«

»

NAUE ROMANIA: SECUTEX® EDF – un material geocompozit nou pentru imbunatatirea patului de fundare la caile ferate

Share

naue octombrie foto 2 copyOdata cu imbunatatirea tehnologiilor si echipamentelor folosite pentru lucrarile de pamant, a devenit posibila compactarea intensiva a stratului de pozare si a straturilor portante din infrastructura cailor ferate. In acelasi timp, s-au dezvoltat concepte constructive bazate pe reducerea grosimii straturilor de materiale minerale, prin cresterea capacitatii portante a stratului suport datorita incorporarii de lianti in masa acestuia. Masurile de acest tip conduc, de regula, la obtinerea unor terasamente cu caracteristici imbunatatite in privinta capacitatii portante si a functionalitatii. Nu trebuie, insa, uitat ca atat cresterea gradului de compactare a stratului de pozare si a umpluturilor, cat si stabilizarea pamanturilor, sunt asociate cu o scadere a elasticitatii suprastructurii de cale ferata, materializata printr-o crestere a incarcarii aplicata agregatelor minerale. Aceasta poate deteriora atat prismul de piatra sparta cat si stratul de forma.

 

O solutie posibila pentru evitarea deteriorarii premature a prismului de piatra sparta (foto 1) este folosirea unor elemente suplimentare, care sa creasca elasticitatea sistemului.

Geotextilele netesute sunt folosite, de mult timp, in lucrarile de reabili­tare si constructie a cailor ferate, ajutand la imbunatatirea performantei acestora pe termen lung, datorita functiilor de filtrare, separare si drenaj pe care le indeplinesc simultan.

 

NAUE GmbH & CO. KG a dezvoltat un nou produs – Secutex® EDF – care se instaleaza sub prismul de piatra sparta si care are ca efecte:

• Cresterea elasticitatii liniei de cale ferata si reducerea uzurii meca­nice a agregatelor la solicitari ciclice

• Asigurarea unui filtru stabil intre prismul de piatra sparta si stratul de forma sau stratul de pozare

• Drenarea apelor din precipitatii

• Protejarea stratului de pozare

 

Secutex® EDF este compus din trei straturi: primul este un geotextil robust, netesut, din polipropilena, consolidat mecanic prin intertesere, cu rol de protectie mecanica a mie­zului si cu rol de drenaj. Urmeaza miezul geocompozitului, format din granule de cauciuc cu elasticitate mare, avand o masa unitara de 5.000 g/m2. Miezul este cel care da atat elasticitate materialului, facan­du-l sa actioneze ca un strat de atenuare a vibratiilor, cat si o excelenta capacitate de drenaj in plan. Al treilea strat al geocompozitului este un geotextil special, portant. Toate elementele sunt conectate printr-un proces mecanic de intertesere, care duce la obtinerea unui material compozit robust, capabil sa reziste fara probleme eforturilor la care este supus in timpul instalarii si operarii si sa actioneze ca un strat de amortizare a vibratiilor, de filtrare si drenaj.

Secutex® EDF atenueaza vibra­tiile, fara a fi insa doar o saltea clasica de amortizare sub stratul de piatra sparta.

Secutex® EDF combina caracte­risticile elastice ale saltelelor de amortizare cu elemente noi: protec­tia substratului, separare si drenaj. In privinta drenajului, Secutex® EDF actioneaza similar geocompozitului drenant Secudrain®, fiind capabil sa descarce lateral apa infiltrata, fara pericolul colmatarii miezului drenant cu particule minerale, datorita geotex­tilelor cu care este echipat.

Un material ca Secutex® EDF este capabil sa reduca transmiterea vibratiilor in toata structura caii ferate, reducand, astfel, abraziunea agregatelor din prismul de piatra sparta, prevenind uzura prematura a sinelor si rotilor si crescand durata de ex­ploatare a liniilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/naue-romania-secutex-edf-un-material-geocompozit-nou-pentru-imbunatatirea-patului-de-fundare-la-caile-ferate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.