«

»

Omagierea profesiei de constructor

Share

al-dobre-poza-carteConstructorii au fost, sunt si vor ramane reperele sigure ale edificarii vietii concrete, multilaterale, care caracterizeaza fiecare asezare pe acest Pamant. Orice evolutie si existenta se leaga nemijlocit de activitatea de constructii si de slujitorii ei. De aceea, faptul ca tot mai multi autori din tara noastra pun in evidenta, prin lucrarile lor literare, meritele unor specialisti in constructii, consfinteste faptul ca acestia au existat iar operele lor raman repere ale maiestriei profesionale exercitate in timp. Asa se face ca un inginer constructor de prestigiu a scris o carte despre „Constructori ai secolului XX“.

 

Intr-o nota de la inceputul cartii, se mentioneaza ca personajele din lucrare nu sunt fictive ca intr-un roman, ci, pur si simplu, ele sunt oameni cu nume, prenume, dar mai ales evidentiati prin faptele lor…

alexandru_dobre_portretCel care a pus in pagina asemenea oameni si meritele lor in constructii este dl ing. Alexandru Dobre. Precizam ca autorul a fost, timp de 8 ani, presedinte al ARACO, o puter­nica breasla a constructorilor, si are un mare res­pect pentru profesia de ingi­ner constructor, lucru argumentat cu fapte, cu lucrari care denota compe­tenta roma­nilor constructori, care nu sunt cu nimic mai prejos dacat italienii, germanii, americanii, suedezii sau britanicii. Ca motivare, autorul afirma cu hotarare ca, printre alte constructii efectuate in timp, in Romania nu au cazut poduri. De asemenea, se arata ca pen­tru a lucra in orice parte a lumii, ingi­nerii romani nu au nevoie de echivalare de studii.

In carte sunt si multe comentarii la adresa unor autoritati mai mult sau mai putin competente, mai mult sau mai putin bine intentionate, mai mult sau mai putin responsabile fata de cheltuirea judicioasa a banului public.

Totodata, nu se omite a se sugera, in context, solutii si programe care se potrivesc Romaniei: de exemplu, renuntarea la constructii megalomanice, mari devoratoare de fonduri. Se scoate in evidenta, cu mare claritate, dar si mandrie nationala ca o constructie unica in lume, asa cum este Palatul Parlamentului, este, in intregime, un produs „Fabricat in Romania“ – incepand cu proiectul, apoi executia, materialele de constructie folosite si terminand cu fini­sajele, mobilierul etc.

Lecturand cartea despre „Constructori ai secolului XX“ ti se confirma convingerea ca breasla constructorilor din Romania a fost si va fi una din promotoarele progresului. Totul este sa fie folosita cu pricepere si eficienta.

(Doritorii pot obtine cartea doar prin dedicatia autorului.)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 91 – aprilie 2013, pag. 16

Autor:
Ciprian Enache

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/04/10/omagierea-profesiei-de-constructor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.