«

»

Centrul de Management Integrat al Deseurilor – CMID din Judetul Bistrita Nasaud

Share

cmid bistrita foto 2Antreprenor: Asocierea IRIDEX GROUP CONSTRUCTII – leader / IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT / IRIDEX GROUP PLASTIC
Beneficiar: Consiliul Judetean Bistrita Nasaud
Proiectant: Argif Proiect
Consultant: Eptisa Romania

 

Centrul de Management Integrat al Deseurilor – CMID, din Tarpiu (comuna Dumitra), include un depozit ecologic (de 1,2 milioane mc), o statie de compostare (de 13.000 t/an) si o statie de sortare (de 12.000 t/an). In afara de stocare, depozitul ecologic cuprinde un sistem de management al apei, statie de tratare a levigatului si colectare de gaze.

Terenul din amplasament a avut caracteristici foarte proaste din punct de vedere geotehnic, fiind din clasa pamanturilor cu umflari si contractii foarte mari; antreprenorul a facut studii si expertize geotehnice pentru stabilirea masurilor de asigurare a executiei si stabilitatii obiectivului, concretizate prin lucrari de reproiectare.

Impermeabilizarea depozitului ecologic s-a facut cu:

• geomembrana PEID neteda cu grosime de 2.0 mm;

• geotextil de protectie netesut, de minim 1.200 g/mp pentru protec­tia geomembranei impotriva perfo­rarii accidentale;

• strat drenant pentru levigat, cu grosime de 0,50 m, alcatuit din pietris 16/32 mm, in care sunt pozate conducte de drenaj perforate din PEID, riflate;

• geotextil de separatie pentru impiedicarea colmatarii drenurilor de catre deseuri.

Au fost executate terasamente (sapaturi, umpluturi si compactari), in volum de 150.000 mc, lucrari de indiguiri, inclusiv impermeabilizarea acestora si lucrari de drenaj.

S-au realizat constructii civile si industriale, de deservire si administrative:

• cladire administrativa – supra­fata construita 349,62 mp;

• atelier auto – suprafata construita 214,90 mp;

• hala depozitare – suprafata construita 150 mp;

• statie alimentare carburanti si locuri de parcare/stationare;

• hala de sortare – suprafata construita 1.360 mp.

Antreprenorul a executat toate lucrarile hidroedilitare: retele de alimentare cu apa, distributie si de incendiu; retele de canalizare; statie epurare cu osmoza inversa si constructii anexe.

Au fost montate echipamentele din statia de sortare, dintre care mentionam: benzi inclinate pentru alimentarea cabinei de sortare, a presei de balotat si desfacatorului de saci; presa de balotat; buncar cu snec; separator magnetic; electropompa apa uzata; perforator PET; sistem SCADA.

Realizarea CMID, prin lucrari de buna calitate executate de Iridex Group, are drept rezultat un mana­gement al deseurilor in judetul Bistrita Nasaud conform cerintelor Uniunii Europene, precum si o imbunatatire a calitatii mediului.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 95 – august 2013, pag. 8  

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/08/01/centrul-de-management-integrat-al-deseurilor-cmid-din-judetul-bistrita-nasaud/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.