Aceasta este intrebarea ultimilor ani, intrebare ce-i ”obsedeaza” pe mai toti participantii la actul investitional, care vad din pacate ca sectorul constructiilor a ajuns de izbeliste, in ciuda faptului ca orice actiune de redresare si modernizare economica inseamna, in primul rand, declansarea, pe o scara larga, a tot ce presupune progrese structurale.
De 23 de ani ne tot “modernizam”, potrivit conceptiei celor ce se perinda pe la conducerea tarii si adevarul, cruntul adevar ii contrazice cu realitatile traite de noi toti. Poate ca a sosit odata pentru totdeauna momentul sa intelegem, dar mai ales sa facem ceva constructiv, pornind de la faptul ca, in toate bugetele derulate pana acum, bani pentru investitii au fost alocati dar corespondentul lor fizic nu este, nici pe departe, vizibil. Care sa fie, oare, cauza? Se vede de la o posta ca “baietii destepti” s-au imbogatit peste masura, in timp ce majoritatea celor care, inca, mai muncesc n-au “nici dupa ce bea apa”!
Secretul nu mai este un secret pentru ca mai toate organele abilitate privind situatia dobandirii averilor ne infatiseaza adevarata cauza – F U R T U L. Altfel nu se explica faptul ca, de 23 de ani, se aloca sume importante pentru autostrazi de exemplu iar kilometrii pe care ii parcurgi pe cele ce s-au facut pana acum nu-ti ajung nici macar sa “bagi in a patra” (viteza, desigur). Comparatia este atat de vizibila ca nu mai necesita prea multe comentarii.
De ani de zile, pe la conducerea CNADR si a Ministerului Transporturilor s-au tot schimbat directorii, imediat dupa ce si-au facut “plinul” pentru ei si pentru cei care i-au “inscaunat”, fara, insa, sa avem drumuri nationale practicabile, ca sa nu mai vorbim de autostrazi. Nu-i oare clara situatia?
Pai daca vrem sa vedem “unde sunt banii dumneavoastra” este suficient sa “admiram” maiestria “baietilor destepti” concretizata in numeroasele palate din tara si vile de prin strainatate, basca imensele sume din bancile straine, excursii exotice, bijuterii, iahturi, autoturisme si lista parca nu se mai termina. Dar constructii nu inseamna numai drumuri si autostrazi. Majoritatea lor o reprezinta, sau ar trebui, celelalte cu destinatie locativa, retele de apa si canalizare, infrastructura rutiera, feroviara, aeriena si, nu in ultimul rand, constructiile legate de activitatea economica. Oare nu mai suntem in stare sa ne exploatam si sa prelucram singuri resursele, de invidiat, pe care le are aceasta tara?
Putem, dar nu vrem! Este mai usor sa vinzi si sa incasezi un prapadit de impozit sau taxa de la straini, decat sa valorifici imensul nostru potential siintific si mai ales uman, fapt care ar reduce simtitor somajul atotcuprinzator al acestor ani. Mai nou, in momentul de fata se fac masive concedieri, chipurile pentru a “subtia” administratia tarii, fara a se gasi si unde vor munci cei in cauza. Bine, se zice ca in capitalism fiecare trebuie sa-si gaseasca loc de munca. Da! Dar unde de seama ce principalul “izvor” nu este valorificat?
Sa nu se stie oare ca acesta este domeniul investitiilor de stat si private? Daca se stie am gasi si raspunsul la titlul editorialului!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 95 – august 2013, pag. 3
Autor:
Ciprian Enache
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns