«

»

Situatie de colaps in infrastructura critica industriala!

Share

Dupa cum se cunoaste, Revista Constructiilor este partener media al ARACO, puternica breasla de specialitate in acest sector care ar trebui sa fie mereu prioritar in dezvoltarea, modernizarea si eficientizarea intregii economii nationale. Spre regretul nostru, problemele stringente si cu consecinte incalculabile care destructureaza sectorul constructiilor nu au gasit niciun ecou favorabil, desi organele de decizie au fost sesizate de nenumarate ori de catre asociatiile patronale si profesionale, multe societati de constructii ajungand in insolventa sau falimentand intr-un ritm ingrijorator.

Publicam, spre luare-aminte, pentru toti cei din domeniul constructiilor si din structura politico-economica, o ultima interventie a ARACO adresata celor in drept, privind situatia ingrijoratoare in care se afla lucrarile destinate INFRASTRUCTURII CRITICE INDUSTRIALE, cu speranta ca ii vom determina pe cei raspunzatori sa solutioneze aceasta situatie dramatica.

Redactia

 

Catre,

GUVERNUL ROMANIEI
Domnului Prim-Ministru Victor PONTA

Spre stiinta:

Domnului Viceprim-ministru si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Liviu DRAGNEA
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Domnului Ministru delegat pentru Energie – Constantin NITA
Ministerul Economiei

Doamnei Ministru – Rovana PLUMB
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

Domnului Inspector General – Petru COST
Inspectoratul de Stat in Constructii

 

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Prevederile Directivei Consiliului Uniunii Europene 2008/14/CE, privind identificarea si desemnarea infrastructurilor cri­tice europene, au fost transpuse in legislatia nationala prin HG 718/13.07.2011 pentru aprobarea strategiei privind protectia infrastructurilor critice. HG 102/09.02.2011 aproba Programul de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic la cladirile de locuit multietajate. Pana in prezent, nu a fost promovat un act normativ asemanator cu HG 102/2011, care sa abordeze, in mod similar, problematica infrastructurii critice industriale.

Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii – ARACO a sprijinit, de-a lungul timpului, interventiile repetate ale membrilor nostri specializati in interventii asupra unor astfel de obiective, in eforturile de constientizare a factorilor de decizie din domeniu, de pericolul deosebit pe care il reprezinta starea structurilor inalte (cosuri de fum industriale, turnuri de racire, castele de apa,  silozuri etc.).

Monitorizarea starii de degradare efectuata in ultima perioada de specialisti ai beneficiarilor acestor constructii, impreuna cu specialisti ai firmelor de constructii si ai asociatiilor profesionale, a pus in evidenta cresterea accelerata a riscurilor de prabusire sau de distrugere a acestora, in cazul aparitiei unor solicitari intense, cauzate de vant puternic sau cutremure.

De-a lungul timpului, prin adresele noastre nr.210/21.06.2010, 380/16.09.2011 si 572/22.11.2012, am facut cunoscuta Guvernului Romaniei si autoritatilor competente starea accentuata de degradare structurala a constructiilor inalte, indeosebi a cosurilor de fum de pe platformele energetice din Bucuresti, Turceni, Rovinari, Turnu Severin, Deva, Brazi, Braila, Galati etc. In caz de cutremur, acestea vor ceda, conducand la intreruperea activitatii respectivelor platforme industriale, cu consecinte dezastruoase asupra intregii economii nationale.

Deoarece pana in prezent, stimate domnule Prim-Ministru, factorii de decizie abilitati nu au intreprins demersuri practice pentru solutionarea problemelor mentionate, va rugam sa analizati cele semnalate si sa dispuneti elaborarea si implementarea unui „Program national de consolidare a cosurilor de fum industriale si a structurilor inalte din economia Romaniei“, program care sa prevada inventarierea, expertizarea si in final prioritizarea interventiilor necesare, pe baza unor resurse financiare asigurate, avand in vedere ca proprietarul/administratorul obiectivelor vizate este statul roman.

Cu deosebita consideratie,

Laurentiu Plosceanu

Presedinte

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 92 – mai 2013, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/05/07/situatie-de-colaps-in-infrastructura-critica-industriala/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>