S-a nascut la 23 septembrie 1947 in localitatea Codaesti, judetul Vaslui.
Dupa terminarea liceului, a urmat cursurile Facultatii de Constructii – Institutul Politehnic din Iasi, devenind inginer in anul 1970.
Activitatea si-a inceput-o, ca inginer-stagiar, la Institutul de Proiectari Judetene Tulcea, realizand proiecte de constructii hidrotehnice in Delta Dunarii si in judetul Tulcea (retea de alimentare cu apa, drumuri judetene etc.).
Intre anii 1971-1972, a activat la Macin, la intreprinderea Judeteana de Gospodarire Comunala si Locativa, participand, ca sef de serviciu, la constructia de drumuri, strazi, cartiere si platforme industriale.
La Braila, intre anii 1972-1977, a lucrat la Trustul Energo-Constructia, ca sef de lot si, ulterior, sef de santier la Chiscani, unde a condus lucrarile: calea ferata Braila-Chiscani, tanc de apa pentru statia Centralei electrice Braila, cheson cu aer comprimat, cu suprafata de 1.000 m2, pentru alimentarea cu apa a termocentralei de la Chiscani, cos de fum cu inaltimea de 280 m pentru termocentrala, rezervoare supraterane de 20.000 m3 pentru depozitare petrol, canal de evacuare a apei de racire de la Termocentrala Braila-Chiscani cu lungimea de 2,5 km, canal de aductiune, pentru aceeasi termocentrala, cu lungimea de 1 km.
Intre 1977-1980, a activat la Trustul Energo-Constructia din Bucuresti, in functiile de sef de lot si sef de santier, contribuind la constructia Termocentralei Giurgiu, care se remarca prin cosurile de fum cu inaltimea de 180 m, cazane de abur de 1.000 tone/ora, precum si la statia de tratare a apei, in conditii dificile de fundare.
Intre anii 1980-1986, a activat la SC CONTRANSIMEX SA Bucuresti, pe santiere din strainatate, unde a coordonat constructia de drumuri in Libia (peste 350 km) si a intocmit oferte pentru 11 porturi cerealiere in Iran, 5 porturi de marfuri si 2 porturi turistice in Maroc; exploatare minereu de fier in Senegal – 1.000 km de cale ferata si baraj pentru lac de retentie de 3.000.000 m3. A participat, ca sef de santier, la executia portului turistic Sables d’Or in Maroc, precum si la executia drumului Tosya – Osmancik (70 km), inclusiv la construirea a 11 porturi in Turcia.
La SC CONSITRANS SA, a coordonat executia autostrazii Bucuresti-Constanta pe tronsoanele Bucuresti – Fundulea si Lehliu – Drajna (60 km).
In anul 1992, a fondat firma de proiectare si consultanta S.C. CONSITRANS S.R.L., care activeaza cu succes in domeniul infrastructrurii rutiere. In domeniul proiectarii se remarca urmatoarele lucrari pe care le-a coordonat: reabilitarea DN1 Brasov-Sibiu, km 172-298, (SF+PT+DE); reabilitare DN1 Brasov-Targu-Mures km 0+765-165+930 (SF+PT+DE); largire la 4 benzi a DN5 Daia-Giurgiu km 51+950-58+900; bazele de intretinere vara si iarna la Lugoj si respectiv Ganeasa; tehnologii de executie la incrucisarea DN 3A Lehliu-Fetesti peste calea ferata Dragos-Voda; reabilitare cale de rulare la podul Giurgiu-Ruse (consultanta, proiect PHARE); reabilitare DN2 Ramnicu-Sarat – Marasesti; reabilitare DN 67C Bengesti-Sebes km 0-148+414; drum expres Arad-Oradea.
In domeniul lucrarilor hidrotehnice: aparari de maluri, Canalul Sulina; suprainaltare dig de aparare si pod peste Canalul Sulina; mini-port turistic la Murighiol in judetul Tulcea; regularizarea raurilor Ramnicu-Sarat, Telega si Brabova; retele de alimentare cu apa si canalizari in zone deficitare din Bucuresti; extindere retea publica de apa Soseaua Bucuresti – Targoviste; reabilitare porturi intre Harsova si Sulina.
Ing. Eduard Hanganu a urmat diferite cursuri de management, comert exterior si afaceri externe in domeniul constructiilor si al proiectarii de drumuri insusindu-si cunostinte pe care le-a aplicat cu succes la studii de fezabiliate, la proiecte tehnice si detalii de executie pentru reabilitarea drumurilor existente si proiectarea drumurilor moderne din Romania.
Datorita activitatii sale prodigioase si a prestigiului de care se bucura, a fost admis ca membru in Asociatia Profesionala Mondiala de Drumuri, in Societatea Internationala de Geotehnica si Fundatii, in Asociatia Internationala de Geosintetice, ceea ce inseamna recunoasterea internationala in domeniu. De asemenea, este vicepresedinte al Asociatiei Profesionale de Drumuri si Poduri; membru in Asociatia Generala a Inginerilor din Romania; in Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor; in Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii; in Asociatia Romana de Geosintetice; in Asociatia Romana a Apei si in Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri.
Din anul 2007, ing. Eduard Hanganu conduce, in calitate de presedinte, compania SC CONSITRANS SRL.
In cei peste 37 de ani, ca sef de lot, sef de santier, coordonator si conducator de unitate, ing. Eduard Hanganu a realizat lucrari dintre cele mai importante in domeniu, obtinand, prin activitatea sa laborioasa, pretuirea tuturor.
Seriozitatea in munca, profunzimea in gandire, simtul ingineresc, logica in actiuni, exigenta pentru lucrul bine facut, ca si inteligenta l-au facut cunoscut ca un foarte bun conducator al unei importante companii de constructii, apreciate atat in tara, cat si in strainatate.
La aceste calitati, trebuie sa o adaugam si pe aceea de foarte bun intreprinzator – element important in activitatea de conducere, ceea ce i-a favorizat succesul.
Acesta este ing. Eduard Hanganu, personalitate de seama a tehnicii romanesti – prezent in constructiile de drumuri, poduri, constructii hidrotehnice si industriale, cu fapte ce vor ramane generatiilor viitoare.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 58
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns