De curand, profesorul universitar si membru al Academiei Romane Panaite MAZILU si-a aniversat, intr-un cadru restrans, venerabila varsta de 98 de ani. Aproape un secol! De remarcat ca acest timp n-a trecut degeaba pe langa el marturie stau in acest sens laborioasa sa contributie pe taramul constructiilor si nu numai. Intreaga sa viata a fost una de invatare, perfectionare si punere in practica a imensului sau bagaj de cunostinte.
Asadar, s-a nascut la data de 21 martie 1915 in comuna Brosteni, judetul Vrancea, deci cu ocazia unui echinoctiu de primavara.
Cel care a ajuns astazi la venerabila varsta de 98 ani, face parte dintr-un… arbore genealogic reprezentativ pentru acest popor, la modul superlativ al romanilor adevarati. Bunicii din partea mamei se numeau Vernescu, locuitori din Gradistea, oameni cu stare si stiinta de carte. Profesorul Mazilu era adorat de bunica din partea mamei cu apelativul de… Baiatul. Astfel ca toate vacantele si le petrecea la Gradistea.
Bunicul lui Panaite Mazilu din partea tatalui era preot si invatator in sat. De la bunic se presupune ca a mostenit dragostea si respectul pentru carte.
Domnul profesor Mazilu l-a avut invatator la Brosteni, in clasele primare, pe fratele tatalui sau, un invatator extrem de cult. Dupa scoala primara a urmat Liceul Internat din Iasi in urma unui concurs in care a primit si bursa.
La bacalaureat a obtinut calificativul exceptional si nu a fost o greutate sa urmeze cursurile Politehnicii din Bucuresti – sectia Constructii, unde a beneficiat, prin concurs la inceputul cursurilor, de bursa V. Adamachi a Academiei.
Revenind la perioada de studii la Politehnica, profesorul de mai tarziu Mazilu a avut ca dascali o serie de personalitati importante. A fost ultima serie de studenti care l-a mai prins la Rezistenta Materialelor pe eminentul Nicolae Filipescu. Dar si ultima serie care l-a avut la cursul de Poduri pe Ion lonescu Bizet, figura aparte in invatamantul superior, care timp de peste 70 ani a „dominat“ acest invatamant.
Pe domnul profesor Mazilu l-a impresionat si un „conferentiar“ de drumuri, I. Tomescu.
In acest moment aniversar profesorul Mazilu si-a mai amintit si de Mihai Manoilescu (absolvent al Scolii de Poduri si Sosele, ca sef de promotie) declarat cel mai mare economist roman (preda la Politehnica un curs de Economie Politica).
Ca tanar absolvent, Panaite Mazilu si-a inceput activitatea intre anii 1940 si 1945 ca inginer proiectant sef de birou pentru calcule statice la Directia de Studii si Arhitectura CFR.
Intre anii 1945 – 1986 a parcurs toate gradele didactice in invatamantul superior, de la asistent la profesor emerit. Scara didactica mai cuprinde: asistent la Catedra de Mecanica teoretica a profesorului Aurel Beles (1945 – 1948), conferentiar la Mecanica teoretica la Institutul de Drumuri si Poduri (1948 – 1949), conferentiar la Statica Constructiilor, la Institutul de Constructii – Facultatea de Poduri Masive si Facultatea de Hidrotehnica (1949 – 1955), profesor la Catedra de Rezistenta Materialelor si Teoria Elasticitatii la Institutul de Constructii Bucuresti (1962-1985). In anul 1974 a fost declarat profesor emerit; in aceasta perioada a fost profesor si la cursul de Dinamica si Stabilitatea Constructiilor.
Intre 1952-1963, a fost profesor de Rezistenta Materialelor si calcule speciale pentru utilaj petrolier, la Institutul de Petrol si Gaze. De asemenea, intre 1952-1958 si 1993-1995 a fost profesor la Academia Tehnica Militara la disciplinele: Statica Constructiilor, Teoria Elasticitatii, Stabilitatea Constructiilor, Placi curbe subtiri, Calculul Constructiilor subterane.
Dupa 1990 a fost Profesor de Statica, Dinamica si Stabilitatea Constructiilor la Universitatea Transilvania – Brasov.
