«

»

Patronatul Societatilor din Constructii sprijina firmele romanesti sa lucreze si pe pietele internationale

Share

tiberiu_andrioaieiContinuam serialul despre activitatile societatilor de constructii initiate de Patronatul Societatilor din Constructii si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii pentru sprijinirea dezvoltarii si eficientizarii tuturor aspectelor care privesc domeniul construc­tiilor. Aceasta puternica breasla profesionala joaca un rol esential in reconsiderarea, de catre politicieni si guvernanti, a sectorului care reprezinta motorul dezvoltarii economice si in Romania.

In acest numar al revistei referirile sunt despre prezenta firmelor romanesti peste hotare.

 

Redactia: Spuneati, in editia anterioara, ca veti continua si in acest an sustinerea firmelor, indiferent de dimensiune si specialitate, in a-si gasi proiecte in afara tarii.

Tiberiu Andrioaiei: Intr-adevar, una dintre directiile fundamentale de sustinere a activitatii si intereselor membrilor sai, directie vizata de Patronatul Societatilor din Constructii, pe langa structurarea unui sistem national si colaborarea cu autoritatile si asociatiile similare, este cea de promovare internationala, actiune care are scopul de a incuraja firmele romanesti sa perfomeze pe piete internationale si sa atraga investitii straine, pe care sa le gestioneze pe plan local. In acest sens, PSC este membru, prin intermediul UGIR, in Consiliul de Export al Romaniei de pe langa Ministerul Economiei, reprezentand si sus­tinand interesele membrilor sai.

Red.: Exista oportunitati de afaceri pentru constructorii romani pe pie­tele straine?

T.A.: Prin atra­gerea investitiilor straine in sistem de parteneriat PSC a identificat mari oportunitati de operare pe piete internationale si sustine toate categoriile de operatori economici din domeniul constructiilor sa-si incerce sansa de a participa la proiecte din afara gra­nitelor tarii si sa contracteze lucrari care sa aduca marje mai mari de profit, o dezvoltare si consolidare a portofoliilor de lucrari, o crestere a performantei firmelor proprii si a resursei umane in care investesc. Altfel spus, o maniera sanatoasa de a face fata competitiei globale, de a salva si cres­te notorietatea performantei industriei de constructii din Romania.

Constituindu-se si ca o platforma de interconectare a subsectoarelor care activeaza in domeniul constructiilor, PSC acorda suport de promovare tuturor celor implicati in domeniu, de la exportul serviciilor, al materialelor, echipamentelor si accesoriilor pentru constructii civile si industriale, pana la arhitectura, proiectare, management antreprenorial si orice alte activitati asimilate, sustinand si oferind solutii tuturor categoriilor de companii, indife­rent de dimensiune.

Red.: De cand organizeaza Patro­natul Societatilor din Constructii aceste misiuni economice si targuri internationale? Aveti o traditie in acest domeniu?

T.A: Este al treilea an consecutiv in care patronatul consolideaza acti­vitatile de promovare internationala a firmelor romanesti din domeniul constructiilor, iar targurile economice si misiunile organizate de Patronatul Societatilor din Constructii in anii precedenti au inregistrat un real succes. Din acest motiv vom continua sa organizam astfel de actiuni, atat pentru a incuraja, in continuare, firmele romanesti sa lucreze pe pietele internationale, cat si pentru a atrage investitii straine.

In anul 2012, PSC a participat, alaturi de firme romanesti, la targul SEEBBE din Belgrad, in perioada 24-28.04.2012, la targul CONSTRUMA, din Budapesta, in perioada 18-22.04.2012 si la misiuni economice in Irak – Erbil si Suleymaniyah, in perioada 5-10 mai 2012 si in Federatia Rusa, la Moscova, in perioada 27- 28 septembrie 2012.

Red.: Care sunt destinatiile unde veti organiza misiuni economice in anul 2013 si care este motivatia selectarii lor?

T.A.: Anul acesta vom merge pe trei destinatii: Rusia – Moscova in peri­oada 27 mai – 31 mai, Kurdistan – Erbil si Suleymaniyah in perioada 22 – 27 iunie 2013 si Libia in perioada 21 – 26 septembrie 2013.

Obiectivul principal al misiunii noastre la Moscova din anul 2012 a fost acela de a reinnoda relatiile de colaborare traditionale dintre Federa­tia Rusa si Romania in domeniul constructiilor si de a prospecta oportunitatile de cola­borare de pe piata rusa, cea roma­neasca si de pe pietele terte, in noile conjucturi economice. In baza experientei acumulate la editia anterioara, a colaborarii foarte bune cu organizatiile similare din Rusia si a oportunitatilor macroeconomice identificate, in special cele legate de investitiile specifice organizarii, pana in 2018, de catre Rusia a unei Olimpiade si a unui Campionat Mondial de fotbal, am hotarat sa mergem din nou acolo si sa participam activ pe cea mai voluminoasa piata din Europa.

Piata ruseasca a constructiilor cuprin­de 173.000 de organizatii de constructii, intreprinderile din aceasta industrie avand ca obiectiv sa dea in folosinta, pana in anul 2020, 143 de milioane de metri patrati construiti.

