Este cunoscut faptul ca o tara si mai ales economia ei sunt functionale si eficiente in masura in care au fost dezvoltate caile de comunicatie, cu precadere cele rutiere si feroviare. In tarile occidentale dezvoltate din punct de vedere economic, mai ales in ultimele decenii, transportul marfurilor pe cai rutiere ocupa un loc de frunte, lucru care dupa 1990 a inceput sa-si faca prezenta timid si in tara noastra. Au aparut kilometri de drumuri nationale modernizate si chiar cele foarte putine autostrazi care, in functionalitatea lor, au avut si au nevoie de elemente specifice de traversare a intersectiilor, adica podurile. Pentru acestea din urma sunt necesare societati specializate in astfel de lucrari. Este si cazul SC DARA Constructii, din Capitala, care si-a pus amprenta, prin activitatea sa de constructie si reparare a drumurilor, pe unele lucrari la poduri de mare importanta rutiera.
Iata si cateva exemple care confirma necesitatea dar mai ales eficienta unor asemenea lucrari de realizare si intretinere a podurilor de pe caile de transport rutier.
In cadrul programului de reabilitare a drumului national DN6, executat de SHAPIR, s-au realizat o serie de lucrari de reabilitare la podurile si pasajele existente.
Dara Constructii a executat, ca subantreprenor, lucrarile la 4 din obiective si anume: pasaj peste CF Rosiori – Turnu Magurele, pe DN6 la km 118+214 , pod pe DN6 la km 119+032 m si pod pe DN6 km 124+218 m, dupa cum urmeaza:
1) La pasaj peste CF Rosiori – Turnu Magurele, pe DN6, la km 118+214 m, s-au executat:
• demolarea prin sablare a betoanelor degradate si camasuirea elevatiilor cu beton torcretat;
• protectia anticoroziva si impermeabilizarea suprafetelor de beton cu grunduri cimento-polimerice.
2) Lucrarile executate la podul de pe DN6 de la km 119+032 m au fost:
• repararea prin torcretare a betoanelor degradate si protectia anticoroziva si impermeabilizarea suprafetelor de beton cu grunduri cimento-polimerice;
• ridicarea tablierului pentru reconditionarea aparatelor de reazem metalice, dupa verificarea lor la clasa E de incarcare.
Pentru aducerea podului la clasa E de incarcare s-a consolidat suprastructura, prin precomprimare exterioara aditionala la grinzile marginale cu 4 cabluri alcatuite din toroane 4T15C. Cele 4 cabluri au fost amplasate cate doua pe fiecare grinda marginala, de o parte si de alta a acestora, introduse in tuburi de polietilena densa, iar traseul lor a fost stabilit prin calcul. Ancorarea cablurilor s-a facut prin intermediul blocurilor de ancoraj, situate in zona de reazem de la pilele P1 si P3, precomprimate transversal cu bare de inalta rezistenta de tip Y1050.
3) La podul de pe DN6 de la km 124+218 m, s-au executat urmatoarele tipuri de lucrari:
• repararea prin torcretare a betoanelor degradate si protectia anticoroziva si impermeabilizarea suprafetelor de beton cu grunduri cimento-polimerice.
Pentru aducerea podului la clasa E de incarcare s-a consolidat suprastructura, prin precomprimare exterioara aditionala la grinzile marginale cu 4 cabluri alcatuite din toroane 4T15C. Cele 4 cabluri au fost amplasate cate doua pe fiecare grinda marginala, de o parte si de alta a acestora, introduse in tuburi de polietilena densa iar traseul lor a fost stabilit prin calcul. Ancorarea cablurilor s-a facut prin intermediul blocurilor de ancoraj, situate in zona de reazem de la pilele P1 si P3, precomprimate transversal cu bare de inalta rezistenta de tip Y1050.
4) Ultimul pod de pe DN 6 la care s-a intervenit a fost cel de la km 125+608 m. Lucrarile executate au fost:
• precomprimare transversala si longitudinala, realizata sub circulatie, cu cable 1ET15C.
Precomprimarea s-a executat cu cabluri exterioare, dispuse de o parte si de alta a grinzilor si ancorate prin blocuri de capat realizate in fata antretoazelor de reazem.
S-a construit, de asemenea, o placa de suprabetonare, care asigura o parte carosabila de 7,80 m si doua trotuare de cate 1,50 m fiecare;
• repararea prin torcretare a betoanelor degradate si protectia anticoroziva si impermeabilizarea suprafetelor de beton cu grunduri cimento-polimerice;
• racordarea terasamentelor: sferturi de con, scari si casiuri.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 14
Autor:
ing. Marian MIHAI – SC DARA CONSTRUCTII SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns