«

»

Timp ireversibil!

Share

ciprian_enacheTrec zilele, trec, vorba poetilor, si nimic, dar nimic nu atesta ca ceva, ceva se va intampla curand pentru revigorarea situatiei din sectorul constructiilor.

Politicienii tot „mesteca” vorbe care mai de care mai tentante ca se va face ceva pentru ca domeniul constructiilor sa fie in continuare parghia cresterii economice.

De ce nu apar programe si, ca atare, nici rezultate, din acest punct de vedere? Pentru ca, inca de la schimbarea vechilor guvernanti, cei ce au accedat la putere au ca prioritate intre obiectivele lor „problema alegerilor” europarlamentare si mai ales a unui nou presedinte al Romaniei.

Majoritatea timpului lor, al politicienilor desigur din Parlament, Guvern si partide este consacrat unuia si aceluiasi scop, adica puterea. Si daca s-ar putea pentru totdeauna.

„Alesii” nostri, de la toate nivelurile, cand vin la „servici” ori stau si adorm meditand la zicala „n-ar fi rau daca ar fi bine” ori fac cate ceva superficial pentru ca, vorba aia, „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”.

Simtind de mai multa vreme ca lucrurile se tot agraveaza in sectorul constructiilor, mai-marii acestei bresle au elaborat si trimis celor ce sunt factori de decizie in tara si la UE, multe, foarte multe programe cu puncte concrete prin care s-ar putea redresa acest sector creandu-se, astfel, locuri de munca si ridicarea de obiective economice, sociale si cultural – sportive. O singura masura luata de Guvern, buna si ea, este cea care priveste plata TVA la incasare. Toata lumea asteapta sa vada si daca isi va face simtita eficienta macroeconomic.

Spuneam de forurile europene care ar trebui sa fie mai ferme cu rezolvarea problemelor constructiilor din Romania pentru ca de multa vreme s-a constatat si de catre ele ca situatia a devenit critica.

In fond, suntem parte componenta a UE si acest lucru nu trebuie sa le fie indiferent pe mai departe nici lor pentru ca orice regres in constructiile din Romania afecteaza si potentialul UE.

Breasla constructorilor din tara noastra (ARACO si PSC) a ajuns sa trimita „rugaminti” forurilor europene pentru a discuta si poate, chiar impune guvernantilor romani luarea unor masuri urgente de revigorare a constructiilor.

Printre cele mai importante mentionam:

• Definirea si promovarea unui Program National de proiecte de interes national si regional pentru perioada 2013 – 2015 cu mentiuni precise privind finantarea, obiective, forta de munca specifica.

• Imbunatatirea urgenta a sistemului de achizitii publice tinand cont de doleantele entitatilor patronale si profesionale de profil.

• Promovarea urgenta a unui cod al insolventei.

• Limitarea urgenta a riscului societatilor de constructii privind imposibilitatea participarii lor la proiectele exercitiului financiar 2014 – 2020 din cauza afectarii severe a competi­ti­vitatii lor si a dezechilibrarilor acute financiare pe care le suporta.

Asadar, sa oprim trecerea timpului fara masuri si rezultate pentru ca totul este ireversibil.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 3

Autor:
Ciprian Enache

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/timp-ireversibil/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.