«

»

Produse pentru pereti etansi TIWODUR – viata fara moarte

Share

tiwodur foto 1„Nascut“ cu numele de Solidur in toamna anului 2007, produsului i s-a schimbat ulterior denumirea in Tiwodur. In functie de amestecuri si de diferiti compusi, se utilizeaza Tiwodur 272, 274C, 273, 274H, 274RV, conceputi de producatorul WOPFINGER BAUSTOFFINDUSTRIE GmbH – AUSTRIA.

Produsul, sub forma de suspensie, se foloseste la pereti – ecrane de etansare, incinte etanse pentru lucrari de fundatii, nucleu de etansare la baraje, pentru protectia zonelor cu depozite de deseuri, halde de steril, pentru umplerea golurilor la canale, pentru transee de tevi, injectari. In toate aceste situatii, produsul intarit intra in contact cu apa subterana, formand suspensii autointaritoare, mentinandu-si proprietatea de etansare, practic, la infinit.

 

Produsul este alcatuit din lianti hidra­ulici si latent hidraulici (zgura, bentonita, piatra de var sau dolomit) si in amestec cu apa, da nastere la o suspensie. Fiecare component are un rol in amestec: bentonita are efect de sustinere producand o anume vascozitate si fiind cel mai important  factor pentru densitate, cu impact asupra porilor peretelui, zgura granulata de furnal este neutra si contribuie la intarirea, pe termen lung, a suspensiei, piatra de var sau dolomitul are un rol de marire a densitatii, ajutand la scheletul de rezistenta, iar cimentul Portland cu priza rapida contribuie la intarirea initiala.

Compozitia amestecului este gan­dita si calculata pentru asigurarea unei rezistente si impermeabilitati a peretelui. In stare proaspata are fluiditate si o anumita stare de sedimentare si tixotropie, pentru a se putea pune in opera prin turnarea directa sau injectare.

Punerea in opera a produsului este foarte simpla, necesitand doar respectarea regulilor stabilite de producator. Durabilitatea lucrarii se apreciaza ca fiind de cca. 100 de ani.

Tiwodur este realizat in fabrici  pentru mortare uscate, dotate cu instalatii automatizate de dozare, cu supraveghere si control riguros al materiilor prime si al fluxului de fabricatie. Procesul tehnologic este controlat si monitorizat cu ajutorul calculatoarelor de proces, in cadrul unui sistem de management al cal­i­tatii certificat, care include proceduri de fabricatie si control.

Produsele predozate, livrate in vrac, sunt transportate pe santier cu silozuri mobile si cu camioane cisterna.

Prepararea suspensiei – amestecarea materialului uscat predozat cu apa, dupa o reteta stabilita – se face cu malaxoare de mare capacitate iar suspensia  omogena se transporta la locul de punere in opera prin furtune sau cu containere auto.

Punerea in opera – respectiv tur­narea si umplerea spatiilor create in teren, se face prin curgerea directa in slitul sau santul realizat prin sapatura cu graiferul (pereti mulati) sau prin injectare la varful coloanei instalatiei de vibrare, odata cu extragerea acesteia din teren (pereti subtiri cu tehnologie de vibrare).

Umplerea golurilor cu suspensie asigura stabilitatea peretilor, prin efectul de tixotropie, in timpul exca­varii. In final, suspensia formeaza, prin efectul de intarire, ecranul de etansare, la rezistenta si impermeabilitatea proiectata.

La peretii diafragma – pereti subtiri, cu tehnologia “vibrare – injectare”, golurile succesive pentru perete se fac cu o soneta cu vibratii. Dupa introducerea grinzii sonetei prin vibrare, golul ramas pe parcursul extragerii acesteia se umple prin injectarea suspensiei Tiwodur.

Firmele concernului Schimid Industrie Holding – SIH – Austria au o experienta deosebita in conceperea produselor predozate Tiwodur, ele urmarind respectarea calitatii prin indeplinirea urmatoarelor conditii:

1) Materialul in stare intarita asi­gura un grad mare de impermeabilitate (coeficient de permeabilitate redus);

2) Caracteristici de rezistenta si deformabilitate specifice celor din domeniul pamanturilor;

3) Suspensia – in stare proaspata pe santier – are caracteristici de fluiditate, tixotropie, capacitate de retinere a apei si omogenitate, astfel incat sa poata fi pusa in opera cu tehnologiile proiectate.

Mentinerea acestui produs in parametrii proiectati este apanajul laboratorului de fabrica si santier, unde se fac verificari pe suspensie, astfel: temperatura suspensiei, timpul de scurgere cu Palnia Marsh, densitatea, limita de curgere, apa filtrata, sedimentarea la doua ore si verificari pe produsul in stare intarita, precum rezistenta la compresiune la 28 si 56 zile.

Avantajele utilizarii produsului Tiwodur

Raportul pret/calitate foarte bun, pierderi reduse ale materiei prime, densitate mare si limita de curgere ridicata a suspensiei, valoarea mica a coeficientului de permeabilitate, dozare simpla direct pe santier si pompare optima pe lungimi mari de conducta. Se mentine o calitate constanta a amestecului, obtinandu-se un perete omogen, iar punerea in opera este usoara, cu pierderi reduse si productivitate mare pe santier.

In urma unor analize chimice minutioase, se apreciaza ca suspensia intarita Tiwodur nu are nicio influenta toxica asupra apei subte­rane cu care vine in contact.

In concluzie, se poate spune ca lucrarile speciale subterane la care se utilizeaza Tiwodur, fie ecrane de etansare sau protective, fie de imbunatatire si consolidare a tere­nurilor sau de umplere a golurilor subterane, in special in zonele cu terenuri dificile de fundare sau zone supuse unor potentiale pericole (alu­necari de teren, iazuri de decantare vulnerabile, depozite de deseuri, ape subterane agresive), contribuie nemijlocit la asigurarea rezistentei si stabilitatii constructiilor civile si industriale, a lucrarilor ingineresti si de arta, a drumurilor si podurilor etc.

Se poate spune ca, prin efectul de protectie generala asupra construc­tiilor, se asigura o izolare hidrofuga mai eficienta prin blocarea  influentei apelor subterane asupra hidroizola­tiilor propriu-zise.

Elementele de etansare cu Tiwodur au si rol de protectie impotriva zgomotului, mai ales la transportul subteran sau la activitati industriale cu transmitere de zgomot si vibratii. Totodata, Tiwodur contribuie indirect la economia de energie, prin utilizarea eficienta a resurselor de apa sau evitarea unor catastrofe ecologice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 92 – mai 2013, pag. 44

 

Autori:
Elvira Dumitrescu,
Gabriela AndrieS – Laborator CCF
Liliana Popescu – Tiwo Romania

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/05/07/produse-pentru-pereti-etansi-tiwodur-viata-fara-moarte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.