Este un titlu neobisnuit pentru un articol de revista. Sper, insa, ca Revista Constructiilor, care m-a sprijinit ani de zile in propagarea ideilor mele privind importanta deosebita a monitorizarii comportarii in situ a constructiilor pentru prezervarea fondului construit existent, avutia cea mai valoroasa si cea mai durabila a poporului nostru, ma va sustine si de aceasta data, cand imi prezint rezultatul final al unei activitati de peste 40 de ani in fundamentarea si dezvoltarea acestui domeniu de cunoastere.
Cartea mea poarta titlul „Comportarea in situ a constructiilor si aptitudinea lor pentru exploatare” si este dedicata membrilor „Comisiei Nationale Comportarea in situ a Constructiilor” al carei presedinte am fost timp de 30 de ani.
Cartea este adresata tuturor celor interesati de cunoasterea acestui domeniu, ingineri constructori, cercetatori, proiectanti, consultanti, executanti, ca si intregii populatii a tarii implicate direct in posesia si folosirea constructiilor de toate categoriile.
Materialul expus l-am impartit in 4 volume, respectiv:
(1) „Conceptul & Mediul ambiant” (236 pag.),
(2) „Constructiile” (268 pag.),
(3) „Interactiunea constructii & Mediu ambiant; Aptitudinea pentru exploatare a constructiilor” (291 pag.) si
(4) „Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor” (297 pag.).
Potrivit ideilor mele, conceptul promovat are o componenta teoretica (cunoasterea si precizarea/definirea continutului sintagmei „Comportarea in situ a constructiilor si aptitudinea lor pentru exploatare”) si una practica, aplicativa (activitatea de asigurare a aptitudinii pentru exploatare a constructiilor, prin monitorizarea comportarii lor in situ, metode si tehnici de urmarire si interventie).
Intentia mea a fost de a cuprinde cat mai mult material documentar, aplicabil cat mai multor categorii de constructii (civile, industriale, agrozootehnice, hidrotehnice, energetice, edilitare, cai de comunicatie) si pentru care am folosit surse documentare, atat scrise (carti, reviste), cat si on-line (INTERNET) din care mi-am extras si toate figurile. Nu am pretentii de originalitate decat in modul de strangere si organizare a materialului cules, astfel incat sa defineasca domeniul de cunoastere, intr-o forma de carte cum nu a mai aparut in literatura tehnica de constructii din Romania.
Dupa parerea mea, comportarea in situ a constructiilor constituie sursa cea mai veridica de inspiratie pentru gasirea posibilitatilor de perfectionare a acestora, in vederea satisfacerii cerintelor de siguranta, confort si economie a beneficiarilor lor si totodata, campul de verificare cel mai sigur si concludent al oricarei solutii de imbunatatire a performantelor si calitatilor constructiilor si de prelungire a duratei lor de serviciu. In fond, toate eforturile constructorilor si beneficiarilor de constructii trebuie sa urmareasca realizarea si mentinerea unor obiective in stare apta pentru exploatare, adica avand calitatile necesare satisfacerii conditiilor de calitate derivate din cerintele generale si specifice ale beneficiarilor lor.
In opinia mea, cartea ofera o documentare concentrata asupra a ceea ce inseamna domeniul prezentat, util atat membrilor „Comisiei Nationale Comportarea in situ a Constructiilor“, cat si doritorilor sa imbratiseze una dintre cele trei ocupatii definite in COR aferente domeniului (resposabil, specialist, expert), autoritatilor publice locale si centrale implicate in monitorizarea comportarii in situ a constructiilor (primarii, Inspectoratul de Stat in Constructii), facultatilor de constructii, precum si tuturor beneficiarilor de constructii de orice fel.
Volumele cartii au fost tiparite pe speze proprii, au primit cod ISBN si au fost depuse 7 exemplare, conform legii, la Biblioteca Centrala. Avand in vedere ca dorinta mea este ca aceasta carte sa ajunga la cat mai multe persoane, am transmis-o gratuit prin Internet, la Biblioteca Academiei Romane, la Universitatea tehnica de constructii Bucuresti, la facultatile de constructii ale universitatilor din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Oradea si Chisinau, la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si membrilor CNCisC care poseda adresa de e-mail, cu rugamintea de a o transmite la randul lor cat mai multor interesati.
In ceea ce priveste continutul volumelor, pe scurt acestea cuprind:
Vol. 1: Conceptul
Comportarea in situ a constructiilor este expresia reactiilor fizice si chimice, care apar in procesul de interactiune al acestora cu mediul ambiant, natural si tehnologic, manifestate sub forma de performante (proprietati de comportament realizate in situ). Aptitudinea pentru exploatare a constructiilor este data de ansamblul calitatilor acestora, definite ca performante care indeplinesc conditiile de utilitate ce decurg din cerintele beneficiarilor, referitoare la scopul utilitar specific fiecarei constructii. Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor cuprinde activitatile de urmarire si interventii pe durata existentei lor, in vederea asigurarii (mentinerii, refacerii) aptitudinii lor pentru exploatare.
Mediul ambiant este prezentat ca mediu natural (planeta a sistemului solar, litosfera, hidrosfera, atmosfera, biosfera) si mediu tehnologic (asigurarea hranei, imbracamintii, adapostirii, comunicatiilor si transportului, comunicarii si informarii, sanatatii, energiei, confortului) si separat, poluarea mediului.
Vol. 2: Constructiile
Materialele de constructie, cladiri civile, industriale si agrozootehnice, constructii de cai de comunicatie si transport, constructii edilitare, constructii subterane, constructii hidrotehnice, amenajari hidroenergetice.
Vol. 3: Interactiunea Constructii / Mediu ambiant
Fenomene de interactiune constructii/mediu, degradarea constructiilor (fenomene de degradare, degradarea materialelor de constructie, degradarea constructiilor).
Aptitudinea pentru exploatarea constructiilor
Introducere, cerintele generale ale beneficiarilor, performatele constructiilor, calitatile constructiilor.
Vol. 4: Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor
Introducere, urmarirea comportarii in situ a constructiilor, interventii asupra constructiior, durata de serviciu a constructiilor, cartea tehnica a constructiei, cercetarea in domeniul monitorizarii constructiilor, reglementarea monitorizarii comportarii in situ a constructiilor.
Sper ca initiativa mea, de raspandire a cartii, sa starneasca curiozitatea mult mai multor oameni si in special, a celor cu atributii in orientarea, reglementarea si controlul activitatilor din constructii. Multe dintre formularile cuprinse in carte ar putea folosi la revizuira Legii nr. 10/1995, asa cum am mai propus in numeroase articole din ultimii douazeci de ani.
Sunt profund recunoscator redactiei Revistei Constructiilor, pentru sprijinul acordat in publicarea articolelor mele si ii doresc succes, in continuare, in editarea revistei.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 46
Autor:
dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns