«

»

MULTIBETON: Ne construim o casa ecologica! Extrase din cartea constructiei familiei Laabsies

Share

multibeton septembrie fig 2Laabsies este o tanara familie, cu doi copii mici, din localitatea Briggow (Mecklenburg-Vorpommern), Germania. Aceasta familie si-a indeplinit visul de a avea „patru pereti“ proprii: „Noi, cei patru Laabsies, ne vom construi in Briggow o casa din lemn. Mai exact, harnicul meu sot va construi noul nostru camin, impreuna cu numerosii nostri prieteni“. Asa incepe cartea constructiei casei si marea aventura a familiei Laabsies.

 

Redactia „Freund der Energiesparer“ (Prietenul celui care economiseste energia) a vizitat familia Laabsies in toamna anului 2012, in timpul constructiei. Atunci, sistemul de incalzire prin pardoseala MULTIBETON inca nu era instalat, dar aveau o soba de la firma Talis© (www.talishaus.de) care incalzea usor casa. Asta, datorita bunei izolari a cladirii.

Ca aerul din interiorul casei sa ramana in permanenta proaspat, Laabsies au instalat un sistem de aerisire cu schimbator de caldura si un aparat de aerisire Junkers LP 250. Confortul a fost realizat, insa, de sistemul de incalzire prin pardoseala MULTIBETON, iar caldura necesara este asigurata de pompa de caldura.

Daca doriti si alte amanunte despre constructia casei, puteti citi cartea „Laabsies” pe site-ul www.laabsies.de. O parte din aceste amanunte privind constructia casei vi le prezentam noi in continuare, povestite de „capul” familiei Laabsies.

 

Foraje pentru pompa de caldura

In septembrie 2012 au venit la noi oamenii de la firma BBF Illchmann. In aceasta zi, si in cea urmatoare, au forat cele doua puturi pentru pompa noastra de caldura. Pentru pompa de caldura de 6 kW de la firma Junkers au fost necesare doua foraje de 55 m. Ambele foraje au fost fixate la 65 m. Nu strica sa fie chiar mai mult.

Pentru ca putul sa nu se darame la scoaterea forezei (180 mm), s-a adaugat o substanta chimica in apa de absorbtie. Acest adaos asigura, timp de 24 ore, o gaura stabila. Dupa ce s-a introdus sonda, putul a trebuit umplut la loc. Acest lucru s-a realizat cu un namol argilos sub presiune.

Principiul sondei: prin aceste puturi se transfera, in sol, apa rece produsa in pompa de caldura care, aici, se incalzeste. Este, de fapt, principiul invers de functionare al frigiderului. In ziua a treia s-au umplut tevile cu solutie antiinghet (antigel) si au fost, apoi, puse sub presiune.

 

Apa potabila, canalizare si incalzire

In august 2012 bunicul Dieter si cu mine, impreuna cu firma Fred Burmeister am inceput montarea in casa a instalatiei pentru apa potabila, pentru canalizare si incal­zire. Am inceput cu baia si cu aerisirea scoasa peste acoperis. Aceasta s-a realizat cu un furtun de transpiratie. De altfel, toate conductele de canalizare montate in casa sunt conducte antitranspiratie.

Apoi, am montat paravanul din baie, bineinteles tot din lemn; in fond, este vorba de o casa construita in totalitate din lemn. Acolo, vom monta, mai tarziu, WC-ul si doua chiu­vete cu evacuarile aferente.

Conducta de apa rece a fost si ea prevazuta impotriva transpiratiei, conform EnEV 2009. Conducta de apa calda menajera si conducta de circulatie au fost izolate cu polistiren extrudat 100%, conform EnEV 2009.

De ce o conducta de circulatie? Cu o pompa de circulatie de inalta eficienta se poate obtine, imediat, apa calda menajera in toata casa. In final, se cupleaza si conducta de apa calda cu conducta de circulatie. Astfel, se inchide circuitul, care se intoarce la rezervorul de apa calda.

In zilele urmatoare am instalat repartitia apei in HWR si bucatarie. In bucatarie asiguram apa pentru spalator, pentru masina de spalat vase, pentru racordul exterior si frigider (Side-by-Side).

In HWR se afla repartitorul de apa. Apa trece prin debitmetru la filtrul de spalare, la returul de la masina de spalat, la garaj, la rezervorul de apa calda, la repartitorul de apa rece, in casa si la racordul exterior.

Toate racordurile exterioare sunt protejate impotriva inghetului si astfel, putem avea apa si iarna.

Si evacuarea din HWR este gata. Aici se acumuleaza apa condensata din horn, de la sistemul de aerisire, de la pompa de caldura, de la rezervorul tampon si rezervorul de apa calda, precum si evacuarea de la masina de spalat. Totodata, s-au montat si conductele principale de la vasul tampon la repartitoare. In camera copiilor avem un repartitor cu 3 cai iar in dormitor unul cu 10 cai.

 

Izolarea pardoselii

Montajul complet al pardoselii s-a facut in trei straturi. Direct pe beton s-a inceput cu o izolatie de 30 mm EPS35.

Al 2-lea strat a fost aplicat perpendicular peste primul strat. Astfel, nu exista nicio sansa sa se formeze zone reci in pardoseala. Al doilea strat a fost compus din 60 mm EPS35.

Inainte de a incepe montarea celui de-al 3-lea strat trebuie aplicata banda de margine, care sa preia eventualele intinderi ale sapei. Al 3-lea strat este format dintr-o rola de izolatie, cu o folie de fixare (DR30-2plus WGL40). Aceasta are sarcina de a impiedica patrunderea umiditatii. Prin utilizarea acestei izolatii se poate renunta la folia pentru sapa.

Folia MB usureaza urmatorul procedeu privind montajul sistemului de incalzire prin pardoseala. Suplimentar, am lipit si capetele celui de-al 3-lea strat si banda de margine cu o banda din material textil.

Tevile si canalul au fost integrate in izolatia pardoselii. Golurile le-am umplut cu material uscat. Canalele de aerisire nu au legatura cu placa de baza, din cauza frigului. Ele se afla pe primul strat.

Iata alte cateva date: inaltimea totala a izolatiei este de 120 mm. Primul si al doilea strat pot suporta 150 kPa, iar al treilea, 10 kPa. Grupa de transfer de caldura este de 035.

 

Incalzirea prin pardoseala

Pentru acest sistem m-am decis sa apelez la firma MULTIBETON si la partenerul lor, firma Fred Burmeister din Stavenhagen. Un avantaj urias este ca teava se monteaza la cald (pana la 80 grade).

Inainte de a incepe montajul tevii, am asezat sinele, conform planului de montaj al firmei MULTIBETON. Echipamentul oferit de MULTIBETON m-a ajutat sa inchei montajul in timp optim, asa ca nu pot decat sa adresez mii de multumiri firmei MULTIBETON pentru sprijinul acordat. Am reusit, astfel, sa montez instalatia de incalzire in doar 16 ore. Cum puteti observa din pozele de mai jos, zonele dinspre exterior sunt mai dese decat cele dinspre interior. Prin aceasta se realizeaza o atmosfera optima in ceea ce priveste caldura si confortul.

Actuatoarele si regletele au fost asigurate, de asemenea, de MULTIBETON. Termostatele pentru incaperi func­tioneaza, ca si actuatoarele, la 230V.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 50

Autor:
Thomas Marr – redactor sef MULTIBETON GmbH

Reprezentant pentru Romania: Niculae Tinis – MULTIBETON Romania SRL
Str. Samuil Vulcan 24, Bucuresti, Sector 5
Tel.: +40 (021) 311 34 90 | Tel./Fax: +40 (021) 311 70 13 | Mobil: +40 (07) 23 54 87 54
E-mail: niculae.tinis@gmail.com
 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/09/10/ne-construim-o-casa-ecologica-extrase-din-cartea-constructiei-familiei-laabsies/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.