«

»

GEOSTUD: Laboratoarele geotehnice – promotor al noului in lucrarile de infrastructura

Share

Programele nationale privind constructia de autostrazi, precum si refacerea cailor ferate pe Coridorul IV TransEuropean au facut ca lucrarile de terasamente, ca parte intrinseca a infrastructurii, sa ia o amploare deosebita. In aceste conditii, este imperios necesar un control riguros al calitatii pamanturilor, atat inainte cat si la punerea in opera. Aceasta se poate face numai cu aparatura moderna, capabila sa testeze intr-un timp scurt, un volum mare de probe.

 

geostud logoActionand in acest sens, S.C. GEOSTUD S.R.L. si-a organizat si dotat laboratorul geotehnic cu cele mai noi aparate conectate la calculator.

Acest lucru a fost posibil deoarece societatea noastra a beneficiat de un program de finantare nerambursabila – Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS-CCE) 2007-2013, care a finantat 70% din valoarea aparatelor. S-au procurat, astfel, cele mai performante aparate pentru verificarea proprietatilor fizico-mecanice si a caracteristicilor de compactare ale pamanturilor folosite la executia terasamentelor pentru autostrazi si CF.

Toate aparatele au fost proiectate si construite cu tehnologii moderne, respectand normele europene in materie de siguranta. Ele au in compunere un calculator cu imprimanta, dotat cu un software special pentru controlul masinii in timpul incercarii, precum si structurarea bazei de date si editarea rapoartelor de incercare, conform standardelor europene.

 

Laboratorul de analize si incercari in constructii – profilul geotehnic a fost pus in functiune in anul 2012 si este dotat cu urmatoarele aparate:

 

• Aparat de compresiune monoaxiala, cu soft de calibrare, computer si imprimanta – specializat pentru teste de compresiune monoaxiala (foto 1).

Genereaza automat raportul de testare, conform standardelor BS, ASTM/AASHTO si, in timp real, repre­zentarea grafica, direct pe imprimanta si pe calculator (nu numai la finalul testului ci chiar in timpul acestuia) inclusiv valorile Mv, Cv, continut de umiditate, raport goluri precum si conditiile initiale ale probei.

Soft-ul permite utilizarea mai multor unitati de masura: sistem metric, sistem international si sistem britanic.

Are capacitatea de a rula atat teste de scurta cat si de lunga perioada.

 

• Aparat triaxial complet pentru toate tipurile de determinari cu computer si imprimanta – permite efectuarea testelor de deformare, tasare si cedare a pamanturilor (foto 2).

Determina relatia dintre sarcina aplicata asupra pamantului si deformarea acestuia, cu scopul de a stabili rezistenta la forfecare.

Permite evaluarea lucrarilor de excavatii si a celor cu fundatii pe piloni, proiectarea podurilor, a digurilor din pamant si evaluarea capacitatii portante a fundatiilor de mica adancime.

In versiunea “Consolidat Drenat“, permite determi­na­rea rezistentei la forfecare si a unghiului de forfecare, precum si variatia volumetrica a probei, in timpul incarcarii axiale, la pamanturi nisipoase sau foarte permeabile.

In versiunea “Consolidat Nedrenat“, permite determinarea rezistentei la forfecare si variatia de volum a probei, pana la stabilizarea presiunii de consolidare.

Permite, de asemenea, masurarea presiunii interstitiale, ca urmare a cresterii sarcinii axiale, la pamanturi argiloase.

 

• Aparat pentru determinarea rezistentei la forfecare, cu o caseta cu soft si computer cu imprimanta – specializat pentru teste de forfecare rapida nedrenata si drenata (foto 3).

Soft-ul este capabil sa lege testele individuale, pentru a genera diagrama “Coulomb Envelope“; de asemenea, permite introducerea si luarea in calcul a altor date, relativ la natura probelor, cum ar fi: continutul de umiditate etc.

Genereaza, automat, raportul de testare, conform standardelor BS, ASTM/AASHTO si, in timp real, reprezentarea grafica, direct pe imprimanta si pe calculator (nu numai la finalul testului ci chiar in timpul acestuia), inclusiv  incarcarea, forfecarea in raport cu deplasarea, inclusiv cea verticala.

Soft-ul permite utilizarea mai multor unitati de masura: sistem metric, sistem international si sistem britanic.

 

• Aparat pentru determinarea compresibilitatii – edometru cu caseta cu soft si computer cu imprimanta – specializat pentru teste de consolidare unidimensionala (foto 4).

Genereaza automat raportul de testare, conform standardelor BS, ASTM/AASHTO si, in timp real, reprezentarea grafica, direct pe imprimanta si pe calculator (nu numai la finalul testului ci chiar in timpul acestuia), inclusiv valorile Mv, Cv, continut de umiditate, raport goluri, precum si conditiile initiale ale probei.

Soft-ul permite utilizarea mai multor unitati de masura: sistem metric, sistem international si sistem britanic.

Are capacitate de a rula atat teste de scurta durata cat si de lunga perioada.

Are menu de “HELP “ (ajutor), care sa ghideze utilizatorul.

Monitorizeaza, in timp real, functionarea traductorilor, prin afisarea continua pe monitor a valorilor instantanee.

Are fisier compatibil cu AGS (Asociatia Geoteh­nologilor si Specialistilor geo de mediu).

 

• Aparat pentru determinarea indicelui californian de capacitate portanta (CBR) cu computer si imprimanta (foto 5).

Referinta: Metodologie IM/003 – 96, SR EN 13286/47&BS1377 : part 4 : 1990 : Clause 7. Determinarea cea mai completa de laborator, care verifica capacitatea portanta a unui material supus unui lucru mecanic controlat.

Genereaza automat raport de testare, conform standardelor BS, ASTM/AASHTO si, in timp real, repre­zentarea grafica, direct pe imprimanta si pe calculator.

Metoda de lucru, pe material remaniat, in conditii de umiditate optima dar si in conditii de imersare (96 ore) cu monitorizarea umflarii, face ca aceasta determinare sa fie nelipsita in strategiile de proiectare si executie a constructiei de drumuri si CF.

 

Avantajele pe care le ofera folosirea acestor apa­rate sunt mari, respectiv:

• cresterea numarului de probe care se pot determina intr-un anumit timp;

• creste acuratetea incercarilor, factorul uman fiind exclus in influentarea rezultatelor; din acest motiv, rezultatele sunt foarte aproape de realitate;

• o editare grafica exceptionala a rapoartelor de incercare care dau nu doar rezultatul final ci si toate etapele incercarii;

• permite urmarirea comportarii pamanturilor, in con­ditiile reale din teren, sub actiunea diferitelor sarcini si astfel se poate cuantifica modificarea starii de umiditate si indesare a pamanturilor, cu consecinta directa asupra proprietatilor mecanice si hidrice ale pamanturilor;

• posibilitatea efectuarii automate a unor prelucrari statistice privind toate caracteristicile fizico-mecanice ale pamanturilor.

Intr-un cuvant, creste calitatea si productivitatea incercarilor.

In prezent, laboratorul este certificat de Inspectia de Stat in Constructii, AFER cat si RENAR si angrenat in realizarea programului national privind constructia de autostrazi, reabilitarea CF cat si realizarea parcurilor eoliene si ecologizarea depozitelor pentru deseuri.

Personalul laboratorului are o inalta calificare si o bogata experienta in domeniu.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 49  

 

Autori:
dr. ing. A. Barariu – director,
ing. M. Teodoru – sef laborator,
geolog D. Calin – adj. sef laborator

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/07/10/geostud-laboratoarele-geotehnice-promotor-al-noului-in-lucrarile-de-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.