Antreprenor: MAX STREICHER ROMANIA SRL Ploiesti
Beneficiar: OMV Petrom SA
Proiectanti: Tebodin Romania Consultants&Engineers SRL / IAT Global SRL Ploiesti
Control nedistructiv: TÜV Austria Romania SRL
Pentru cresterea capacitatii de livrare a gazelor Petrom, s-a instalat un compresor, in apropiere de zona Bulbuceni, langa statia de deshidratare existenta.
Conducta de 20” (Ø 508 mm x 14,2 mm), cu lungimea de 7.500 m, transporta gazele uscate, obtinute in urma procesului de deshidratare in Statia de Deetanizare din Turburea, spre statia de Comprimare din Bulbuceni; prin inlocuirea ei, cu respectarea normelor in vigoare, s-a eliminat impactul negativ asupra comunitatii si a mediului inconjurator.
Conducta a fost proiectata pentru presiunea de 64 bar si temperatura de 350C; coroziunea totala a conductei a fost calculata in functie de durata de viata proiectata, fiind stabilita la 3 mm.
Etapele principale ale lucrarii au fost urmatoarele:
• Inlaturarea stratului vegetal si depozitarea lui in asa fel incat sa nu se amestece cu restul straturilor, astfel ca la sfarsitul lucrarii sa poata fi repus si folosit ca strat vegetal pentru agricultura.
• Aducerea tevilor (izolate in fabrica) in teren, asezate in lungul traseului pe barne de lemn si tronsonate.
• Imbinarea prin sudura electrica a tevilor – de catre sudori autorizati TÜV.
• Controlul vizual si nedistructiv cu radiatii penetrante gama al sudurilor.
• Izolarea in trei straturi pentru suduri, curbe si alte elemente care compun conducta.
• Lansarea conductei in sant, dupa ce tronsoanele au fost verificate 100% si nu s-au constatat defecte de izolatii.
• Instalarea tuburilor de polietilena pentru cablurile electrice de comanda si semnal.
• Astuparea conductei cu un strat de pamant de 15 cm, care a fost compactat si deasupra caruia s-a pus banda de avertizare, dupa care s-au adaugat straturi succesive de 15 cm, compactate pana la nivel.
Traseul conductei subtraverseaza, in localitatea Turburea, drumul judetean si calea ferata, in apropiere de Statia de Deetanizare. Segmentul de conducta care subtraverseaza aceste obiective in tub de protectie este izolat cu robineti de sectionare instalati in amonte si aval de acestea.
Robinetii pot fi manevrati electric si/sau manual, instalati in camine de beton vizitabile, cu capace confectionate din metal si fibra de sticla.
Conducta a fost probata la rezistenta si etanseitate (conform procedurilor proprii ale MAX STREICHER Romania SRL), dupa ce in prealabil a fost curatata la interior si umpluta cu apa.
Dupa finalizarea probelor de presiune s-a realizat uscarea conductei si verificarea cu aparate speciale.
Etapa finala a constituit-o acoperirea cu stratul vegetal, redarea terenului pentru agricultura, realizarea fluxurilor de canalizare si a santurilor de scurgere.
Lucrarea executata de specialistii firmei MAX STREICHER Romania SRL, in conditii de foarte buna calitate, a contribuit la cresterea sigurantei in exploatare si la imbunatatirea calitatii mediului pe aceasta magistrala.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns