«

»

BOSCH – prezent si viitor in Romania

Share

bosch logoLa sfarsitul lunii mai, compania Bosch si-a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele financiare pe anul 2012 si planurile strategice, pe piata romaneasca, pentru anul 2013.

In anul 2012, Bosch a realizat, in Romania, vanzari in valoare de 180 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere cu 4,5 procente fata de 2011. Motivul principal al acestei scaderi il reprezinta contextul economic general. „Suntem multumiti de evolutia pe care a inregistrat-o compania in anul 2012 in Romania. Acesta este motivul pentru care dorim sa ne extindem pe piata din Romania si sa continuam sa investim aici”, a declarat Brigitte Eble, reprezentanta Grupului Bosch in Romania.

In anul 2013 Grupul Bosch va deschide doua noi unitati de productie in Romania, investind, pana la sfarsitul anului, 120 de milioane de euro in fabricile din Blaj si Cluj. In data de 8 iunie a acestui an, Bosch va inaugura, oficial, fabrica de la Blaj, demarand productia. Inceperea productiei in centrul din Cluj este planificata in trimestrul al patrulea. Bosch si-a propus ca, pana la sfarsitul anului, sa angajeze, in cele doua centre de productie, peste 600 de persoane.

La inceputul anului 2013 compania, lider in furnizarea de tehnologii si servicii, avea in Romania 1.400 de angajati. Dezvoltarea activitatilor locale de productie va contribui, insa, la cresterea acestui numar, astfel ca, pana la finalul anului 2013, Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajati.

 

O noua fabrica de componente auto la Cluj

Grupul Bosch va inaugura, in Cluj-Napoca, un nou centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de comanda pentru autovehicule. Pana la sfarsitul anului 2013 sunt prevazute investitii de 77 de milioane de euro, pe o suprafata totala de circa 38.000 de metri patrati.

In cadrul fabricii din Cluj-Napoca, vor lucra, pana la sfarsitul anului, peste 300 de angajati in domeniul productiei si dezvoltarii. Peste jumatate dintre acestia au fost, deja, angajati si efectueaza, in prezent, un stagiu de pregatire intr-unul din centrele Bosch din afara tarii.

 

300 de noi locuri de munca in Blaj

Fabrica din Blaj a fost extinsa semnificativ, iar lucrarile aferente si investitiile in utilajele de productie au insumat circa 50 de milioane de euro. Incepand cu luna iunie a anului 2013, la Blaj vor fi fabricati senzori de turatie pentru sistemele de control ale sasiului, senzori destinati industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite, catre sistemul electronic de bord, informatii legate, de exemplu, de viteza de rotatie a rotii, informatii esentiale pentru buna functionare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS si ESP.

Pe o suprafata de 50.000 de metri patrati vor fi create, pana la sfarsitul anului 2013, circa 300 de noi locuri de munca, numarul angajatilor Bosch de la Blaj ajungand, in total, la 900.

Divizia „Drive and Control” din cadrul Bosch, cunoscuta si ca „Bosch Rexroth”, a produs aici, pana in prezent, tehnologie liniara folosita in ingineria mecanica. La inceputul anului 2013, in cadrul fabricii din Blaj activau circa 570 de persoane.

 

Tehnologia auto, motorul cresterii companiei Bosch in Romania

Anul 2012 a adus o crestere a volumului de vanzari in sectorul Automotive Aftermarket, dar si a productiei de componente auto destinate constructorilor auto romani.

Oferta Bosch include un portofoliu vast de produse si servicii din domeniul auto, de la piese de schimb si accesorii pentru autovehicule, la tehnologie de verificare si concepte de service auto, pentru reteaua Bosch Car Service.

Asiguram, in acelasi timp, instruire pentru tehnicienii care lucreaza in service-urile auto. In 2012 a crescut interesul pentru serviciile de diagnoza din cadrul service-urilor auto si pentru serviciile retelei Bosch Car Service. La finalul anului 2012, Bosch Car Service avea 70 de unitati partenere in 54 de orase, ceea ce inseamna, comparativ cu anul precedent, acumularea de parteneri in 5 orase noi. In viitor, Bosch va continua extinderea retelei Bosch Car Service in Romania.

 

Inovatiile Bosch din domeniul sculelor electrice au asigurat cresterea volumului de vanzari in Romania

Conditiile dificile de piata din anul 2012, in sectorul constructiilor, au continuat si in acest an, ceea ce s-a reflectat in segmentul sculelor electrice. Cu toate acestea, volumul de vanzari s-a mentinut constant fata de anul precedent.

Bosch a reusit sa isi pastreze pozitia pe piata din Romania, in principal datorita inovatiilor si a gamei ample de produse. In 2012, circa 40 de procente din volumul de vanzari au fost obtinute cu produse inovatoare, lansate pe piata de cel mult doi ani, in special in domeniul sculelor cu acumulatori, pe baza tehnologiei Litiu-lon.

 

Cresterea cotei de piata si in sectorul Termotehnica

Clientii romani pun un accent tot mai mare pe utilizarea unor tehnologii ecologice, dar care sa permita si reducerea consumului de energie. Aceasta este explicatia care sta la baza dublarii volumului de vanzari in 2012, comparativ cu 2011, pentru aparatele care folo­sesc tehnologia in condensare. In anul 2012, Bosch a reusit sa obtina noi cote de piata pe acest segment.

Compania este lider pe piata din Europa in productia de cazane de incalzire si de preparare a apei calde menajere. Aceasta este prezenta in Romania in domeniul termotehnicii, cu marcile Bosch si Buderus si pune la dispozitie atat tehnologia, cat si serviciile asociate. Divizia de Termotehnica si-a continuat strategia de service cu servicii oferite clientilor casnici prin Partenerii Recomandati de Service, iar pentru cei industriali prin propria echipa de service. Bosch detine o retea de peste 120 de parteneri de service, care, la nivel national, asi­gura o rata de remediere a defectelor, in decurs de numai 24 de ore, de peste 90 de procente.

 

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. In anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajati au generat vanzari de 52,5 miliarde de euro. Incepand cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: Automotive Technology, tehnologie industriala, bunuri de larg consum, energie si echipamente pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 360 de filiale si companii regionale din peste 50 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit in 2012 peste 4,8 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat aproape 4.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile. In acest fel, compania ofera la nivel mondial „Tehnica pentru o viata“.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 60  

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/28/bosch-prezent-si-viitor-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.