«

»

SIKA ROMANIA: Siguranta la seism – Upgradarea seismica a structurilor (mortare si consolidare cu sisteme compozite)

Share

sika_romania_logoSe implinesc in acest an 36 de ani de cand ultimul cutremur devastator a zguduit Romania. 4 Martie 1977, ora 21:22 a ramas un reper tragic in vietile multora dintre noi. Localizat in zona Vrancea, la o adancime de cca. 100 km, seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Scara Richter si o durata de 56 de secunde. S-au inregistrat 1.570 de victime dintre care 1.391 numai in Bucuresti. La nivel national cca. 11.300 de persoane au fost ranite si cca. 35.000 de locuinte s-au transformat in mormane de moloz si fiare contorsionate. Capitala tarii a suferit cele mai mari pagube materiale, aici prabusindu-se peste 33 de cladiri si blocuri mari.

Timpul vindeca ranile si ne face sa minimalizam gravitatea unor evenimente terifiante. Desi ar fi trebuit sa percepem dramele individuale si colective ca pe o lectie dureroasa de viata reala, din care sa invatam cum sa limitam distrugerile sau pierderile de vieti omenesti si sa actionam in consecinta, am uitat ca astfel de evenimente sunt impredictibile si ca pot reveni intempestiv, ca pot surveni cand suntem la munca sau cand copiii nostri sunt la scoala, cand ajungem acasa dupa o zi obositoare si ne dorim sa savuram cateva ore de liniste in sanul familiei, cand suntem intr-o vizita la prieteni, la cinematograf sau cand petrecem intr-un local.

Din fericire, chiar si in ceasul al 12-lea, spre binele nostru, putem inca sa intervenim. Punctul de pornire consta din a ne propune cresterea sigurantei la seism a cladirilor in care muncim sau invatam, in care locuim, in care ne facem cumparaturile sau in care ne distram, fiecare dintre noi pentru propria locuinta, dezvoltatorii pentru cladirile detinute, iar autoritatile locale pentru imobilele publice.

In acest demers, un pas important inainte este elaborarea unei expertize tehnice care sa evalueze riscul seismic al fiecarui imobil, in functie de starea constructiei si eventual de amploarea degradarilor constatate. Avand in vedere ca mare parte a imobilelor cu probleme sunt structuri vechi, multe dintre acestea monumente istorice sau arhitecturale, proiectate la vremea construirii lor in baza unor standarde care astazi nu mai sunt de actualitate, pentru a le proteja de colaps la un posibil seism major, trebuie supuse unor interventii (reparatii si consolidari structurale) care sa tina cont in primul rand de necesitatea upgradarii seismice a lor la nivelul cerintelor actuale. Prin urmare, necesitatea upgradarii seismice a structurilor vechi decurge din reconsiderarea parametrilor de calcul dinamici recomandati in versiunile recente ale normativelor de proiectare antiseismica si din asimilarea euro-codurilor.

Venind in intampinarea acestor necesitati imperative, SIKA Romania S.R.L. a promovat in ultimii ani solutii de reparatii si consolidari bazate pe tehnologii novatoare, moderne, a caror eficienta este testata si dovedita de o lunga perioada de timp pe intregul mapamond, dar mai ales in tari situate ca si Romania in zone cu activitate seismica intensa – Grecia, Turcia, Japonia etc.   

Pe plan autohton, Sika Romania S.R.L. s-a implicat in multe proiecte de anvergura deosebita, mare parte dintre ele de importanta nationala, castigand astfel notorietate si recunoastere. 

Fibrele de carbon, dar si cele de sticla, definesc tehnologia viitorului in domeniul consolidarii structurilor civile, in randul carora un loc aparte este ocupat de catre cladirile vechi.

In ultimii ani, in Romania, un numar impresionant de ingineri structuristi au adoptat solutii de consolidari structurale bazate pe utilizarea materialelor compozite constand din fibre de carbon sau de sticla aplicate cu ajutorul adezivilor epoxidici, ceea ce dovedeste viabilitatea acestui sistem, ca alternativa performanta la metodele clasice bazate pe camasuieli cu beton armat sau otel. 

Pe scurt, sistemul de consolidari structurale cu materiale compozite este un:

– sistem neinvaziv, care da posibilitatea pastrarii arhitecturii initiale;

– sistem versatil, care se poate adapta in functie de necesitati si care permite proiectantului sa isi puna din plin amprenta personalitatii si experientei sale asupra lucrarii, datorita diversitatii tipo-dimensionale (panze si lamele din carbon sau sticla) care permite alegerea materialului adecvat pentru fiecare situatie intalnita in parte;

– sistem care poate fi particularizat pe fiecare tip de structura – beton-armat, zidarie de caramida, piatra, blocuri, metal, lemn sau variante de structuri mixte;

– sistem care contribuie la refacerea sau sporirea capacitatii portante a elementelor structurale, fiind folosit pentru consolidari la incovoiere si la forta taietoare in cazul grinzilor, planseelor si peretilor portanti, dar si pentru confinarea stalpilor de sectiune circulara sau rectangulara;

– sistem care permite nesuplimentarea semnificativa a greutatii proprii a structurii, datorita greutatii reduse a materialelor utilizate;

– sistem care consta din aplicarea unor straturi de compozite subtiri, de ordinul a catorva milimetri, care nu afecteaza spatiile utile prevazute in planurile de arhitectura.

In plus, sistemul de consolidari structurale cu fibre de carbon sau sticla are si alte avantaje, cum ar fi:

– posibilitatea de mascare a zonelor consolidate, cu tencuieli clasice pe baza de mortar, vopsitorii, rigips sau alte placari false;

– punerea in opera deosebit de facila si de rapida, care implica o durata de executie extrem de redusa si care nu necesita o zona tehnologica ampla;

– aplicarea printr-o tehnologie curata, fara dotari costisitoare, cu deranj minim si costuri reduse.

Reabilitarea cladirilor vechi reprezinta o provocare complexa din toate punctele de vedere pentru inginerii structuristi. Pentru a satisface cat mai multe obiective cu care acestia se confrunta in abordarea proiectelor de consolidari, SIKA a perfectionat sistemul de consolidari structurale Sika® CarboDur® – SikaWrap®, bazat pe utilizarea compozitelor pentru consolidarea elementelor constructive din beton simplu sau armat, din zidarie de caramida, metal sau lemn.

In cadrul sistemului Sika® CarboDur® – SikaWrap®, din punct de vedere al tipo-dimensiunilor disponibile, proiectantii de structuri au la dispozitie o larga varietate de produse, printre care:

SikaWrap® 230C – panze unidirectionale din fibre de carbon, cu modul de elasticitate de minim 234.000 N/mm2 si rezistenta minima de rupere la tractiune de 4.300 N/mm2, cu latimi de 300 si 600 mm, care se pot taia in lungul fibrelor la latimea dorita si care se aplica folosind ca adeziv si totodata rasina de impregnare (laminare) produsul epoxidic Sikadur® 330;

Sika® CarboDur® tip S sau M – lamele din fibre de carbon trase intr-o matrice polimerica, cu aspect de platbanda, cu moduli de elasticitate medii incepand de la 165.000 N/mm2 si rezistenta medie de rupere la tractiune incepand de la 3.100 N/mm2, cu latimi cuprinse intre 15 si 150 mm si care se aplica folosind ca adeziv structural rasina epoxidica Sikadur® 30.

Intotdeauna, inainte de executia unei consolidari, sunt necesare lucrari de reparatii structurale. In acest scop, SIKA a dezvoltat gama de mortare cimentoase speciale, cu caracteristici mecanice ridicate, armate cu fibre sintetice, modificate polimeric, aplicabile manual sau mecanizat, in sistem ud pe ud. Din componenta acestei game de produse fac parte:

Sika® MonoTop® 910N – protectie anticoroziva pentru armaturi si punte de aderenta pe beton;

Sika® MonoTop® 612 – mortar de reparatii/reprofilari cu granula max. 2 mm, Clasa de rezistenta R4;

Sika® MonoTop® 614 – mortar de reparatii/reprofilari cu granula max. 4 mm, Clasa de rezistenta R4;

Sika® MonoTop® 620 – mortar de finisaj/nivelare, Clasa de rezistenta R2.

Mortarele din gama Sika® MonoTop® se utilizeaza atat pentru executia reparatiilor defectelor de suprafata ale betoanelor, cat si pentru realizarea tencuielilor de rezistenta pe suprafata zidariilor de caramida, BCA sau piatra.  

Specialistii din cadrul Departamentului Tehnic al Sika Romania S.R.L. acorda intreg suportul necesar proiectantilor de structuri pentru ca acestia sa poata stabili cu usurinta solutiile adecvate de reparatii si consolidari, in functie de necesitati, daca constructia respectiva nu prezinta degradari, daca este afectata de degradari usoare sau grave din punct de vedere structural sau daca prezinta avarii majore.

Fiind in egala masura alaturi de proiectanti, dar si de constructori in santier, acordandu-le acestora intregul suport tehnic necesar, in cei peste 10 ani de existenta in Romania, prezenta Sika s-a materializat prin implicarea masiva in realizarea lucrarilor de reparatii si consolidari la o serie de obiective deosebite, unele dintre acestea cu caracter de monument istoric sau arhitectural sau a unor edificii de interes national, printre care:

– Cladirea ASE Victor Slavescu din Calea Grivitei 2-2A, Bucuresti;

– Biserica Manastirii Golia si Biserica Banu, Iasi;

– Hotelul Palace, Govora;

– Parchetul Dolj, Craiova

– Palatul Victoria, Bucuresti (sediul Guvernului Romaniei);

– Teatrul National, Bucuresti;

– Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti;

– Catedrala Mitropolitana, Iasi;

– Biserica Armeneasca, Iasi;

– Palatul Prefecturii, Lugoj;

– Filarmonica, Arad;

– Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti;

– Hotelurile Cerbul si Caprioara, Covasna;

– Hotelul Domogled, Herculane.

 

Mai multe detalii gasiti pe site-ul SIKA Romania.

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/04/11/sika-romania-siguranta-la-seism-upgradarea-seismica-a-structurilor-mortare-si-consolidare-cu-sisteme-compozite/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.