Ratiunea organizarii celei de a doua editii a misiunii economice din Kurdistan – Erbil si Suleymaniyah este bazata pe oportunitatile macroeconomice identificate, in special cele legate de investitiile specifice unei tari aflate in plina reconstructie si cu o mare capacitate financiara. Stabilitatea regiunii Kurdistan a permis atingerea unui nivel mai inalt de dezvoltare decat in restul Irakului, regiunea avand propriile relatii externe si gazduind 17 consulate si birouri de reprezentare, intre care cele ale unor mari puteri economice mondiale: Federatia Rusa, Franta, Germania, SUA, Japonia, Marea Britanie. Asadar, Kurdistanul promoveaza dezvoltarea relatiilor internationale independente de Bagdad si sprijina initiativele firmelor si ale altor entitati straine care doresc sa deschida reprezentante in regiune.

Libia este o destinatie privilegiata pentru delegatiile la nivel inalt, parlamentare si guvernamentale din state mem­bre ale UE, SUA, Japonia, RP China, Australia si tari africane, iar receptivitatea crescanda fata de exigentele si standardele politice ale tarilor occidentale, precum si remodelarea politicii interne si externe intr-o directie mo­derata, parteneriala si reformatoare, constituie tendinte pozitive in evaluarea oportunitatilor de afaceri si inves­titionale pe piata libi­ana, tinand cont, mai ales, de faptul ca reconstructia Libiei s-ar putea ridica la cel putin 200 miliarde de dolari in urmatorii zece ani.

Red:  Care sunt, in termeni generali, obiectivele acestor misiuni si programul pentru aceste deplasari?

T.A.: Caracterul general al actiunilor de internationalizare consta in promovarea serviciilor, materialelor, echipamentelor si accesoriilor pentru constructii civile si industriale si in prospectarea oportunitatilor specifice sectorului.

Domeniile de interes ale misiunilor economice sunt exportul serviciilor, materialelor, echipamentelor si accesoriilor pentru constructii civile si industriale iar obiectivele urmarite si programul deplasarilor depind de specificul fieca­rei destinatii in parte.

La Moscova se urmareste contactul firmelor romanesti cu societati de constructii din Rusia, prin intermediul Asociatiei Constructorilor din Rusia, prospectarea oportunitatilor de inves­titii in Rusia si Romania, prin coope­rare cu investitori membri ai Asociatiei Rusia – Romania a Oamenilor de Afaceri, suport de reprezentativitate oferit de PSC firmelor participante, promovarea brandului de sector de constructii si a brandului de tara, ca un capital de imagine si marketing oferit firmelor membre interesate in activitati de export bunuri si servicii.

Programul orientativ al deplasarii consta in intalniri la Ambasada Romaniei si la Asociatia Romania – Rusia a Oamenilor de afaceri, forum de afa­ceri organizat in colaborare cu Uniunea Constructorilor din Rusia, cu care PSC are protocol de cooperare.

Obiectivele urmarite in cadrul misiunii din Irak sunt contactul firmelor romanesti cu societati de constructii din Kurdistan, prospectarea oportuni­tatilor de investitii, suport de reprezentativitate oferit de PSC firmelor participante, promovarea brandului de sector constructii si a brandului de tara, ca un capital de imagine si marketing oferit firmelor membre interesate in activitati de export de bunuri si servicii. Programul orientativ al deplasarii consta in intalniri la Guvernoratul local si la Ministerele derulatoare de investitii, forum de afaceri organizat in colaborare cu asociatiile de profil cu care PSC are protocoale de cooperare.

Suntem in curs de planificare a misiunii din Libia. Vom reveni cu detalii referitoare la program si obiective in editiile viitoare ale revistei.

Red.: Exista interes pentru aceste actiuni din partea firmelor romanesti?

T.A.: In urma experientelor din anii trecuti si a succesului obtinut in astfel de destinatii, companiile de profil au constientizat importanta iesirii pe alte piete, in mod organizat si cu spirijinul Ministerului Economiei. Avem peste 10 firme inscrise in fiecare misiune economica si un numar mare de companii care si-au exprimat interesul de a participa la astfel de actiuni si in anii viitori.

R.C: Care sunt conditiile de participare la misiunile economice?

T.A.: Pentru a beneficia de sprijin de la bugetul de stat (care suporta 50% din costul transportului extern, al asigurarii medicale si cazarii pentru cate un delegat de la fiecare firma participanta si 100% din costurile de grup, pentru reprezentare si protocol, inchi­rierea salilor, transportul intern si cheltuielile pentru reclama, publicitate etc.), fiecare firma participanta trebuie sa completeze o fisa de inscriere si sa prezinte Certificatul de atestare fiscala emis de Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele emis de Autoritatea Locala, la zi.

Va reamintesc ca stam la dispo­zitia celor interesati cu mai multe detalii la numarul de telefon 021.311.95.94 sau la adresa de e-mail: office@psc.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 92 – mai 2013, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/05/07/patronatul-societatilor-din-constructii-sprijina-firmele-romanesti-sa-lucreze-si-pe-pietele-internationale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.