«

»

FPSC: Organizare – eficienta!

Share

fpsc logoDe cand a aparut pe Pamant, in incercarea sa de a se adapta mediului si a supravietui, omul a trebuit sa foloseasca resursele naturale. La inceput primitiv dar, ulterior, prin noi descoperiri si inventii a reusit sa creeze mijloace cu care sa-si construiasca o existenta cat de cat acceptabila. Timpul a trecut si oamenii s-au constituit in obsti profesionale, patronate si federatii. In sectorul constructiilor fiinteaza de cativa ani Federatia Patronatelor din Constructii (FPSC).

Dl Valentin Petrescu, prim-vicepresedinte FPSC, a avut amabilitatea sa raspunda unor intrebari legate de acest subiect.

 

Ciprian Enache: De ce a fost nevoie de o FPSC, care este scopul infiintarii ei si ce patronate include?

Valentin Petrescu: In anul 2006, avand sediile in aceeasi cladire (Calea Floreasca, nr. 159), cele doua patro­nate PSC si PPTT au inceput colaborarea in vederea dezvoltarii activitatii patronale. Am incercat, astfel, sa oferim operatorilor din constructii toate conditiile necesare realizarii unor lucrari de calitate, la nivelul cerut de reglementarile in vigoare si al exigen­telor Comunitatii Europene. Dupa tatonari reciproce, cei doi presedinti  dl arh. Gheorghe Polizu de la PSC si dl ec. Marin Crutescu de la PPTT, in prezenta directorilor executivi ing. Adriana Iftime si ing. Harilaus Kilaiditis, au incheiat  protocolul de infiintare a Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

Scopul principal al infiintarii FPSC a fost acela de a ridica nivelul de reprezentativitate la nivel national pe o treapta superioara, tinand cont si de faptul ca membrii celor doua patronate sunt implicati total in realizarea investitiilor in domeniul  constructiilor.

C.E.: Practic, care sunt initiativele si actiunile FPSC in prezent si in perspectiva?

V.P.: FPSC are ca obiectiv principal asigurarea, cu sprijinul autoritatilor, a conditiilor de relansare si dezvoltare a activitatii in constructii in asa fel incat domeniul nostru sa redevina un factor important in economia romaneasca prin urmatoarele directii de actiune:

a. dezvoltarea federatiei si cres­terea reprezentativitatii in teritoriu prin atragerea de noi membri si crearea de filiale regionale;

b. cresterea competitivitatii operatorilor din constructii, in urma procesului de evaluare si  certificare a acestora;

c. elaborarea standardelor de cost care sa asigure cerintele de calitate la un PRET CORECT;

d. realizarea unor programe de cali­ficare si perfectionare a fortei de munca, in scopul cresterii producti­vitatii si calitatii productiei;

e. cresterea si dezvoltarea spiritului de asociativitate la nivelul membrilor, in scopul atacarii cu succes a proiectelor de anvergura din piata interna si internationala;

f. identificarea si realizarea unor proiecte pentru atragerea fondurilor europene.

C.E.: Care sunt problemele ce urmeaza a fi rezolvate de FPSC pentru ca activitatile de investitii si constructii sa devina prioritare in economia romaneasca?

V.P.: Dupa cum se stie, FPSC este afiliata si participa la conducerea UGIR – Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – asociatie patronala multisectoriala. Presedintele FPSC ales in mandatul actual este dl dr. ing. Cristian Romeo Erbasu, care indeplineste si functia de vice­presedinte – reprezentant al sectorului constructii – in UGIR. Trebuie sa mentionam faptul ca suntem la curent, ne declaram si sustinem punctele de vedere in cadrul comisiilor de dialog social, in problemele ce privesc domeniul constructiilor, incercand sa contribuim la relansarea activitatii in acest sector atat de grav afectat de criza economica.

Totodata, conducerea federatiei, asigurata, prin alternanta, la interval de doi ani, de presedintii celor doua patro­nate, are intalniri permanente cu reprezentanti de prim rang de la M.D.R.A.P., M.T., M.E., M.F.P., M.M.F.P.S.P.V. La aceste intalniri sunt abordate cele mai importante pro­bleme cu care se confrunta constructorii. Trebuie mentionat ca in ultima perioada, o perioada atat de framantata din punct de vedere politic, mediul de afaceri din Romania sufera mult din cauza numeroaselor probleme cu care se confrunta: lipsa investitiilor, neplata arieratelor, tva-ul la facturare etc.

C.E.: FPSC este asociata la formatiunile similare din strainatate?

V.P.: Federatia nu este direct asociata cu formatiuni similare din Europa. Mentionam, totusi, ca cele doua patronate membre, PSC si PPTT, sunt afiliate la U.E.P.C – Uniunea Europeana a Promotorilor Constructori si respectiv  F.A.E.C.F. – Federatia Europeana a Producatorilor de Ferestre si Fatade Cortina.  

Din acest an, FPSC are ca par­tener media Revista Constructiilor, prin care vom promova produse, tehnologii si servicii specifice FPSC, actiuni de ordin legislativ, intalniri cu specialisti de marca din sectorul constructiilor, dezbateri profesionale pe probleme stringente de management si eficienta, ridicarea nivelului calificarii fortei de munca, participarea la manifestarile profesionale interne si internationale etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 94 – iulie 2013, pag. 13

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/07/10/fpsc-organizare-eficienta-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>