«

»

SOLETANCHE BACHY ROMANIA: Tehnologii moderne

Share

sbr martie foto 2In numerele anterioare ale revistei (martie – decembrie 2012) au fost prezentate cateva dintre tehnologiile moderne aflate in portofoliul grupului Soletanche Bachy, rezumate astfel:

• CFA – pilot forat cu snec continuu

• SCREWSOL® – pilot de indesare insurubat

• TRENCHMIX® – ecrane de etansare / incluziuni liniare

• GEOMIX® – ecrane de etansare / incluziuni liniare de adancime

• SPRINGSOL® – coloane de pamant stabilizat

 

Pilotul forat cu snec sau burghiu continuu (CFA) este definit ca un pilot forat cu ajutorul unui snec sau burghiu continuu avand o tija gaurita, prin gaurile careia betonul sau laptele de ciment este injectat/pompat, pe masura ce snecul este extras. Exista capitole dedicate tehnologiei in standardul roman de executie „EU-conform”, SR EN 1536/2011: Executia lucrarilor geotehnice speciale. Piloti forati, respectiv se fac referiri la ea si in normativul de proiectare geotehnica a fundatiilor pe piloti, NP 123:2010, deja adaptat la standardul SR EN 1997-1: 2006 – Eurocod 7: Proiectare geotehnica. Partea 1: Reguli generale.

Diametrele uzuale sunt 400 / 500 / 600 / 800 / 900 / 1000 / 1200 mm, corelate cu lungimile de forare maxime de 23..25,0 m, in functie de limitarile utilajelor de forare. Lungimea carcaselor nu se recomanda a fi mai mare de 22..24 m, in functie de rigiditatea lor. Pilotii CFA se utilizeaza, de regula, ca fundatii indirecte, sub forma de ancoraje si ca elemente de sustinere, ziduri de sprijin. Un aspect important se atribuie sigurantei stabilitatii peretilor forajului, deoarece prin natura tehnologiei, in orice moment al executiei, forajul nu ramane neprotejat:

• Pilotul este forat fara alte masuri de sustinere a excavatiei, stabilitatea acesteia fiind pastrata de snec si de materialul de pe palele snecului.

• In timpul betonarii, varful snecului este mereu imersat in beton: stabilitatea forajului este asigurata pe zona betonata de betonul deja turnat prin varful snecului, iar in zona nebetonata, peretii forajului raman sustinuti de snec / materialul de pe palele snecului.

Una din solutiile optime recente ale sistemului de forare a pilotilor de indesare o reprezinta conceptul „screw” (surub). Acesta ofera alternative economice atat pentru tehnologiile traditionale de piloti de indesare (piloti prefabricati batuti, piloti Franki), cat si la pilotii forati. Soletanche Bachy a dezvoltat tehnologia Screwsol® incepand cu anii 2000, utilizand-o cu succes atat in Marea Britanie, Franta, cat si in regiunea Central – Est Europeana in Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia, dar si in Africa de Sud, Madagascar si Statele Unite. In Romania ea reprezinta singura tehnologie capabila sa realizeze piloti de indesare cu suprafata laterala filetata. Tehnologia este inregistrata sub patent european, iar denumirea „Screwsol” este marca inregistrata. Tehnologia este acoperita in Europa de standardul EN 12699:2000 adoptat in Romania sub SR EN 12699:2004 Executia lucrarilor geotehnice speciale. Piloti de indesare.

Screwsol® reprezinta un nou trend in cadrul tehnologiilor mo­derne prin conlucrarea mai eficienta a terenului la preluarea sarcinilor, rezultand o sectiune mai redusa a pilotului propriu-zis (zona centrala) prin raport cu un pilot clasic, costurile fiind optimizate in conditii identice de proiectare. Fiind executat prin forare, la executia lui nu exista, practic, efecte dinamice, vibratorii si de zgomot. In faza de executie, momentul de torsiune si presiunea verticala aplicata a utilajului de forare se aleg astfel incat forajul sa atinga cota necesara si portanta prescrisa, evitand deranjarea structurii pamantului.

Costuri reduse, rapiditate, respect pentru mediu – astfel se prezinta teh­nologia Trenchmix® dezvoltata, inre­gistrata si patentata de Soletanche Bachy, constand in realizarea de transee in teren prin amestecarea pamantului cu un liant. Tehnologia este acoperita in Europa de standardul EN 14679:2005, adoptat in Romania sub SR EN 14679:2005, Executia lucrarilor geotehnice speciale. Stabilizarea in adancime a pamanturilor prin mala­xare. Tehnologia se bazeaza pe ideea utilizarii terenului de fundare ca material de constructie si incorporarea prin malaxare a unui liant hidraulic. Cimentul, varul sau liantul special conceput poate fi pus in opera cu metoda de malaxare uscata sau umeda, rezultand incluziuni de pamant stabilizat sub forma de elemente lineare sau transee, sectiuni rectangulare.

Tehnologia Geomix®, dezvoltata, inregistrata si patentata de Soletanche Bachy, reprezinta o varianta a metodei CSM (Cutter Soil Mixing), dezvoltata impreuna cu Bauer Maschinen in perioada 2003-2004. Dupa procedeul Trenchmix®, caracterizat prin realizarea de transee in teren prin amestecarea pamantului cu un liant la adancimi relativ mici (9-10 m), Geomix® ofera posibilitatea executarii de elemente liniare la adancimi de 25-35 m. Ea se bazeaza pe realizarea transeelor de pamant amestecat cu liant folosind un utilaj „inrudit” cu hidrofreza: pamantul este dezagregat utilizand doua roti prin rotatie opusa si amestecat simultan cu liantul hidraulic. Acesta este pompat la presiuni joase catre duza aflata intre cele doua roti.

Tehnologia Springsol®, dezvoltata, inregistrata si patentata de Soletanche Bachy, reprezinta o noua directie in randul procedeelor de stabilizare a pamanturilor prin metode de malaxare in adancime dupa Trenchmix® si Geomix®, care a fost gandita initial pentru realizarea de coloane de pamant stabilizat sub linii de cale ferata existente. Incepand cu 2010 insa, o serie de alte aplicatii i-au fost atribuite sub forma de lucrari de subzidire in conditii variate, de ex. sub pardoseala de beton sau prin structuri existente. Ea se bazeaza pe realizarea de coloane de pamant amestecat cu liant folosind o tija de forare avind doua „brate” rabatabile.

Imbunatatirea terenului de fundare se obtine prin coloane Springsol® izolate, insa – prin secantare / suprapunere, se poate obtine tratarea volumelor mai mari de teren. Dimensiunile uzuale: diametre intre 40..60 cm si adancime maxima de 12 m.
Atat experienta internationala cat si cea nationala au demonstrat aplicabi­litatea si avantajele clare ale acestor tehnologii noi intr-o gama larga de proiecte, deschiderea catre noi metode de executie oferindu-ne o viziune mai ampla asupra posibilitatilor de rezolvare a problemelor geotehnice, iar dezvoltarea lor este in favoarea cresterii competitivitatii. Ca orice tehnologie, fiecare dintre cele prezentate are domenii de aplicare foarte bine delimitate de experienta in executie intrunita in standardele de referinta. In consecinta ele trebuie utilizate in cunostinta de cauza.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul SOLETANCHE BACHY ROMANIA.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 90 – martie 2013, pag. 18

Autori:
ing. Lóránd SATA – director tehnic, SBR Soletanche Bachy Fundatii
prof. dr. ing. Sanda MANEA – director Departamentul de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/03/07/soletanche-bachy-romania-tehnologii-moderne/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>