Incepand cu anul 1961 a condus lucrari de doctorat la specialitatea Mecanica Constructiilor, perioada in care a acordat 25 de titluri de doctor inginer precum si inca 5 titluri de doctor inginer pentru cetateni straini.
Domnia sa a fost si profesor al Institutului de Constructii intre 1962 – 1968.
Profesorul Mazilu este o enciclopedie de activitati in cadrul Asociatilor Profesionale cu caracter stiintific: membru al Asociatiei Internationale de Poduri si Sarpante AIPC, cu sediul in Elvetia, participant la congrese si conferinte AIPC in Canada, SUA, Anglia, Spania, Portugalia, Cehoslovacia, Finlanda, membru al Asociatiei „Tall Building“ cu sediul in SUA (a organizat un simpozion al acesteia in 1974 la Iasi).
Activitatea inginereasca in proiectarea unor edificii fanion in Romania este cea mai importanta. Inca de la inceputul activitatii, ca proaspat inginer la Directia de Studii si Arhitectura CFR, a proiectat lucrari unicat in domeniu: gari, centrale de telecomunicatii, remize, ateliere etc. Tot in cadrul CFR a proiectat lucrari importante ca: blocuri de locuinte de 6-8 etaje, Orfelinatul Episcopiei Romane la Beius, centrala PTT la Buzau etc.
In perioada cand a activat in invatamantul superior a proiectat lucrari indraznete: Depoul Bucuresti, Triaj Chitila, halele pentru Rafinaria Muntenia – Brasov (toate cu acoperisuri din placi curbe cilindrice si in forma de paraboloid eliptic). La fel, Aerogara Baneasa si Teatral Municipal din Brasov.
Intre 1949-1954 a coordonat realizarea structurii de rezistenta la Casa Scanteii (azi Casa Presei Libere), unde a folosit, pentru prima data in Romania, metoda de calcul la rupere.
A participat la realizarea hangarelor de la aeroportul Otopeni pentru avioanele Boeing 707, la proiectarea acoperisului Garii din Brasov, la verificarea proiectului de refacere a cupolei Expozitiei Nationale (dupa prabusirea acesteia in 1962).
A fost indrumator si colaborator la realizarea unor poduri mari, rutiere si feroviare (printre care podul peste Dunare la Giurgeni – Vadul Oii si podul de traversare a Dunarii in zona Fetesti – Cernavoda).
La Bucuresti, activitatea de proiectare a profesorului Mazilu se leaga de Teatrul National, Sala Palatului, Palatul Parlamentului etc.
Dupa 1989 profesorul Mazilu, impreuna cu fidelul sau colaborator, ing. Traian Popp, au format un tandem, in calitate de patroni, la biroul de proiectare AEDIFICIA, care a realizat lucrari importante.
Tot ce a realizat pana acum il defineste ca incontestabil constructor chiar la varsta de 98 de ani, prilej cu care toti cei care-l cunosc ii doresc multa sanatate si posibilitati sporite pentru a adauga reusitelor de pana acum si altele, toate purtand pecetea acestui unicat: Profesor Universitar Emerit, Membru al Academiei Romane, Panaite MAZILU.
Redactia
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 91 – aprilie 2013, pag. 30
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Florescu Mircea. a spus:
02/03/2015 at 13:20 (UTC 2)
In perioada 1959-1964 am urmat cursurile Fac. de masini si utilaj petrolier din cadrul Institutului de petrol si gaze Bucuresti, avandu-l ca profesor la Rezistenta materialelor si Calcule speciale pe eminentul prof. Panaite Mazilu. Dupa atatia ani de la absolvirea facultatii si cu ocazia implinirii frumoasei varste de 100 ani de viata, ii urez dlui. prof. Mazilu, LA MULTI ANI SI TINERETE FARA BATRANETE!. IAR DVS, CELOR CARE L-ATI CUNOSCUT MAI APROAPE, PROFESORI SI FOSTI ELEVI, VA SUGEREZ SA PROPUNETI DLUI PRESEDINTE AL ROMANIEI- KLAUS IOHANNIS- ACORDAREA CELEI MAI INALTE DISTINCTII A TARII!.CU PLECACIUNE, DIN TURNU MAGURELE,MA INCHIN IN FATA DVS.!