«

»

DARA CONSTRUCTII: Inlocuirea rosturilor de dilatatie si a aparatelor de reazem la podul peste raul Olt de la Hoghiz

Share

dara sept foto 4Lucrarea la podul de pe DN13, Km 53+808, peste raul Olt, in localitatea Hoghiz, a fost inclusa in programul de investitii al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost executata de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov.

Finantarea a fost asigurata prin programul BEI II si cu cofinantare de la Bugetul de stat.

Proiectul tehnic de executie a fost intocmit de firma de proiectare SC PÖYRY ROMANIA SRL.

 

Lucrarile de reparatie a obiectivului mai sus mentionat au avut la baza datele furnizate de Expertiza Tehnica intocmita de prof. dr. ing. Florian Burtescu. Amintim doar cateva dintre degradarile constatate:

• infiltratii prin rosturile de executie la placa in consola;

• defecte de suprafata ale betonului pe fata vazuta: culoare neuniforma, pete, imperfectiuni geometrice, resturi de cofraj etc;

• denivelari ale suprastructurii si ale caii pe sectiunea transversala (parte carosabila si trotuar), rezultate in urma neconsumarii deformatiilor de lunga durata in betonul precomprimat, de la darea in exploatare a podului, in anul 2002, care sa anuleze contrasagetile generate de tehnologia de executie in consola;

• banchete de rezemare la culei cu umezeala si depuneri de praf;

• aparatele de reazem de pe culei cu degradari semnificative, care au condus la tasari diferentiate intre cei doi pereti ai casetei, evidentiate mai ales pe culeea Sighisoara.

Degradarile aparatelor de reazem au condus la aparitia unor deplasari pe verticala cu mult peste limitele admise. Acest lucru a condus la deteriorarea dispozitivului de acoperire  a rostului de dilatatie.

Societatea DARA Constructii a executat lucrarile de reparatie, cu tehnologii moderne si echipamentele din dotare, tinand cont de specifica­tiile din proiectul de executie si in concordanta cu procedurile tehnice proprii de executie. S-au efectuat reparatii la infrastructuri, la intradosul casetei din beton precomprimat, lucrari de inlocuire a caii de rulare pe pod (hidroizolatie, sapa de protectie, borduri, asfalt), inlocuirea parapetului pietonal pe pod, reparatii la sferturile de con, la rigolele si casiurile pentru preluarea si evacuarea apelor meteorice, inlocuirea aparatelor de reazem si a dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatatie.

Inainte de inlocuirea aparatelor de reazem s-a executat pe culeea Sighisoara o verificare a reactiunilor cu sistemul de ridicare sincrona asistata de calculator, sistem detinut de DARA Constructii. Cu aceasta ocazie, s-a determinat si incarcarea reala pe culee si s-a constatat o mica rotire a casetei catre amonte, fapt confirmat si in momentul inlocuirii aparatelor de reazem deteriorate, care prezentau deformatii neuniforme. De aceea, inlocu­irea propriu-zisa a aparatelor de reazem s-a realizat fara intreruperea circulatiei rutiere pe pod, folosind sistemul de ridicare sincrona asistata de calculator. Aceasta a permis controlarea, in permanenta, a deplasarilor, atat in plan vertical cat si in plan orizontal. Dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilatatie montate sunt din neopren armat cu suflu de ± 200 mm S400 PLUS produs de SOMMA. Aparatele de reazem sunt fabricate de aceeasi societate si au urmatoarele caracte­ristici: pot prelua incarcari verticale de 6.000 kN, deplasari orizontale  de ± 200 mm,  deplasari transversale  de ± 150 mm si rotiri de 0,01 grade.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 22

Autor:
ing. Marian MIHAI – SC DARA CONSTRUCTII SRL

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/09/10/dara-constructii-inlocuirea-rosturilor-de-dilatatie-si-a-aparatelor-de-reazem-la-podul-peste-raul-olt-de-la-hoghiz/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.