Pentru a rezista exigentelor unei economii concurentiale, producatorii si prestatorii de servicii din sectorul constructiilor trebuie sa fie, in permanenta, atenti la mersul activitatilor din domeniul respectiv, pe intreaga grila, de la productie pana la oferta catre potentialii beneficiari. Acest lucru este necesar pentru ca viata economica inregistreaza fenomene uneori neasteptate si trebuie sa te adaptezi lor.
Avand in vedere trendul descrescator, din ultimii ani, al cererilor de tamplarie pe piata interna cu toate neajunsurile colaterale (falimente, disponibilizari masive de personal, insolvente, reduceri de taxe si impozite importante la bugetul de stat etc.) a devenit imperios necesara gasirea unor solutii de stabilizare a situatiei si de mentinere in exploatare a capacitatilor excedentare de productie, ramase active in urma prelungitei crize economice din Romania si nu numai.
In acest sens, putem remarca faptul ca incepand cu anul 2010, operatorii economici intreprinzatori, care au sesizat ca economia nu are perspectiva unei redresari asteptate, au investigat piete externe din zona euro, cum ar fi Italia, Franta, Belgia, Olanda, Cehia si chiar Germania, dar si piete cu potential din afara zonei, cum sunt Elvetia, Canada, Israel, Congo si chiar Coreea de Sud. In urma acestor investigatii au fost identificate conditii legate de calitatea si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca produsele furnizate, (marcaj CE, performante impuse de normele tarii respective, personal calificat pentru montaj, asigurarea transportului si altele).
Din acest punct de vedere, PPTT a venit in sprijinul celor interesati cu actiuni punctuale precum acordarea de consultanta in vederea implementarii procedurilor care trebuie realizate (CPF, teste periodice) pentru aplicarea marcajului CE. De asemenea, autorizarea Centrului de evaluare a competentelor profesionale ale operatorilor, prin care companiile isi pot evalua si certifica muncitori in meseriile de confectioneri de tamplarie din PVC si aluminiu, geam termoizolator si montatori tamplarie termoizolanta, contacte cu agentiile economice de pe langa ambasadele din Olanda, Belgia, Portugalia, Franta, Italia si alte tari in vederea realizarii unor misiuni economice in care cei interesati pot obtine personal informatiile dorite si pot stabili contacte directe cu potentiali beneficiari avand si sprijinul agentiei. Totodata, au fost obtinute infomatii privind optiunile partenerilor straini fata de tipul de tamplarie dorit: PVC, aluminiu, lemn stratificat, tipuri de vitraje, precum si preturi practicate pentru aceste produse in tara respectiva.
Toate aceste actiuni au marcat in ultimii trei ani o evolutie ascendenta, care, in baza datelor furnizate de INS, marcheaza, la sfarsitul trimestrului I – 2013, o valoare cumulata a exportului, pe ultimele 12 luni, de 78,38 milioane euro, din care peste 86% reprezinta tamplaria din PVC, 9% lemn si restul aluminiu (cu rezerva ca din datele statistice o parte din tamplaria din aluminiu a fost exportata ca fiind confectie metalica fara a se preciza materialul si din acest motiv nu a fost luata in calcul).
Acest volum de export reprezinta cca 30% din productia realizata, la nivel national, pe perioada analizata (320 – 325 mil. euro) si evidentiaza, implicit, posibilitatea de crestere a acestui volum prin actiuni comune ale unor operatori economici care au acumulat experienta in domeniu. Acestia pot contracta lucrari de volum mare, prin infiintarea unor reprezentante in tarile cu potential si, totodata, pot contribui la relansarea pe plan intern a acestui segment economic, cu toate implicatiile care deriva din acest proces.
PPTT se declara un partener activ si implicat in acest proces de relansare a industriei de tamplarie termoizolanta si va acorda tot sprijinul necesar companiilor solicitante. Procedand asa, PPTT ii ajuta si indruma pe toti cei care compun aceasta breasla sa nu stea pasivi la ceea ce se intampla pe aceasta piata pentru ca, la o adica, nu-i mai poate salva nimeni. Si unii dintre ei au inteles acest lucru si actioneaza in consecinta!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 33
Autor:
ing. Harilaus Kilaiditis, director executiv PPTT
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns