fie rezistente la uzura, usor de intretinut si sa evidentieze functia spatiului respectiv.

Invelitoarea are 24.168 mp, este o structura de tip ferma cu zabrele, care iese in consola peste gradene. La aceasta se adauga 4.109 mp de invelitoare usoara, avand o supra­fata din policarbonat si fiind continuata cu 20.059 mp fasii de aluminiu, mulate pe forma obiectivului.

Cele 2.211 gradene, parapetii si treptele lor, au fost produse in Fa­brica de Prefabricate a ACI Cluj SA.

Stadionul este complet echipat cu instalatii de incalzire, climatizare, sanitare, electrice si instalatii speciale: sistem de stingere a incen­diilor, sisteme moderne de detectare a monoxidului de carbon si avertizare in caz de incendiu, cablare structurata, supraveghere video, folo­­sind camere cu rezolutie mare, control acces pentru vehicule si pentru spectatori si ticketing, sistem de ceasoficare, tabele de marcaj si sistem de iluminat nocturn pentru terenul de fotbal. Lucrarile de instalatii speciale au fost proiectate si executate de subantreprenori de specialitate.

Stadionul Cluj Arena a fost rea­lizat printr-un efort deosebit al celor 12 societati subantreprenoare, 87 de societati prestatoare de servicii si 183 de furnizori de materiale, coordonati de o echipa manageriala a liderului ACI Cluj SA.

Pentru realizarea acestei lucrari complexe s-au utilizat tehnologii moderne, materiale de foarte buna calitate si personal competent, ceea ce a condus la indeplinirea cerintelor de calitate cerute de normele FIFA si UEFA.

Pentru ACI Cluj SA, cu toata experienta acumulata in cei 59 de ani de existenta, „Cluj Arena” repre­zinta o lucrare de referinta, care concretizeaza cel mai elocvent logo-ul societatii „ACI Cluj – The way to build on!”.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 90 – martie 2013, pag. 26

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/03/04/cluj-arena/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>