S-a nascut la 28 august 1937 in Chisinau.
Dupa absolvirea Liceului Gheorghe Sincai din Bucuresti, a urmat Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1959.
Intre 1959 si 1964, a activat ca inginer pe santiere si inginer proiectant la Institutul de Studii si Proiectari pentru Imbunatatiri Funciare – Sectorul geotehnic. In anul 1964, a devenit asistent la Catedra de geotehnica si fundatii din Institutul de Constructii, ocupand, ulterior, posturile de sef de lucrari, conferentiar si profesor.
In afara activitatii de aplicatii cu studentii, a predat cursurile: Mecanica pamanturilor si Fundatii la Facultatea de Hidrotehnica si la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole. De asemenea, a predat si cursuri de specializare aprofundata: Fundatii in conditii speciale si Lucrari de sustinere si fundatii adanci la Departamentul de Inginerie Civila – Sectia francofona, iar intre anii 1994 – 2000, a predat cursul general Fundatii si cursul Fundatii speciale la Sectia Constructii a Universitatii Transilvania Brasov.
Titlul stiintific de doctor inginer l-a obtinut in anul 1977, cu teza Contributii la studiul compresibilitatii pamanturilor.
Mentionam ca, intre anii 2000 – 2002, a prezentat prelegeri la Centrul de Cercetari in Mecanica Pamanturilor, de la Scoala Nationala de Poduri si Sosele Paris, privind calculul la stari limita in proiectare geotehnica si particularitatile fundarii pe terenuri sensibile la umezire.
In activitatea de cercetare s-a axat pe modele in situ, pentru determinarea caracteristicilor pamanturilor (concretizata in teza de doctorat). Modalitatile de interpretare a incercarilor efectuate direct pe teren (incarcari pe placa, penetrari), in vederea evaluarii corecte a tasarilor constructiilor, au fost confirmate de masuratori efectuate pe numeroase structuri date in exploatare si au fost incluse in STAS 3300.
La fundarea constructiilor industriale grele pe terenuri slabe (exemplu Combinatul Petrochimic Midia), in colaborare cu prof. Ion Stanculescu, a contribuit la elaborarea metodei de calcul a terenurilor consolidate cu nuclee rigide piloti.
Din contributiile sale teoretice si practice in domeniul proiectarii geotehnice, amintim: perfectionarea metodelor probabilistice in domeniul calculului la stari limita al terenului de fundare; incercari la scara mare si metode de verificare la alunecarea pe talpa a constructiilor masive etc.
Incepand din anul 1980, a participat in comisiile tehnice ale Institutului Central de Cercetare, Proiectare si Directivare in Constructii ale Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si ale Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului, privind fundarea in conditii dificile de teren, reducerea riscului seismic, elaborarea reglementarilor tehnice in domeniul ingineriei geotehnice etc.
Prof. Anatolie Marcu este membru al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica, participand, din anul 1992, in comitetele tehnice, la dezbaterea urmatoarelor probleme: aplicarea conceptului starilor limita in proiectarea geotehnica; definirea si aplicarea normei europene in domeniul proiectarii geotehnice (Eurocod 7); utilizarea metodelor in-situ de cercetare a terenului de fundare si interpretarea datelor obtinute, pentru proiectarea lucrarilor de fundatii si in controlul executiei acestor lucrari, fiind invitat la Conferinta Internationala pentru Caracterizarea Geotehnica a Amplasamentelor (Atlanta, 1998), Conferinta Europeana de Geotehnica si Fundatii (Amsterdam, 1999) si Simpozionul International privind imbunatatirea Pamanturilor (Paris, 2004).
O alta activitate a sa se refera la elaborarea de reglementari tehnice nationale, fiind autorul a peste 20 de reglementari. De altfel, este presedintele Comitetului tehnic 361: Geotehnica, din Asociatia de Standardizare din Romania.
Precizam ca a publicat peste 90 de lucrari in domeniul cercetarii si proiectarii geotehnice in carti, reviste si volumele conferintelor nationale si internationale.
Participand dupa anul 1990 ca inginer consultant, la institutele de proiectare ISPIF si ISPE, s-a dedicat activitatii de proiectare – consultanta, rezolvand probleme concrete de fundare a constructiilor inalte cu 4 – 5 niveluri subterane, structuri civile si industriale amplasate pe terenuri dificile, ocupandu-se de introducerea tehnologiilor noi, precum: micropiloti, piloti realizati cu snec si injectare in baza (CFA), compactarea de adancime a umpluturilor. Complexitatea amplasamentelor a impus metode perfectionate de calcul al sistemelor de fundare (considerarea conlucrarii intre piloti si radier), evaluarea efectului seismic asupra pilotilor.
A participat, ca proiectant sau consultant si ca verificator autorizat la realizarea Complexului comercial Cora – Granitul, la cladirile inalte Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Tower Center, la consolidarea Palatului de Justitie – toate din Bucuresti, precum si la Fabrica de Sticla Saint Gobain din Calarasi etc.
Amintim ca a participat ca expert si consultant pentru diferite firme straine (BAUER – Germania, Menard Soltraitement si Saint Gobain Glass – Franta, EDAFOS – Grecia), cu lucrari de constructii in Romania.
Adept al lucrului bine facut, specialist cu inclinatii spre proiectare, cu introducerea de noutati tehnice, prof. Anatolie Marcu este un practician luminat – daca se poate afirma asa. Un om corect, care a mers pe drumul de maxima rezistenta.
Prin problemele abordate ca membru al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica, s-a facut cunoscut in randul specialistilor din afara tarii, in diverse comitete de lucru.
Contributiile sale de exceptie l-au impus in randul celor mai de seama personalitati din istoria stiintei si tehnici romanesti in constructii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 94 – iulie 2013, pag. 54
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns