«

»

PSC: Pregatirea fortei de munca necesare in sectorul constructiilor

Share

psc logoContinuam serialul consacrat preocuparilor Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) privind modernizarea si eficientizarea activitatii membrilor sai. De aceasta data, ne referim la pregatirea fortei de munca necesara in acest domeniu prioritar al economiei nationale. Interlocutor este dl. Tiberiu Andrioaiei, secretar general al PSC.

 

Redactia: Cum v-a venit ideea implicarii PSC in procesul de ca­lificare a fortei de munca din constructii?

tiberiu_andrioaieiTiberiu Andrioaiei: Va spuneam, in numarul anterior al revistei, ca Patronatul Societatilor din Constructii sustine activitatea firmelor noastre pentru a accede pe pietele internationale, acolo unde una dintre principalele bariere intampinate de membrii patronatului a fost nivelul de calificare a fortei de munca.

Pentru a accesa proiecte internationale din domeniul construc­tiilor, partenerii straini pun un accent deosebit pe calificarea fortei de munca, acesta fiind un factor important, care influenteaza, in mod hotarator, calitatea constructiilor. In aceste conditii, patronatul a fost intotdeauna aproape de membrii sai incercand sa se implice, impreuna cu diversii parteneri din domeniu, in proiecte care au menirea sa sustina firmele din acest domeniu. Astfel, am acceptat cu interes invitatia consortiului de a fi parteneri in cadrul actiunii BUILD UP SKILLS a programului Intelligent Energy – Europe (IEE), program care a derulat proiectul ROBUST, in perioada noiembrie 2011 – aprilie 2013. Proiectul vizeaza evaluarea situatiei existente si dezvoltarea unei strategii nationale pentru pregatirea fortei de munca necesare atingerii obiectivelor asumate de Romania, pentru orizontul 2020, in ceea ce priveste eficienta energe­tica si utilizarea sistemelor bazate pe energie din surse regenerabile in cladiri.

Rezultatele proiectului au fost sintetizate in Foaia de parcurs pentru calificarea fortei de mun­ca necesare in domeniul eficientei energetice si utilizarii surselor de energie regenerabile in cladiri pentru indeplinirea obiectivelor 2020. Foaia de parcurs, disponibila pe site-ul ROBUST, a fost validata de autoritatile competente si serveste consultarii in cadrul Platformei Nationale pentru Calificare, in vederea agrearii la nivel national si angajarii de catre actorii principali.

Referindu-ne la noi, in vreme ce in toate domeniile economiei se fac disponibilizari masive, sectorul constructiilor inregistreaza un deficit de personal calificat. Antreprenorii din acest sector de activitate se plang de faptul ca gasesc foarte greu forta de munca calificata si uneori, sunt nevoiti sa recruteze personal necalificat, care sa invete meseria la locul de munca.

Conform statisticilor, doar putin peste jumatate din numarul muncitorilor din constructii detin diploma de calificare pentru meseria pe care o practica. Astfel, din totalul de 331.480 de lucratori din sectorul constructiilor din Romania, doar 207.000 sunt muncitori calificati. Aceasta inseamna un procent de numai 62% din totalul angajatilor, in conditiile in care nu mai discutam de forta de munca fara contract, cea care nu poate fi con­torizata.

Deficitul de personal din sectorul constructiilor din Romania este amplificat, din pacate, si de fenomenul migratiei fortei de munca calificate catre tari din Europa si nu numai. Pe de alta parte, firmele autohtone din domeniul construc­tiilor s-au vazut nevoite sa accepte lucratori din alte tari, mai putin dezvoltate, dornici sa-si castige existenta muncind pe santierele din Romania.

Red.: Ce masuri se propun la nivel de patronat pentru dimi­nuarea migratiei fortei de munca din constructii?

T.A.: In privinta migratiei fortei de munca calificate din constructii, patronatul sustine, in cadrul sesiunilor de dialog social din ministerele competente, imbunatatirea condi­tiilor de munca si cresterea nivelului salarial al lucratorilor. In acest sens, au fost propuse, la nivel de ministere, directive care sa prevada obligativitatea existentei exclusive a fortei de munca calificate in cadrul firmelor ce doresc sa acceseze proiecte publice.

Red.: Ce alte masuri mai pot fi adoptate pentru a creste nivelul de calificare a fortei de munca din constructii?

