«

»

Personalitati romanesti in constructii – Dan Mircea FRANGOPOL

Share

frangopol potretS-a nascut la 28 iulie 1946 in Bucuresti.

Dupa terminarea Liceului Spiru Haret din Bucuresti, a urmat, intre anii 1964 – 1969, Facultatea de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o ca sef de promotie.

Dupa absolvire a fost retinut in invatamant, la Catedra de constructii civile a Institutului de Constructii Bucuresti, ca asistent (1969 – 1974). Intre anii 1974-1976, a functionat ca asistent de cercetare la Universitatea din Liege, obtinand titlul stiintific in stiinte aplicate iar in perioada 1977 – 1979 a fost conferentiar la Catedra de constructii civile a Institutului de Constructii Bucuresti.

Din 1979 pana in 1983 a lucrat ca inginer proiectant la firma A. Lipski Consulting Engineers din Bruxelles.

In 1983 a plecat in S.U.A. unde a fost profesor asociat la Universitatea Colorado din Boulder, Colorado – Departamentul de inginerie civila, de mediu si arhitectura (1983 – 1988) si profesor (1988 – 2006), devenind profesor emerit in anul 2006. La aceasta universitate a predat cursurile: Sisteme de inginerie civila; Probabilitati, statistica si decizie pentru inginerii civili; Mecanica structurilor; Proiectare structurala; Analiza structurala matri­ceala; Analiza structurala neliniara; Siguranta structurala; Cedare structurala; Optimizare structurala; Studiu avansat al sigurantei.

De mentionat ca, a condus 20 de docto­ranzi si 50 de studenti master.

In anul 2006 s-a transferat la Universitatea Lehigh din Bethlehem, Pennsylvania ca profesor si sef al Ca­tedrei Fazlur R. Khan de inginerie structurala si arhitectura, la Departamentul de inginerie civila si de mediu.

Precizam ca a mai fost profesor sau cercetator vizitator la universitati si centre de cercetare din orasele: Lisa­bona, Waterloo (Ontario, Canada), Lousanne, Yamaguchi, Milano, Kyoto, Trento, Osaka, Guildford (Surrey), Braunschweig.

Prof. Dan Mircea Frangopol s-a afirmat ca un cercetator de exceptie, fiind consultant pentru diferite agentii guver­namentale nationale si in strai­natate. Principalele domenii in care a excelat sunt: siguranta structurala, optimiza­rea structurala, ingineria podu­rilor, analiza ciclului de viata, proiec­tarea, mentenanta si managementul structurilor si infrastructurilor.

Activitatea publicistica. Rezultatele obtinute in urma cercetarilor sale stiintifice au fost publicate in peste 400 de lucrari, cele mai multe fiind apreciate de conducerile unor asociatii si publicatii cu rezonanta internationala.

Mentionam ca este fondator al revis­tei internationale cu recenzare Structure & Infrastructure Engineering (inclusa in Indexul de Citare a Stiintei, dedicata progreselor recente in mentenanta, managementul si comportarea pe ciclul de viata al unei largi game de infrastructuri).

Este editor sau co-editor a peste 20 de carti publicate in editurile: ASCE, Balkema, CIMNE, Elsevier, McGraw-Hill si Thomas Telford si membru in Consiliile editoriale ale mai multor reviste internationale.

De asemenea, a prezentat nume­roase conferinte, ca invitat al unor universitati sau centre de cercetare de prestigiu, si la manifestarile stiintifice internationale de mare prestigiu.

A organizat si condus mai multe conferinte si workshop-uri nationale si internationale de inginerie structurala.

Datorita activitatii sale de exceptie, este presedinte fondator al Asociatiei Internationale pentru Mentenanta si Siguranta Podurilor (IABMAS) si al Asociatiei Internationale pentru Ingi­ne­rie Civila pe Ciclul de Viata (IALCCE). A fost director al Consortiului pentru Inginerie Civila Avansata pentru Medii Civile Sustenabile (COALESCE) si vice­presedinte si membru fondator al Asociatiei Internationale pentru Monito­­rizarea Sanatatii Infrastructurilor Inte­ligente (ISHMII).

Amintim, de asemenea, ca este membru sau membru onorific a nume­roase asociatii si comitete prestigioase din S.U.A. si din alte tari, ca si al unor asociatii cu caracter international.

Pentru activitatea sa impresio­nanta, prof. Dan Mircea Frangopol a fost onorat cu numeroase distinctii: Distinctia de educator in metode pro­babilistice a Societatii Inginerilor Automotivi (1996); Distinctia Societatii Americane a Inginerilor Civili, pentru stadiul actual in ingineria civila (1998 si 2004); Premiul pe anul 2001 al Asociatiei Internationale pentru Siguranta si Fiabilitate Structurala; Medalia Croes pe anul 2001 a ASCE; Distinctia si bursa JSP in anul 2002, pentru cer­cetare in Japonia; Distinctia Moiseev pe anul 2003 a ASCE; Distinctia de cercetare Kajima pe anul 2004; Meda­lia ASCE Nathan M. Newmark pe anul 2004; Medalia T.Y. Lin pe anul 2006; numeroase distinctii la Universitatea Colorado.

In Romania, i s-a acordat titlul stiintific de Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (2001) si calitatea de membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania – Sectia de Constructii si Urbanism.

Prin activitatea sa didactica si stiintifica, prof. Dan Mircea Fragopol a adus onoare tarii in care s-a nascut si scolii in care s-a format.

Preocuparile sale stiintifice moder­ne il situeaza in frontul inaintat al cunostintelor de specialitate. De remar­cat caracterul multilateral al preocu­parilor si interesul sustinut pentru activitati cu caracter de sinteza.

Inteligent, inclinat in aprofundarea fenomenelor fizice, spirit novator, cu capacitate de munca neobisnuita, onest, uman si modest, s-a ridicat la valoarea celor mai de seama perso­nalitati, scriind o pagina frumoasa in istoria stiintei si tehnicii internationale in constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 46

(Din volumul „Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu)

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/personalitati-romanesti-in-constructii-dan-mircea-frangopol/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>