«

»

TERRATEST GEOTEHNIC: Fundatii speciale pentru parcuri eoliene

Share

terratest februarie foto 2Un interes deosebit al companiei Terratest Geotehnic, in ceea ce priveste executia de fundatii speciale, s-a manifestat in domeniul dezvoltarii parcurilor eoliene din Romania. Incepand cu 2007, an in care a intrat pe piata construc­tiilor din Romania, Terratest Geotehnic a urmarit evolutia proiectelor eoliene si s-a implicat, cu solutii tehnice, in aceste proiecte.

 

Ultimul parc eolian din 2012, la care au fost executate lucrarile de fundatii speciale, este parcul eolian Albesti din judetul Vaslui. Aceasta lucrare a presupus executia a 224 de piloti forati in uscat, cu lungime maxima de 34 m, in total 5.180 ml. La cererea clientului, executia pilo­tilor s-a realizat cu doua utilaje care au lucrat in doua schimburi fiecare. O asemenea solutie a fost impusa de termenele foarte stranse de executie ale proiectului.

In decursul celor 5 ani de activitate pe piata autohtona,Terratest a executat fundatii pentru 15 parcuri eoliene: Albesti (14 turbine), Cudalbi (5 turbine), Zephyr 1 (28 turbine), Insuratei (5 turbine), Cobadin (13 turbine), Mahmudia (2 turbine), Salbatica 2 (35 turbine), Salbatica 1 (15 turbine), Pechea (4 turbine), Smulti (1 turbina), Varlezi (3 turbine), Sarichioi (8 turbine), Vutcani (8 turbine), Blue Line Energy – Tulcea (20 turbine), Cernavoda (23 turbine), Valea Nucarilor (4 turbine), Pestera (30 turbine). In total, 213 turbine care asi­gura o productie de energie de cca. 400 MW, pentru beneficiari ca EDP, Enel Green Power, GWP etc.

Pentru aceste parcuri eoliene s-au realizat 4.851 de piloti cu diametre de 600 mm, 1.000 mm si 1.200 mm si lungimi care au ajuns la 37,0 m (Zephyr – 1.000 mm), 49,0 m (Pestera – 1.000 mm), insumand aproximativ 107.000 ml.

Tehnicile de foraj folosite uzual au fost tubajul recuperabil, forarea in uscat si forarea sub protectia noro­iului bentonitic. De mentionat ca Terratest Geotehnic se implica in implementarea unor tehnologii de foraj noi pe piata din Romania. Astfel, in cadrul parcului eolian Zephyr s-a folosit forajul sub protectia polime­rilor, care asigura o productivitate marita cu 30% fata de utilizarea noroiului bentonitic.

In Romania, sectorul energiei verzi (eolian) este departe de a se finaliza la capitolul investitii. Piata din Romania este una cu mare potential, beneficiind de regiuni extinse cu vanturi puternice pe parcursul anului.

Din cauza particularitatilor geo­tehnice specifice (conditii dificile de fundare), diferite pentru fiecare amplasament in parte, in marea majoritate a cazurilor a fost necesara consolidarea terenului cu piloti omega si piloti prefabricati sau realizarea fundatiilor de adancime cu piloti “in situ”. Pentru aceasta, Terratest a folosit tehnologii avan­sate care au asigurat calitate, siguranta, productivitate sporita si in final, respectarea termenelor de executie.

Calitatea lucrarilor a fost pusa in evidenta de numarul mare de teste realizate pe piloti. Pentru majoritatea parcurilor eoliene s-au efectuat, la cererea clientilor, teste statice de compresiune / smulgere / orizontale si teste de integritate pe piloti (ex: Smulti Varlezi, Pechea, Insuratei – Cuza Voda – Schela, Mahmudia etc.) rezultand, in final, un numar de peste 20 de teste.

Categoriile de teren in care s-au executat lucrarile au variat de la argila, loess pana la roca foarte dura, cu rezistenta la compresiune de aproximativ 270 MPa (ex: Parc eolian Sarichioi – piloti purtatori pe varf, incastrati 1,0 m in stratul de roca). Din acest punct de vedere, o particularitate aparte o reprezinta Parcul eolian Zephyr unde majoritatea platformelor au prezentat straturi succesive de roca. In acest parc, s-au folosit toata experienta noastra precum si resursele tehnice de care dispunem, executia funda­tiilor rea­lizandu-se cu patru utilaje de forat, asistate de personal calificat care au lucrat in schimburi prelungite. De asemenea, la solicitarea clientului, la Parcul eolian Albesti se lucreaza in ritm continuu, in schimburi de zi si de noapte, cu doua utilaje.

In acest moment, piata din Romania este pregatita sa faca fata tuturor investitiilor din domeniul energiei regenerabile.

Terratest poate oferi si tehnologii directe de imbunatatire a terenului de fundare, cu piloti prefabricati si piloti omega. Compania noastra este structurata eficient pe departamente si este capabila sa dezvolte un proiect, incepand de la faza de proiectare, continuand cu propu­nerea solutiilor tehnice si in final, cu executia care inseamna: piloti, injectii la baza pilotilor, spart capete piloti rapid si eficient, teste pe piloti.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul TERRATEST GEOTEHNIC.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 89 – ianuarie-februarie 2013, pag. 26

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/03/06/terratest-geotehnic-fundatii-speciale-pentru-parcuri-eoliene/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.