«

»

Consultanta juridica: Timbrul de mediu. Restituire / Recuperare / Evitare

Share

Cabinetul de avocatura Coltuc a facut o statistica, pentru perioada 15 martie – 07 mai 2013 constatand ca, pe rolul tuturor tribunalelor din tara, se afla, in prezent, 3.388 de dosare privind taxa de poluare si fondul de mediu. Nu exista dosare finalizate inca, dar la inceputul lunii iunie vor exista. Datele de mai jos intereseaza si firmele din sectorul constructiilor.

 

Ce s-a restituit pe taxa de poluare?

Potrivit datelor celor doua institutii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Administratia Fon­­dului de Mediu, s-au restituit, din taxa auto, in primul trimestru, circa 161 milioane de lei celor care au castigat in instanta dreptul de recuperare a sumelor achitate.

Au fost achitate, de catre AFM, peste 30,6 milioane de lei, cuantumul reprezentand un procentaj de pana la 10% din totalul alocat pentru intregul an, respectiv 400 milioane lei. La nivelul perioadei 2008 ÷ martie 2013, cuantumul restituit beneficia­rilor, prin Fondul de Mediu pe taxa auto, a ajuns la 50,7 milioane lei, cea mai mare valoare fiind consemnata in primul trimestru din acest an, respectiv 30,65 milioane lei.

Totodata, conform ANAF, veniturile incasate de catre institutie din taxa pe poluare pentru autovehicule au fost, in primul trimestru al anului 2013, de 204,24 milioane lei, din care au fost transferate, in Fondul pentru Mediu, 66,55 milioane lei, iar 130,60 milioane lei au fost restituite platitorilor din taxa auto. In plus, tot prin administratia fiscala, s-au restituit 8,5 milioane lei, suma aferenta taxei speciale pentru autoturisme, conform “OUG 50/2008, privind instituirea taxei speciale pentru autotu­risme” (restituiri ca urmare a recalcularii intre taxa speciala si taxa la fondul de mediu, precum si a hotararilor judecatoresti).

Ce sume se vor plati pentru timbrul de mediu?

Daca se pastreaza proportia de aproximativ 1.000 de dosare pe luna si o suma, ca medie, de 5.000 lei, vom avea 5.000.000 lei pe luna in 2013.

Timbrul de mediu 2013: inca­sarile anticipate nu acopera despagubirile

Incasarile pe care Guvernul spera ca le va obtine in acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei, jumatate din nivelul avansat de ministru si apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scazut de la introducerea taxei de poluare auto.

Incasarile anticipate de Guvern nu acopera suma despagubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie sa le achite, in acest an, celor peste 300.000 de proprietari de masini care au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.

Cum se ataca timbrul de mediu

„Prin noua formula de calcul al timbrului de mediu, taxa creste foarte mult pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non – euro, Euro 1 si Euro 2. Intrucat majoritatea tranzac­tiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme incadrate in normele Euro 3 si Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectati, in cazul in care ar dori sa instraineze autoturismul, neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar aceasta taxa, dupa cum a fost reglementata, incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art. 34 – 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene“.

Mai mult decat atat, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 48  

 

Autor:
av. Marius Vicentiu Coltuc

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/28/consultanta-juridica-timbrul-de-mediu-restituire-recuperare-evitare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.