«

»

Lucrari de extindere la Portul International Liber Giurgiulesti

Share

giurgiulestiPortul International Liber Giurgiulesti este unicul punct de transport naval din Republica Moldova care asigura deschidere la Coridorul VII Pan European Rin – Main – Dunare, legand Marea Neagra cu Marea Nordului.

In articol este prezentata executia lucrarilor la acest port situat la confluenta raului Prut cu fluviul Dunarea.

Lungimea totala a cheului este de aproximativ 900 m, din care 600 m sunt de-a lungul raului Prut (dana fluviala), iar 300 m se gasesc pe malul stang al Dunarii (dana maritima).

 

Pozitionat la granitele Romaniei cu Moldova si Ucraina si situat la a 72,2 mila maritima pe fluviul Dunarea, Portul International Liber Giurgiulesti este capabil sa pri­measca atat nave fluviale, cat si maritime, gratie adancimii disponibile de 7 m de-a lungul malului stang al Dunarii (fig. 1).

Constructia portului a inceput in anul 1994, in zona operand un terminal de cereale si unul de produse petroliere, precum si un terminal de pasageri. In anul 2007 s-a luat de­cizia de extindere a portului actual.

Lucrarile efective de constructie, pentru prima parte a proiectului si anu­me executia terminalului de marfuri generale si containere, s-au derulat in perioada 2010-2011.

 

Solutia tehnica

Pentru executia terminalului de marfuri generale si containere, situat pe malul raului Prut, s-au efectuat investigatii geotehnice in amplasament, stratificatia terenului de fundare putand fi descrisa de urma­toarele straturi caracteristice:

Stratul A este o umplutura antropica recenta formata din prafuri argiloase, nisipoase plastic tare. Grosimea stratului variaza de la 1,30 m la 5,30 m. Umplutura necesara, pentru a corecta denivelarile terenului, a fost executata cu material provenit din excavatiile fundatiilor pentru terminalul de cereale.

Stratul B este alcatuit din sedimente aluvionale ale raurilor Prut si Dunare, avand variatii ale grosimii intre 0,05 m si 11,90 m. Acest strat este format, in principal, din argile cu plasticitate mare, intersectate de lentile de nisip fin, saturat.

Stratul C este format din nisip si amestec de nisip cu praf, cu un continut semnificativ de pietris mic si mediu. Se caracterizeaza printr-o crestere abrupta a rezistentei la penetrare a conului, ceea ce indica un strat cu indesare medie spre indesat si valori ridicate ale unghiului de frecare interna. Acest strat s-a intalnit pana la adancimea maxima la care s-au executat forajele geo­tehnice si anume 35 m.

Stratul D este alcatuit din lentile de argila vartoasa, tare si foarte tare, situate in stratul C. Acest strat apare doar in zona dunareana a portului si nu influen­teaza calculul static, nefiind in zona de executie a noului terminal.

Apa subterana a fost interceptata la cote intre 7 m si 18 m, in stransa legatura cu nivelul apelor curgatoare Prut si Dunare, nivelul Dunarii fiind important in zona studiata. Rezultatele testelor efectuate pe probele prelevate au aratat ca apa nu pre­zinta agresivitate chimica pentru betoane.

Avand in vedere stratificatia tere­nului, solutia de executie rezultata in urma calculelor este cheu din pal­planse metalice tip AZ37-700 cu lungimea 19 m, ancorate cu un rand de ancore pretensionate permanente BAUER, cu lungimi de 27,80 m si 34,40 m. Coronamentul cheului se realizeaza prin inglobarea capului palplanselor, pe o lungime de 40 cm, intr-o grinda din beton armat cu dimensiunile 100 cm x 150 cm.

Ca masura suplimentara, s-a decis separarea cheului de palplanse de zona terminalului de pasageri, prin­tr-un perete de piloti secanti si monitorizarea tasarilor la terminalul de pasageri, in perioada de executie a lucrarilor.

Pentru imbunatatirea terenului de fundare s-a propus instalarea in zona viitorului terminal a coloanelor din pietris vibrate, iar pentru zonele fundatiilor echipamentelor sensibile la tasari a coloanelor din pietris cimentate (fig. 2 si 3). Pentru fundarea instalatiilor portuare s-au folo­sit piloti forati cu diametrul f880 mm.

Imbunatatirea terenului de funda­re in zona cheului are rol de limitare a tasarilor si de reducere a presiunii active a terenului in spatele cheului. Tot pentru reducerea presiunii active a terenului in spatele cheului se executa un prism din piatra sparta care preia si efectele presiunii hidrosta­tice datorate variatiilor de nivel ale panzei freatice, alaturi de cele trei nivele de filtre si barbacane preva­zute in corpul palplanselor metalice.

Optimizarea solutiei imbunatatirii de teren si calculul stabilitatii platformelor de lucru au fost intocmite de departamentul de proiectare BAUER.

 

Executia lucrarilor

Lucrarile pentru executia cheului au inceput in a doua jumatate a lunii iunie 2010 cu zidul de piloti secanti cu diametrul f880 mm, cu rol de separare a zonei nou construite si a terminalului de pasageri existent si au continuat cu pilotii forati pentru fundatia macaralei si in zona rampei ro-ro. Pilotii au fost executati folosind tehnologia de forare cu tubulatura recuperabila, cu un utilaj de forat BAUER BG25.

Lucrarile au fost intrerupte total in luna iulie din cauza inundatiilor de pe raul Prut.

Executia lucrarilor a fost reluata in luna august, cu baterea celor 4.200 m2 de palplanse tip AZ37-700 otel S320, cu lungimea de 18,90 m, avand incastrarea in roca de baza, respectiv stratul de nisip si amestec de nisip cu praf de 9,0 m, si o productivitate medie zilnica de 290 m2.

Lucrarile au fost executate de pe uscat, pe o platforma de lucru amenajata conform cerintelor de stabilitate a echipamentului. Pentru acest tip de lucrari s-a folosit un echipament RG25S, echipat cu un ciocan PVE 40 VM.

Instalarea ancorelor permanente BAUER cu 6 tendoane, cu o capacitate de 735 kN fiecare, a fost facuta cu doua echipamente UBW06 si UBW08, cu sistem de forare cu cap dublu rotativ. Ancorele, instalate la o distanta de 1,40 m intre ele, au lungimea de 27,8 m si 34,4 m, bulb de 5 m si 9 m si unghiurile de instalare de 27,50 si 32,50, la un diametru al forajului de 133 mm.

 Imbunatatirea terenului in zona viitorului terminal s-a efectuat prin instalarea a 22.000 m coloane de pietris vibrate si 2.176 m coloane de pietris cimentate.

Proiectarea solu­tiei de imbuna­tatire a terenului a fost intocmita de departamentul de proiectare al firmei BAUER si consta in realizarea unor coloane de pietris cu o adancime de 10 m sau refuz, intr-o retea triun­ghiu­lara cu laturi variabile, de la 1,60 m si 2 m, pe toata suprafata viitorului terminal. In zonele in care s-a impus limitarea tasarilor s-au instalat coloa­ne cimentate de pietris. Prin solutia adoptata, s-a produs o imbunatatire a terenului de 60%.

Pentru instalarea coloanelor s-a utilizat echipamentul RG25S, echi­pat cu un vibrator si o lance cu diametrul de 550 mm.

 

Concluzii

Desi lucrarile de fundatii speciale au fost intrerupte de inundatii pe o perioada de o luna, iar cele mai importante probleme nu au fost puse de executia propriu-zisa, ci de logistica – lipsa infrastructurii si a materiei prime – termenul de finalizare al lucrarilor a respectat intelegerile agreate anterior, fara sa produca decalarea termenului final de executie a terminalului.

Lucrarile pre­zen­­tate confirma posi­bi­litatea executarii cheurilor intr-un ritm rapid, folosind metode de lucru obisnuite in constructiile hidrotehnice portuare, imbinate cu experienta vasta in domeniul fundatiilor speciale a firmei BAUER.

Portul International Liber Giur­giu­lesti, unicul punct de transport naval din Republica Moldova, cu o importanta deosebita pentru economia statului vecin, a fost extins, in urma lucrarilor executate, cu un nou terminal de marfuri generale si containere, primele nave fiind primite in ianuarie 2012.

 

Bibliografie

1. Giurgiulesti International Free Port, Quay Wall, Execution – Öhlinger & Partner Ingenieure (2010);

2. Details_Detail Daueranker Lt SPW D02 6b7, BAUER Spezialtiefbau GmbH(2010);

3. Giurgiulesti International Free Port, Quay Wall, Soil Report Dipl. Ing. Dr. Techn. Stefan Blovsky (2008).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 40  

 

Autor:
ing. Ovidiu Constantinescu,
ing. Cornel Radulescu,
ing. Marilena Nicolae – SC BAUER Romania

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/28/lucrari-de-extindere-la-portul-international-liber-giurgiulesti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.