Sistemele de canalizare vacuumatice sunt folosite pentru a transporta apele uzate de la utilizatorii casnici sau de la centre comerciale si industriale.
Aceste sisteme sunt ideale pentru localitatile de ses, cu pante mici si mai ales in cazul panzei freatice ridicate, acolo unde canalizarile pe sistem gravitational necesita montarea colectoarelor la adancimi foarte mari, din cauza pantelor reduse ale terenului. Asemenea sisteme sunt recomandate si pentru cartierele rezidentiale dezvoltate in vecinatatea centrelor populate urbane.
Sistemul de canalizare menajera vacuumata este o tehnologie moderna, economica si ecologica, ce se preteaza perfect la canalizarea localitatilor de ses din tara noastra. Experienta tehnica, economica si juridica confirma ca este foarte importanta, totodata si rentabila, realizarea obiectivului de investitie in baza prevederilor standardului European EN 1091:1996.
Cand se proiecteaza un sistem vacuumatic trebuie respectate standardele de pretratare a apelor uzate care contin substante agresive, folosindu-se, dupa caz, separatoare de grasimi, hidrocarburi etc.
De remarcat, de asemenea, ca sistemul de canalizare menajera vacuumata nu este proiectat pentru a prelua apele meteorice si infiltratiile de apa.
Elementele componente ale sistemului de canalizare cu vacuum sunt urmatoarele: statia de vacuum (cu pompe de vacuum, cu rezervorul de vacuum si cu pompele de evacuare a apelor uzate), si reteaua de vacuum (cu lifturi si caminele de colectare, cu supape de vacuum si racorduri de scurgeri gravitationale).
In functie de zona in care se amplaseaza, apele uzate pot fi colectate pe o raza de mai multi kilometri, in jurul statiei de vacuum. Cand in camera de colectare se acumuleaza un anumit volum de apa, presiunea apei comanda un controler, care deschide o supapa ce permite evacuarea apei catre canalul colector. Nu este necesara energie electrica in camera de colectare, toate elementele fiind actionate pneumatic.
Reteaua de canalizare este sub presiune negativa, generata de o statie de vid si este realizata din conducte PE etanse.
Utilizatorii sunt racordati la un camin de colectare, prin conducte de bransament montate la adancimi mici, cu functionare gravitationala ca in figura 2.
Supapele de vacuum se monteaza in camine de colectare, cate una in fiecare camin, si la ridicarea nivelului apei uzate, se deschid automat. In acest moment, prin diferenta de presiune dintre presiunea atmosferica de 1 bar, existenta in conditii normale in camin, si o presiune absoluta interioara de 0,3-0,5 bar (vid 0,5-0,7 bar) din canalul colector principal, se aspira, cu viteza mare, apa uzata din caminul colector.
Supapa din caminul colector permite aspirarea cantitatii de 40 litri de apa uzata in cca. 3-5 secunde; apoi, intr-un interval de 3-5 secunde mai aspira aproximativ 200-300 litri de aer, necesar impingerii „dopului“ inainte pe traseu. Diferenta de presiune prezenta in canalul colector transporta amestecul de bule de aer si lichid cu o viteza de cca. 20 km/h la rezervorul din statia de vid.
Sistemul de canalizare vacuumatica ofera trei avantaje principale:
• flexibilitatea in proiectare;
• reducerea cheltuielilor de investitie;
• reducerea cheltuielilor operationale.
Pe termen lung, se garanteaza o solutie ecologica ce exclude infiltratiile si exfiltratiile. Costurile investitiei sunt mai avantajoase datorita adancimii de pozare si diametrelor de conducte mai mici.
Traseul retelei este flexibil si se poate proiecta in spatii verzi, inguste, eliminandu-se, astfel, desfacerea si refacerea de imbracaminti rutiere dar si executarea sprijinirilor de maluri si epuismente costisitoare.
Principalele tipuri de canalizare sunt prezentate in figura 3. In figura sunt aratate cele 4 sisteme folosite pentru a colecta (bazinul vidanjabil) sau pentru a colecta apele uzate (gravitational, presiune sau vacuumatic).
Concluzii
Se poate afirma ca sistemul de canalizare menajera vacuumata este o tehnologie moderna, economica si ecologica, ce se preteaza perfect la canalizarea din Romania.
Solutiile de realizare a retelei de canalizare s-au diversificat. Practic, pot fi analizate trei variante: gravitationala, sub vacuum si sub presiune. Sistemele de canalizare cu vacuum trebuie luate in considerare si analizate cu exigenta sub indrumarea furnizorilor.
Sistemul de canalizare cu vid este proiectat cu o rata economica de aer-lichid, de la doua pana la cincisprezece parti de aer la o parte de lichid, lucru care determina si autocuratirea instalatiei.
(Din Buletinul CISC nr. 2, martie – aprilie 2013)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 46
Autori:
ing. Mihai Scanghel,
ing. Bogdan Patrascu – SC ALMA CONSULTING SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns