«

»

Cresterea sigurantei in exploatare a barajului si lacului de acumulare Dridu, judetul Ialomita

Share

dridu foto 3Antreprenor: APASCO SA Maneciu
Beneficiar: Ministerul Mediului si Padurilor – Unitatea de Management al Proiectului
Proiectant: AQUAPROIECT Bucuresti
Investitor: Administratia Nationala „Apele Romane“ SA

 

DESCRIEREA LUCRARII

Acumularea Dridu (45 mil. mc), amplasata pe raul Ialomita, la cca. 700 m amonte de confluenta cu raul Prahova, este compusa din baraj frontal si baraj de inchidere, descarcator de ape mari, priza de apa industriala, canal evacuator de ape mari, sistem de drenaj, aparari de maluri si centrala electrica.

Lucrarile pentru punerea in siguranta a acumularii au constat in:

• reabilitarea evacuatorului de ape mari (betoane si echipament hidrome­canic, ecran de etansare amonte, injectii de umplere a golu­rilor din fundatia evacuatorului, parapet de protectie pe zidurile laterale din aval de evacuatorul de ape mari);

• reabilitarea canalului evacuator si a zonei de debusare in raul Ialomita;

• consolidari de mal;

• refacerea pereului existent, distrus prin subspalare si completare cu parapet sparge val, pe zonele digului tronson III, in care parapetul lipseste.

Evacuatorul de ape mari este o constructie din beton armat, cu dimensiunile in plan 66,5 m x 120,0 m si inaltimea de 20 m, fiind alcatuit din radier, pile si culei. Lucrarile pentru reabilitarea sa au constat in executia ecranului de etansare din amonte de evacuator, umplerea golurilor si ca­vernelor de sub radierul barajului de beton, injectarea fisurilor din betonul de la culei si pile, acoperirea cu mor­tare speciale a fetelor pilelor, culeelor si radierului.

Avand in vedere efectele exploa­tarii Barajului Dridu intr-o perioada de peste 30 de ani, a fost necesara realizarea unui nou ecran de etan­sare pentru a se asigura o impermeabilizare sigura a fundatiei barajului.

Executia noului ecran de etansare, situat la cca. 14 m amonte de cel existent, s-a realizat in doua faze de executie, la adapostul a doua incinte provizorii de lucru, executate din palplanse metalice. Datorita caracteristicilor geotehnice ale terenului din fundatia barajului, ecranul de etansare a fost realizat prin procedeul „Soil Mixing” – tehnologie care prevede ca opertiuni simultane taierea, malaxarea si injectarea terenurilor in care trebuie realizat ecranul de etansare; pamantul afanat se amesteca cu suspensie de apa-ciment-bentonita injectata sub presiune, omogenizarea se face in tronsoane succesive cu instalatie de foraj LIEBHERR LRB 155.

Pentru asigurarea calitatii cores­punzatoare a lucrarilor la ecranul de etansare, SC Apasco SA a organizat un serviciu intern de control tehnic si de calitate precum si un laborator de santier, utilat pentru efectuarea incer­­carilor necesare si dotat cu personal tehnic calificat.

S-a executat reabilitarea instala­tiilor hidraulice la stavilele cu segment cu clapeta si la vana segment, precum si instalatia hidraulica a echipamentului hidromecanic.

Prin lucrarile executate cu profesionalism de specialistii APASCO SA, acumularea Dridu, executata intre anii 1968-1975, poate functiona in siguranta, asigurand apararea impo­triva inundatiilor a unei suprafete de 30.000 ha, alimentarea cu apa industriala a orasului Urziceni, precum si apa pentru irigarea a 17.000 ha.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/cresterea-sigurantei-in-exploatare-a-barajului-si-lacului-de-acumulare-dridu-judetul-ialomita/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.