«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Materialele geosintetice la inaltime! Amenajarea lacului artificial „Mioarele“ de pe domeniul schiabil Voineasa a castigat in Statele Unite premiul IAGI 2013 la categoria Proiecte Extreme!

Share

iridex sigla3 Mai 2013, St. Paul, USA – Membrii Asociatiei Internationale a Instalatorilor de Materiale Geosintetice (IAGI), asociatie profesionala geotehnica non-profit dedicata imbunatatirii instalarii de materiale geosintetice si tehnologiilor de constructii, anunta cu mandrie castigatorii Premiilor de instalare IAGI 2013. Premiile, care au fost prezentate in cadrul unei receptii speciale la Conferinta de Geosintetice 2013 (care a avut loc in perioada 1-4 aprilie 2013 in Long Beach, California), recunosc munca exceptionala a instalatorilor de materiale geosintetice.

Premiul pentru Proiect Extrem a fost castigat de Iridex Group Plastic pentru lucrarea de infrastructura de mediu din statiunea montana de schi Voineasa – Rezervor de apa  MIOARELE.        

Acest proiect se afla la altitudinea de 1.930 m, in apropierea punctului cel mai inalt al faimoasei rute Transalpina ce traverseaza Carpatii Meridionali, in minunatul areal natural dintre localitatile Ranca si Voineasa.

iridex_premiu_iagi_2013

S-au construit mai multe partii cu diverse grade de dificultate, instalatii teleschi, telegondola si tunuri pentru zapada artificiala odata cu parcari subterane si supraterane. Noi hoteluri si restaurante sunt in curs de executie in zona. Cu alte cuvinte, Romania va detine unul dintre cele mai frumoase si moderne domenii schiabile din Europa.

Pentru a oferi schiorilor cele mai bune conditii timp de 8 luni in fiecare an, a fost sapat in stanca un rezervor imens de 120.000 m3, realizat sub forma unui lac artificial. Geometria rezervorului a fost obtinuta prin detonarea si excavarea suprafetei stancoase a muntelui.

Materialul rezultat a fost concasat si apoi utilizat pe taluzul lacului si la baza acestuia pentru a integra constructia in mediul inconjurator. Instalarea materialelor geosintetice a avut loc intre 2 octombrie si 7 noiembrie 2012.

Provocarile acestui proiect au constat in locatie (altitudine mare, lipsa drumurilor de acces), conditiile meteo nefavorabile specifice sezonului si, nu in ultimul rand, termenul de executie foarte strans. Practic, in aceste conditii defavorabile, instalarea materialelor geosintetice s-a realizat in 27 de zile lucratoare. In tot acest timp temperaturile negative, precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare, vanturile puternice si viscolul au generat intreruperi ale ritmului de lucru, fiind provocari continue pentru echipa de instalatori.

Cu toate acestea, rezultatele proiectului au fost mai mult decat satisfacatoare. Specificatiile tehnice ale proiectului au fost respectate in totalitate iar termenul de finalizare al lucrarii a fost respectat.

In concluzie, aceasta lucrare reprezinta o aplicatie extrema in care s-au folosit cu succes materialele geosintetice pentru realizarea unui proiect deosebit atat din punct de vedere al provocarilor tehnice, al celor datorate locatiei cat si din punct de vedere arhitectural.

 

Beneficiar: Comuna Voineasa, Judetul Valcea

Proiectant general: PRIMAVERA DESIGN

Antreprenor general: ACOMIN DEVA

Subcontractor de specialitate, furnizare si montaj materiale geosintetice: IRIDEX GROUP PLASTIC

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 18

Autor:
ing. Cristina Feodorov

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/29/iridex-group-plastic-materialele-geosintetice-la-inaltime-amenajarea-lacului-artificial-mioarele-de-pe-domeniul-schiabil-voineasa-a-castigat-in-statele-unite-premiul-iagi-2013-la-c/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.