«

»

Consultanta juridica: Initiativa legislativa pentru modificarea contractelor bancare ilegale. Propunere a Cabinetului de avocatura Coltuc

Share

consultanta_juridicaCabinetul de avocatura Coltuc doreste, prin semnarea unei petitii, infiintarea unei asociatii de consumatori (ONG), formata din 3.000 de membri, care sa actioneze in numele tuturor celor inselati de bancile din Romania. In urma unei hotarari favorabile, noi vom putea modifica toate contractele bancare ilegale.

Aceasta initiativa, care priveste si societatile din sectorul constructiilor, a luat nastere din cauza pasivitatii de care au dat dovada autoritatile pentru protectia consumatorului si a lobby-ului intensiv practicat de bancile romanesti in randul clasei politice.

 

De la momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului, nr. 50, pana in prezent, instantele din toate judetele tarii, inclusiv Inalta Curte, au constatat ca in contractele de credit ale romanilor au fost inse­rate, cu acordul Bancii Nationale Romane, clauze abuzive. Clauzele au fost eliminate din contracte in urma actionarii in instanta, sumele percepute, in baza acestora, fiind returnate clientilor, urmand ca ei sa plateasca pentru perioada ramasa din contract rate cu pana la 30% mai mici (ex: comision de risc marca Volksbank in valoare de 0,26% din sold/luna).

Banca poate fi chemata in judecata chiar daca consumatorul a semnat contractul ce contine clauze abuzive. Pasii sunt usor de urmat, fiind nevoie ca, dupa castigarea procesului, petentul sa se adreseze unui executor pentru a i se restitui banii pentru comisionale percepute abuziv.

Litigiul poate fi initiat si in faza de executare silita a imobilului ipotecat, prin contestarea executarii sau a solicitarii suspendarii acesteia.

„Persoanele care au observat, in contractele de imprumut incheiate cu bancile, existenta unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie sa se adreseze urgent instantelor, existand sanse imense de a castiga procesele“, a precizat avocat Marius Vicentiu Coltuc.

Principalele comisioane abuzive percepute de banci sunt comisioanele de administrare, de rezerva sau de risc.

„Banca a prevazut comision de risc asupra creditului, comision care este ilegal si care trebuie restituit, chiar daca banca se apara invocand ca acest comision este perceput pentru a elimina riscul produs de portofoliul de clienti sau credite nepro­fitabile”, a declarat Eliza Petrov, colaborator al Casei de Avocatura Coltuc, explicand ca aplicarea acestui comision inseamna ca nu banca isi asuma riscul, ci imprumutatii care platesc la timp.

Un alt comision perceput abuziv este cel de urmarire a riscurilor,
calculat la valoarea initiala a creditului, nu la sold, asa cum ar trebui.

„De exemplu, un comision lunar de 0,35% reprezinta un comision anual de 4,2%, ceea ce poate fi uneori un cost mai mare chiar decat costul cu dobanda. Este evident ca ne aflam in prezenta unui alt tip de dobanda mascata sub denumirea de comision.”, a precizat avocat Carmen Cretu, colaborator al aceleiasi case de avocatura.

Astfel, chiar in situatia in care consumatorul isi indeplineste intocmai obligatiile de plata, bancile se vor imbogati „fara justa cauza in
defavoarea clientilor care, cu toate ca si-au indeplinit obligatiile contractuale, vor plati lunar un comision de urmarire a riscului. Riscul de piata trebuie sa fie asumat in egala masura de ambele parti, atat de
banca, ce este un jucator profesio­nist, cat si de consumator”,
afirma reprezentantii Casei de avocatura Coltuc.

O modificare legislativa, impusa de catre Uniunea Europeana, permite unei asociatii de consumatori cererea in instanta a anularii si eli­minarii clauzelor abuzive din toate contractele de credit, cu conditia ca aceasta sa aiba 3.000 membri, conditie impusa de Legea 193/2000 modificata.

Necesitatea semnarii petitiei se datoreaza contextului in care, incepand cu data de 1 iulie 2013, ar trebui sa intre in vigoare dispozitiile Noului Cod de Procedura Civila privind clauzele abuzive, insa initiativa va fi din nou amanata de clasa politica.

Tot ce trebuie sa faceti este sa semnati aceasta petitie, prin care va
alaturati cauzei noastre.

Petitia, care reprezinta o moda­litate de a va ajuta pe dumneavoastra, se completeaza in mod gratuit si dureaza cateva secunde.

Petitia o puteti gasi la adresa: http://clauze-abuzive-banci.com/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 94 – iulie 2013, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/07/10/consultanta-juridica-initiativa-legislativa-pentru-modificarea-contractelor-bancare-ilegale-propunere-a-cabinetului-de-avocatura-coltuc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.