T.A.: Solutii exista tot timpul. Pentru a demara actiuni in acest sens, este necesara, insa, implicarea activa din toate cele trei directii care sunt parte a procesului de calificare: angajatul, angajatorul si formatorul. Pe de o parte, implicarea antreprenorilor pentru a investi in procesul de instruire a angajatilor, in scopul de a realiza constructii eficiente si durabile in timp. Al doilea pilon il reprezinta angajatul/lucratorul, care trebuie sa constientizeze faptul ca o mai buna calificare ii poate asigura avantaje suplimentare. Pentru aceasta este necesar ca el sa-si exprime disponibilitatea in vederea urmarii procesului de formare profesionala, atat la locul de munca, cat si in particular. Cel de-al treilea partener este reprezentat de furnizorii de formare profesionala, interni sau independenti de organizatie. Ei sunt liantul intre angajat si angajator. Odata ce toate acestea au fost stabilite, nu ne ramane decat sa identificam solutiile pentru a implementa aceste actiuni. In acest sens, Patronatul Societatilor din Constructii va continua, in spiritul Build Up Skills prin Pilonul II, cu un nou proiect Quali-Shell 2020 care are ca scop dezvoltarea Schemei Nationale de Calificare a fortei de munca in constructii, pentru eficientizarea energetica a cladirilor.

Red.: Care sunt alte detalii privind actiunea BUILD UP Skills – Pillar II si proiectul Quali-Shell 2020? Cine sunt partenerii din proiect si ce v-ati propus sa rea­lizati prin implementarea lui?

T.A.: Proiectul BUILD UP Skills Pillar II – Quali-Shell 2020 a luat fiinta la insistentele PSC, din dorinta de a limpezi lucrurile din sistemul de calificare a fortei de munca din constructii, urmarind, totodata, adaptarea Schemei Nationale de Calificare la nivelul Schemei de Calificare Euro­pene, acesta fiind si unul dintre obiectivele proiectului.

Partenerii nostri sunt reprezentati de organizatii, asociatii, pa­tro­nate si institutii publice, actori cheie din domeniul constructiilor, precum: URBAN-INCERC – Institutul Nati­onal de Cercetare, Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila (coordonatorul proiectului), PPTT – Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termo­izolanta, QETICS –  Grupul pentru Calitatea Sistemelor de Termoizolatie,  ANC – Autoritatea Nationa­la pentru Calificari, CNDIPT – Centrul National de Dezvoltare a Inva­tamantului Profesional si Tehnic, CSCon – CSC – Comitetul Sectorial in Constructii, MDRAP – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, BDG – Business Development Group.

In cadrul proiectului ne-am propus dezvoltarea Schemei Nationale de Calificare a fortei de munca din domeniul constructiilor, aplicarea acesteia pe scara larga si asigurarea continuitatii, pe termen lung, a implementarii rezultatelor proiectului. In acest sens, dorim sa cream o retea interactiva de comunicare intre cei trei parteneri implicati – angajati, angajatori si formatori – si promovarea unei comunicari permanente intre acestia, ceea ce le va permite actualizarea permanenta si posibilitatea de a-si perfectiona rezultatele.

Perspectivele, pe termen lung, ale proiectului BUILD UP Skills Pillar II – Quali-Shell 2020 se vor plia pe obiectivele de eficienta energetica impuse de Uniunea Europeana in domeniul realizarii constructiilor, obiective care sa asigure un consum minim de resurse energetice clasice si inlocuirea lor cu resurse regenerabile, mult mai eficiente. Un prim pas, in acest sens, il reprezinta eficientizarea procesului de reabilitare termica a cladirilor.

Din punct de vedere al schemei de calificare, ne-am axat pe dezvoltarea si reglementarea celor doua clase de meserii direct implicate si anume izolatorii, cei care pun in scena partea opaca a anvelopei cladirilor, si montatorii de tamplarie si geam termopan, care implementeaza partea transparenta a anvelopei.

Membrii partonatului s-au aratat extrem de interesati de rezultatele proiectului si in acest sens, ne-au oferit sprijinul lor in vederea realizarii etapelor proiectului. Din experienta proiectului trecut, am dori de la membrii nostri ceva mai multa disponibilitate pentru a participa la actiunile de genul conferintelor lo­cale si nationale desfasurate in cadrul proiectului si implicarea activa a acestora pe tot traseul proiectare – executie – realizare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 12  

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/28/psc-pregatirea-fortei-de-munca-necesare-in-sectorul-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.