«

»

MAX BÖGL & ASTALDI: Arena Nationala – constructie complexa de nivel international (III)

Share

astaldi august foto 3

Trebuie remarcate exigentele lucrarii privind precizia executiei, tolerantele admise fiind foarte stranse. Astfel, la stalpii perimetrali svelti, a caror inaltime este de 36,0 ml, toleranta, in plan vertical, este de max. ± 2,0 cm. O asemenea toleranta este impusa intrucat cei 120 de stalpi, care asigura structura de baza perimetrala, sunt uniti la partea superioara, cu grinzi metalice casetate cu L = 22,00, avand aproximativ 25 t fiecare. Acestea formeaza principalul inel de compresiune, asigurand, in exterior, ancorarea acoperisului autoportant alcatuit din cabluri si elemente turnate din metal.

Trebuie mentionate, de asemenea, dificultatea si gradul ridicat de tehnicitate impuse de realizarea acoperisului stadionului. Pentru a se obtine un acoperis care sa acopere integral stadionul (atat tribunele cat si suprafata de joc) au fost proiectate si executate un ansamblu de lucrari. Acestea au constat dintr-o parte fixa, alcatuita din stalpi metalici casetati, in numar de 40 buc.,  cu h = 20,0 m, care au fost montati in prelungirea stalpilor din beton armat si legati la partea superioara, prin grinzi casetate metalice, de aproximativ 25 t fiecare, montate la h = 52,0 m, cu o toleranta de ±2,0 cm.

Pentru a putea realiza acoperisul peste tribune, care face parte din zona fixa a acoperisului, s-a rea­lizat, la sol, in interiorul stadionului, cu sprijinirea provizorie pe gradene si cu ancorare de stalpii meta­lici perimetrali, o structura usoara, alcatuita din cabluri groase, cu elementele de prindere din otel, structura care a fost liftata, tensionata si fixata la cota finala +56,0 m.

Aceasta retea de cabluri, asemanatoare unei roti cu spite, constituie suportul pe care au fost montate arcadele, membrana si policarbonatul care asigura zona transparenta, translucida a acoperisului.

Pe structura elastica alcatuita din cabluri, a fost montat, apoi, intregul sistem ce alcatuieste acoperisul interior retractabil, care asigura acoperirea suprafetei de joc atunci cand este cazul.

Acoperisul rertactabil este actionat, pentru inchi­dere si deschidere, de 40 buc. electrotrolii asistate de computer.

Tot de aceasta structura este suspendat cubul video de aprox. 40 t, care indeplineste functia de ecran video cu suprafata de 4×30 mp, cat si zona de adapostire (pliere) a membranei ce acopera suprafata de joc a terenului. Exigentele executiei acestei structuri au fost extreme, ele nepermitand tolerante.

 

Pentru realizarea acoperisului s-au utilizat cantitati impresionante de materiale:

• Inel de compresiune exterior: 1.650 t;

• Piloni (stalpi metalici in zona inel de

  compresiune central: 150 t;

• Stalpi casetati, inel exterior: 660 t;

• Nod central, cub video: 40 t;

• Retea de cabluri radiale si inelare: 750.000 mp;

• Acoperis translucid din policarbonat

  pe structura metalica: 6.000 mp.

 

A rezultat o lucrare exceptionala realizata la cele mai inalte standarde de calitate, care a imbogatit profilul arhitectonic al Bucurestiului.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 95 – august 2013, pag. 24  

Pentru detalii suplimentare, persoana de contact – ing. Ioan Costinea, director coordonator contracte Astaldi: i.costinea@astaldi.com

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/08/01/max-bogl-astaldi-arena-nationala-constructie-complexa-de-nivel-international-iii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.