«

»

PSC: Preocuparile Europei pentru renovarea cladirilor si mentenanta retelelor de transport si infrastructura

Share

tiberiu_andrioaieiDe mai multa vreme, PSC, prin reprezentantii sai, conlucreaza cu partenerii europeni pentru eficientizarea, si in Romania, a activitatilor din sectorul constructiilor. O astfel de situatie a fost si recenta vizita la forurile europene intreprinsa de dl Tiberiu Andrioaiei, vicepresedinte al PSC.

Pentru informarea celor interesati iata, succint, referiri facute de interlocutorul nostru.

 

Reporter: Ati revenit de la Bruxelles. Care a fost scopul deplasarii?

Tiberiu Andrioaiei: Comisia Euro­peana este preocupata, din ce in ce mai mult, de elaborarea unor solutii de dezvoltare in stransa legatura si comunicare cu mediul privat si, in general, cu societatea civila, consi­derand ca aceasta este formula optima de a gasi raspunsuri func­tionale la problemele europenilor. Din punct de vedere al sectorului de constructii, PSC, fiind in mod direct implicat in acest fenomen, este interesat sa asculte opinii, sa afle informatii despre trendul pe care este inscrisa dezvoltarea constructiilor si, in acelasi timp, sa aiba sansa de a-si sustine interesele proprii.

R: Detaliati, va rog.

T.A.: PSC este membru activ in Boardul UEPC – Uniunea Europeana a Promotorilor Constructori si repre­zentam acest for in diverse proiecte, inclusiv la Comisia Europeana, in Directia Generala Intreprinderi si Industrii, Unitatea “Politici industriale sustenabile si Constructii”. Aici exista mai multe grupe de lucru, pe tema­tici, iar PSC reprezinta interesele constructorilor europeni in Grupul Tematic 1: “Stimularea investitiilor in renovarea cladirilor, infrastructura si inovatie”.

Prin prezenta PSC in acest for, asiguram accesul constructorilor romani direct la entitatile care decid viitorul constructorilor in Europa. Acest aspect trebuie constientizat si folosit, nu numai pentru a receptiona pasiv informatii inainte de a fi prea tarziu, ci si de o maniera activa, prin contributie si comunicare cu repre­zentantii constructorilor din celelalte tari europene.

Am constatat cu prilejul acestei vizite la Bruxelles ca se pune accent deosebit pe renovare si mentenanta. Aceasta pentru ca, probabil, se cauta o formula de trecere de la dezvoltarea bazata pe consum la aceea bazata pe optimizare, deoarece peste tot resursele sunt limitate si trebuie utilizate judicios. Tot aici se inca­dreaza si interesul pentru inovare, ceea ce presupune obtinerea de noi solutii folosind resursele existente.

Agenda zilei a cuprins urmatoa­rele teme:

• In Pilonul 1 s-a discutat despre efectele reglementarilor si ale condi­tiilor de finantare asupra investitiilor in eficienta energetica (cazul reno­varii cladirilor) si despre armonizarea investitiilor in renovare cu trendul in sectorul constructii.

• In Pilonul 2 s-a tratat problema TEN (Reteaua de transport Pan-Europeana) si racordarea facilitatilor la aceasta, precum si problema inves­titiilor in mentenanta infrastructurii – trend si abordari.

R: Temele sunt incitante! In ce masura va intereseaza?

T.A.: Practic, pe langa problema optimizarii se doreste evitarea investitiilor inutile sau ineficiente (de exemplu, se cauta articularea costului renovarii cu durata de amortizare a investitiei), precum si asigurarea dezvoltarii pe toate palierele economice, asa incat sa se regaseasca, in acest proces, atat firmele mari cat si cele mici.

R: Care sunt efectele vizate pentru Romania?

T.A.: In domeniul renovarii dorim obtinerea unor masuri care sa deblo­cheze programul de eficientizare ener­getica a cladirilor, in conditiile in care ultimele evaluari arata ca avem de anvelopat cca 8,5 milioane de unitati locative, ceea ce ar echivala cu cca 7 miliarde de euro fonduri puse in circulatie. Aici trebuie sa intervenim prin reformarea intregului program national, program care sa cuprinda, intre altele, restructurarea legislatiei existente si imbunatatirea acesteia, in conjunctie cu o noua matrice a surselor de finantare. In acest sens, avem propria noastra experienta si oportunitatea de a folosi expertiza de buna practica a celorlalte tari europene.

Prin accesul direct la forurile europene putem sa contribuim cu informatiile care se potrivesc cu specificul local al problemei si care ne pot ajuta. Dorim sa facilitam si accesul la fondurile europene care sunt destinate acestui proces.

In ceea ce priveste infrastructura, sunt doua teme mari care preocupa constructorii din Romania: elaborarea unor programe nationale pentru reconditionarea infrastructurii existente, care la noi este invechita si asupra careia nu s-a mai intervenit de multi ani din lipsa de fonduri, precum si mult asteptata dezvoltare a infrastructurii de transport in Romania si racordarea ei cu cea europeana si non-europeana. Este binecunoscut si se afirma frecvent la Bruxelles faptul ca racordarea facilitatilor din orice colt al Europei la reteaua de transport inseamna dezvoltare, nu atat prin nivelul investitiei in sine cat prin factorul de multiplicare pe care il aduce. In acest sens, Romania se afla intr-o situatie favorabila fiind pozitionata ca o poarta a Europei catre si dinspre Asia, Orientul Mijlociu etc. Noi trebuie sa intelegem acest rol si trebuie sa facem tot posibilul pentru a folosi aceasta fereastra de oportunitate. Este si in interesul Romaniei, dar si al Europei in gene­ral, sa sustina tot ceea ce presupune export si re-export.

R: Cum pot cei interesati sa se im­plice in demersul dumneavoastra?

T.A.: Asa cum spun intotdeauna: activ, alaturi de ceilalti constructori care sunt deja angrenati. Membrii PSC au acces gratuit la aceste informatii, care ii pot ajuta in a-si creiona strategiile proprii de dezvoltare si au posibilitatea sa contribuie cu acele puncte de vedere despre care considera ca le pot crea premise pentru atingerea propriilor obiective.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 4

Autor:
Tiberiu Andrioaiei – vicepresedinte PSC

PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr.70, bl. J4, Sc. 4, Ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.roDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/01/psc-preocuparile-europei-pentru-renovarea-cladirilor-si-mentenanta-retelelor-de-transport-si-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.