Masina Casagrande C6XP este ultima varianta a liniei C6, care reprezinta un standard international pentru masinile de forat micropiloti si ancore. De-a lungul istoriei Casagrande, s-au vandut peste 2.000 de astfel de utilaje. Masina a fost reproiectata integral, capatand denumirea de C6XP (extra power) si imbinand cele mai moderne tehnologii in materie de mecanica, hidraulica si electronica.
Noua versiune este dotata cu un calculator PLC (PLC controller) care prezinta informatiile imediate privind starea valvelor hidraulice, a parametrilor motorului, a filtrelor si pozitiei geometrice a masinii. Hidraulica este “load sensing”, ceea ce inseamna ca fiecare miscare a cilindrilor hidraulici este direct proportionala cu miscarea levierelor de control.
Gradele de libertate ale masinii au fost upgradate, datorita unui sistem intermediar de pozitionare a mastului, manevrat de 2 cilindri auxiliari. Greutatea masinii a fost usor micsorata, ca si dimensiunile ei, pentru un acces mai facil pe santiere (puncte de lucru).
C6XP are doua capete rotative care permit actionarea prajinilor intr-un sens si a tubulaturii in celalalt sens, permitand forarea tubata in conditii optime, astfel incat solul sa nu se intepeneasca intre tuburi si prajini.
Masina Casagrande C6XP face parte din campania de inlocuire si innoire a intregii game de echipamente produse de firma Casagrande Spa Italia. Avand in vedere toate aceste aspecte, precum si faptul ca proiectul este de ultima ora, masina Casagrande C6XP reprezinta un etalon pentru echipamentele de acest gen, ea depasind in caracteristici tehnice toate celelalte utilaje similare ale altor producatori.
Functionalitatile masinii – utilizari
• Studii geotehnice
Datorita existentei unui cap rotativ tip T1200 6V care furnizeaza 530 rpm, masina este perfect adaptata pentru studii geotehnice cu esantionare. Forta de extragere foarte mare (82,5 kN) permite extragerea probelor de sol de la adancimi de aproximativ 100 m, lucru neuzual la masinile de studii geotehnice. De asemenea, pe masina poate fi adaptat un sistem de testare a solului la penetrarea statica sau dinamica, in sistem wire-line, pentru extragerea probelor de sol de la adancimi de 300-500 m.
In scopul executarii esantionarii, masina este utilata cu o pompa de debit mic si presiune mare, absolut necesara unui asemenea procedeu. Aceasta permite utilizatorului sa ajunga la punctul de lucru cu o masina compacta, dotata cu toate elementele necesare operatiunii.
Echipa necesara pentru executarea de studii geotehnice este formata din maxim trei persoane, dintre care una este operatorul iar celelalte doua manevreaza prajinile si carotierele.
• Micropiloti
Pot fi executati in varianta cu snec (snecul putand fi plin sau gol pe dinauntru, permitand astfel injectarea in acelasi timp cu forarea) sau cu prajini si scule de forat (tricoane, trilame sau sistem odex) cu excentric.
Pentru executarea micropilotilor masina este dotata cu o pompa de presiune mica si debit mare. In aceste conditii actionarea masinii este extrem de usoara si nu mai este nevoie de o alta pompa auxiliara pe santier.
Adancimea micropilotilor poate fi mare, desi, in mod normal, acestia nu depasesc 20 m adancime. Inclinarea micropilotilor se poate face la orice unghi, datorita posibilitatii multiple de ajustare a mastului masinii.
Dotarea masinii cu o menghina de 400 mm ofera posibilitatea executiei unui diametru maxim al micropilotilor la aceasta dimensiune. Micropilotii pot fi executati in sistem tubat sau numai cu prajini, in functie de situatia solului. La micropilotii tubati se foloseste un adaptor care, cu acelasi cap rotativ, rasuceste si prajinile si tubulatura in acelasi timp.
Pentru executarea micropilotilor sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinii si scule (cu ajutorul vinciului auxiliar furnizat special) si unul sau doi muncitori pentru executia si introducerea armaturii.
• Jet grouting (injectie rotativa de lapte de ciment la max. 700 bari)
Masina este perfect adaptata pentru doua prelungiri ale mastului, cu ajutorul carora se poate ajunge la o adancime de jet grouting de 18 m.
Tot pentru aceasta operatiune masina are un sistem electronic si un timer care coreleaza viteza de rotatie cu presiunea si debitul de injectie. Pentru completarea sistemului de jet grouting se pot achizitiona, ulterior, buncarul, mixerul, agitatorul si pompa de injectie.
Numarul de operatori necesari este de 6-8, in functie de complexitatea lucrarii.
• Ancore
Unul dintre scopurile pentru care masina a fost proiectata este executia ancorelor. Acestea pot fi date in orice directie, permitand executia unei cai de acces de dimensiuni reduse care limiteaza, astfel, costurile.
Ancorele pot fi executate cu snec sau cu prajini tubate sau netubate. Datorita prezentei pe masina a doua pompe, oricare dintre ele poate fi folosita, de asemenea, pentru injectarea bulbului de beton. Este eliminata, astfel, din nou necesitatea unei pompe auxiliare pe santier.
Pot fi executate, in acest mod, maxim 12 ancore pe zi, in functie de adancime, sau un numar mai mare in cazul executiei de ancore autoforante.
• Puturi de apa
Forta de extractie, deosebit de mare, a acestei masini de 13 tone permite executia puturilor de apa pana la o adancime de 150-180 m. Pentru aceasta se foloseste pompa de presiune mica si debit mare si metoda cu prajini. Tubulatura poate fi utilizata doar in cazul depasirii a 1-3 straturi de apa freatica.
Orice fel de sol poate fi forat indiferent de caracteristicile lui, in functie de sculele utilizate. Pentru aceasta operatiune sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinilor si alti doi pentru instalarea finala a tevilor din pvc, filtrului de margaritar si a pompei de apa.
Datorita eficientei masinii, executia unui put complet poate fi terminata in doar doua zile. Masina a fost proiectata la dimensiuni mici si cu un motor cu zgomot redus si emisie scazuta de noxe, tocmai pentru a permite accesul in locuri urbane aglomerate.
• Puturi geotermale
Masina este perfect proiectata si pentru puturi geotermale (97 m adancime, 152 mm diametru), putand executa un put in maxim o zi. Pentru executarea lui sunt necesari un operator si doi muncitori pentru manevrarea tubulaturii si a prajinilor. Si in acest caz, datorita cuplului de rotatie foarte mare de 13,5 kNm si a fortei de extractie, de asemenea mari, de 82,5 kN, se poate fora in orice conditii de sol.
Aceasta tehnica este foarte utilizata in ultima vreme, datorita eficientei termice pe care o ofera cladirilor, respectiv reducerea cu cel putin 70% a cantitatii de energie necesara iarna pentru incalzire si vara pentru racire.
Datorita calculatorului de pe masina, optiunea de instalare a unei telecomenzi radio, pentru toate operatiunile, este foarte ieftina si usor de realizat, putand fi accesibila, in functie de cerere sau de experienta operatorului, pentru orice utilizator.
In concluzie, aceasta masina reprezinta cel mai perfectionat echipament din domeniul sau, fiind chintesenta indelungatei experiente a firmei Casagrande, precum si a tuturor utilizatorilor sai, care, prin feed-back-ul permanent cu producatorul, au permis inglobarea intr-o singura masina a tuturor cerintelor lor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns