«

»

Teatrul National I. L. Caragiale Bucuresti (VII). ZONE PRINCIPALE DE ACTIVITATE SI DE CONCEPT DE REZOLVARE

Share

tnb august foto 1Vom incheia, cu acest articol, seria analizelor zonelor functionale principale de activitate si de concept de rezolvare in cadrul proiectului Teatrului National „I. L. Caragiale“ Bucuresti.

Zona personalului artistic si cea destinata sustinerii tehnice a spectacolului sunt zone distinct exprimate in partiu, evitandu-se contacte si intersectari intre ele (cu unele exceptii, ca, de exemplu, atelierele de croitorie, cizmarie, ateliere ce necesita contacte ocazionale de probe).

Ultima zona, cea administrativa, asigura, in buna masura, legatura si coordonarea intre toate zonele descrise.

Personalul artistic are la dispozitie cabine de una, doua si mai multe persoane avand mese speciale pentru machiaj, mobilier de odihna (pat, canapea, fotolii), grup sanitar propriu, zona de depozitare a costumelor spectacolului din ziua respectiva.

Cabinele sunt amplasate in imediata vecinatate a scenelor (prin intermediul salonului de regrupare – alipit scenei).

In functie de numarul salilor de spectacol, sunt asigurate cinci sali de repetitii, dintre care una este echipata pentru sport, trei au dimensiunile, in plan, ale celui mai mare spatiu de joc (cel al scenei mari) si o sala de dimensiuni mai mici.

Pe terasa a doua corpuri ale Teatrului National Bucuresti sunt prevazute terenuri de sport (volei, baschet, tenis, badmington) care permit mentinerea conditiei fizice a actorilor.

Tot la nivelul terasei este amplasata biblioteca personalului artistic, o biblioteca, cea a Teatrului National Bucuresti, foarte bine dotata, cu exemplare rare, remarcabile.

Pentru zona de relaxare este prevazut un club cu locuri de luat masa (restaurant), bowling, biliard, tenis de masa etc.

Intreg ansamblul de dotari pentru personalul artistic este destinat sa-i asigure acestuia parcurgerea cat mai confortabila a multor ore petrecute in localul teatrului (de la 10.00 -10.30 dimineata – repetitii pana dupa spectacolul de scena).

*

Zona de sustinere si pregatire a spectacolului este divizata in doua – una ocupata, in mare parte, de atelierele mari de productie (tamplarie, mecanica, pictura, butaforie, tapiterie, spalatorie, curatatorie, boiangerie) care sunt grupate, intre ele existand independente si interdeterminari, zona amplasata intre scenele mari ale constructiei si la nivelul acestora, iar cealalta ocupata de restul atelierelor, grupate si ele, din motive similare (cizmarie, croitorie, broderie, decoratii etc.) si amplasate astfel incat sa fie facilitat accesul actorilor pentru probe si incercari.

O functiune extrem de importanta in teatru o au depozitele de decoruri, de recuzita si costume, amplasate in imediata vecinatate a scenelor salilor de spectacol, cu o circulatie pe orizontala si verticala (lifturi de mari dimensiuni) cat mai lesnicioasa.

*

Zona administrativa este dispusa astfel incat sa permita o deplasare facila a angajatilor in orice punct al teatrului.

Un nivel este destinat directorilor, care au asigurate legaturi imediate cu functionarii din subordine.

Poate ca ar trebui sa ne oprim asupra caselor de bilete, o zona controlata, de contact direct cu publicul, case de bilete care dispun, in imediata vecinatate, de intimitate si de o zona de marketing.

*

Foarte pe scurt, acestea sunt, in mare parte, zonele necesare, existente intr-un teatru de astfel de dimen­siuni, reale si simbolice, cum este Teatrul National Bucuresti.

*

Ultimul articol va analiza conceptul care a stat la baza elaborarii volumetriei si ansamblului volumetric format din Teatrul National Bucuresti, Hotelul Intercontinental si cladirile existente in Piata Universitatii.

(Va urma)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 6

Autor:
acad. prof. dr. arh. Romeo – Stefan Belea, membru corespondent al Academiei Romane

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti-vii-zone-principale-de-activitate-si-de-concept-de-rezolvare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.