«

»

Incalzirea prin pardoseala

Share

multibeton foto 1Ideea folosirii pardoselii drept corp de incalzire nu este deloc noua. Sisteme de acest fel, intr-o varianta primitiva, existau inca din antichitate, in China si Egipt. In aceste sisteme, gazele calde, produse intr-un focar, erau trecute printr-un canal special, executat sub pardoseala incaperii. Un sistem mai evoluat, denumit hipocaust, apare, in aceeasi perioada, in Roma antica. La aces­ta, gazele calde erau dirijate prin canale catre mai multe incaperi. Hipocaustul a fost unul din primele sisteme de incalzire centrala prin pardoseala.

 

In configuratia actuala, instalatiile de incalzire prin pardoseala apar la inceputul secolului al XX-lea. Dezvoltarea efectiva a sistemului are loc imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, odata cu campania de reconstructie din Europa. Tehnica din acea perioada con­­sta in inglobarea de tevi din otel de ½“ sau ¾“, fara straturi de izolatie termica sub ele. Cu o astfel de tehnologie s-au executat in Europa, numai in perioada 1945-1950, instalatiile de incalzire din peste 100.000 de locuinte. Aceasta perioada de pionierat a pus in evidenta nu numai avantajele sistemului, dar si o seama de neajunsuri determinate de lipsa unei cercetari aprofundate a efectelor asupra omului.

In prezent, incalzirea prin pardo­seala se reali­zeaza in doua moduri:

•  Incalzire cu apa, cu ajutorul unor tevi montate sub pardoseala, care preiau apa calda a sistemului de incalzire centrala;

•  Incalzire elec­­trica, cu ajutorul unor cabluri incalzi­toare montate in pardoseala.

 

Modul de instalare a incalzirii electrice

In timp ce tubulatura pentru incalzirea prin pardoseala pe baza de apa este montata sub un strat de circa 100 mm ÷ 120 mm de ciment, cablurile electrice pentru incalzirea electrica prin pardoseala sunt montate la 3 cm ÷ 5 cm sub suprafata pardoselii. In felul acesta, instalarea se face mai rapid si mai usor iar costurile de instalare sunt mai mici. Datorita reactiei rapide si incalzirii aproape instantanee, obtinuta prin utilizarea cablurilor electrice, controlul incalzirii se face mult mai usor iar senzatia de confort este atinsa mult mai rapid, conducand automat la diminuarea consumului de energie pentru incalzirea incaperilor. De asemenea, mai ales in cazul incaperilor situate la mansarda sau la un etaj superior, grosimea podelei poate fi mai mica, ceea ce reduce necesarul de material de constructie.

In prezent tot mai multe persoane descopera confortul unei podele incalzite. Sistemul de incal­zire a pardoselii poate fi instalat in aproape orice tip de podea si asigu­ra confort locuintelor sau birourilor.

Argumentele pro sunt nenu­ma­rate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de sistem.

Sistemul de incalzire a podelei este invizibil iar prin asigurarea temperaturii uniforme, pe toata suprafata pardoselii incalzite, se obtine un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire cu radiatoare asigurandu-se,  totodata, o economie in functionare de 20%-30% prin controlul temperaturii de la nivelul pardoselii si a celei de ambient, cu ajutorul termosta­telor inteligente.

Prin sistemul de incalzire prin pardoseala se ob­tin 240 – 250 la baza podelei, 220 la nivelul corpului si 200 la nivelul tavanului; rezulta, de aici, un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incalzire cu radiatoare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 92 – mai 2013, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/05/07/incalzirea-prin-pardoseala/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.