«

»

Instalatie de extragere si prelucrare biogaz, depozit Chiajna

Share

iridex chiajna foto 6Antreprenor: IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT SRL
Beneficiar: IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT SRL
Proiectant general:  IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT SRL
Proiectanti de specialitate: Elteco Group SA, Haase Energietechnik AG – Germania
Subantreprenori: Elteco Group SA / Haase Energietechnik AG – Germania

 

Instalatia de producere a energiei electrice din biogaz rezultat din depozitul de deseuri Chiajna, care livreaza in acest moment in reteaua ENEL 2,4 MW/h, este prima de acest fel din Romania.

Odata cu extinderea ariei de depozitare, a fost dezvoltat sistemul de extractie a gazului la 105 puturi si a fost montata o retea de conducte de captare, de la fiecare put de ex­tractie catre un colector montat in avalul depozitului.

A fost instalat un numar bine calculat de colectoare, la care sunt racordate conductele de la puturile de extractie, iar conductele colectoare au fost legate la conducta principala, dispusa circular pe am­plasamentul depozitului, la cota cea mai joasa.

Au fost montate separatoare de condens, la cotele cele mai joase pe traseul conductelor de extractie, pentru colectarea si evacuarea condensului din instalatia de distributie.

Pentru reciclarea gazului produs de depozitul de la Chiajna, a fost realizata o Statie de ridicare si control a presiunii gazului, cu rol de pregatire si distributie a gazului la parametrii de debit si presiune necesari functionarii motoarelor din cele doua centrale de producere a energiei electrice.

Pentru producerea energiei electrice si livrarea acesteia intr-un sistem de distributie de medie tensiune, a fost realizata o Statie de producere a energiei electrice si termice (CHP), echipata cu doua grupuri generatoare, de cate 1,2 MW/h.

Avand in vedere faptul ca statia a fost proiectata sa produca si energie termica, se preconizeaza echiparea acesteia cu un schimbator de caldura ce va putea livra agent termic, preparat cu ajutorul caldurii preluate de la gazele arse.

Pentru gestionarea potentialelor pericole datorate prezentei gazului si a amestecului acestuia cu oxigenul, functionarea intregii instalatii este complet automatizata, aceasta fiind echipata cu un sistem de supraveghere prin satelit a tuturor echipamentelor.

Prin dezvoltarea acestui proiect de catre Iridex Group Import-Export SRL, s-a obtinut:

• cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic, prin valorificarea superioara a surselor de energie regene­rabila;

• dezvoltarea socio-economica a zonei si reducerea ratei somajului, atat pe perioada implementarii proiectului cat si pe toata perioada functionarii sistemului de producere a energiei;

• asigurarea consumului de ener­gie electrica pentru cel putin 4.000 de locuinte.

Prin sustinerea dezvoltarii durabile, specialistii Iridex Group Import-Export SRL utilizeaza cele mai bune solutii tehnice disponibile, conforme prevederilor europene si interna­tionale, asigurand protectia si conservarea naturii si promovarea surselor de energie regenerabile.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 94 – iulie 2013, pag. 12

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/07/10/instalatie-de-extragere-si-prelucrare-biogaz-depozit-chiajna/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>