«

»

Podul peste Canalul Dunare – Marea Neagra din portul Constanta

Share

popa - pod peste canal fig 5Portul maritim Constanta gazduieste executia celui mai mare pod hobanat din Romania, peste Canalul Dunare – Marea Neagra.

Comunicarea rutiera dintre cele doua zone ale portului separate de Canal s-a desfasurat, in tot acest rastimp, cu costuri mari, pe un traseu ocolitor si pe podul existent de la Agigea (km 8+988), pe drumul national nr. 39 Constanta – Mangalia, afectand major traficul din municipiul Constanta si pe DN 39.

Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime“ din Constanta a reusit ca, prin fonduri structurale, sa lanseze investitia unei legaturi rutiere directe intre cele doua zone ale portului separate de Canal, legatura rutiera care cuprinde, in principal, un nou pod peste Canalul Dunare – Marea Neagra, la cca. 1 km aval de podul existent. Noul pod, impreuna cu viaductele de acces, are o lungime totala de cca. 900 m.

 

Podul propriu-zis peste Canal are o structura hobanata, hibrida (partial tablier din beton precomprimat si partial tablier mixt cu conlucrare), si o deschidere principala de 200 m. Podul are trei deschideri, dintre care doua laterale, de cate 80 m lungime fiecare si una centrala de 200 m peste Canal (fig. 1).

Calea pe pod si pe viaducte este prevazuta cu o parte carosabila, cu latimea de 14,80 m, pentru patru benzi de circulatie si cu doua trotuare laterale, cu latimea de cate 1 m fiecare.

Proiectul pentru aceasta lucrare a fost elaborat de firma SEARCH CORPORATION, iar executia a revenit firmei APOLODOR Comimpex, in calitate de antreprenor general.

Tablierul metalic din compu­ne­rea structurii mixte cu conlucrare, care reprezinta unul dintre elementele esentiale ale acestei lucrari, este uzinat de firma TIGITRANS Constanta. Tot aceasta firma are si sarcina montarii in lucrare a structurii metalice, uzinata sub forma de subansambluri de tablier.

Recent au avut loc cele mai spectaculoase operatii de montare a doua subansambluri importante ale tablierului metalic, avand lungimi de cca 56 m si greutati de peste 600 tf fiecare.

Transportul acestor subansambluri de la uzina in santier si mon­tarea lor in lucrare s-au efectuat cu macaraua plutitoare Neptun cu o capacitate de ridicare de 1.800 tf (fig. 2).

Primul tronson de tablier a fost montat  pe pilonul de pe malul drept in dimineata zilei de 28 iulie 2013, incepand cu ora 4 dimineata (fig. 3, 4 si 5).

Cel de-al doilea tronson, transportat tot pe apa cu macaraua plutitoare (fig. 6), a fost montat pe pilonul de pe malul stang doar 12 zile mai tarziu, incepand tot cu ora 4 dimi­neata, in data de 8 august a.c. (fig. 7, 8 si 9).

Lucrarile de montaj s-au desfa­surat sub directa si atenta condu­cere a domnului Calin Marinescu – presedintele TIGITRANS.

Operatiile de transport pe apa si montare pe pilonii respectivi s-au desfasurat pe baza unui proiect tehnologic pus la punct in cele mai mici detalii, cuprinzand procedee deosebit de eficiente si sigure, care au permis obtinerea unor economii substantiale in ceea ce priveste montajul tablierelor metalice.

O contributie importanta la succesul acestor operatiuni a avut reputatul inginer Anghel Stanescu – rezident din partea firmei de consultanta LUCA WAY – care, desi avea doar sarcina urmaririi si controlului lucrarilor, s-a implicat direct si activ in procesele de montaj, ca o dovada a pasiunii pentru un asemenea gen de lucrari, valorificand experienta bogata dobandita in decursul anilor petrecuti pe santiere.

In procesele de uzinare si montare a acestor elemente au fost implicati o serie intreaga de profesionisti, care au dovedit multa pasiune si devotament pentru lucrul bine facut. Este drept si demn de amintit numele inginerului sudor Ion Topalof – director la TIGITRANS care si-a oferit cu darnicie toate cunostintele si experienta acumulata in timp pentru uzinarea de cea mai buna calitate a elementelor de tablier. Inginerul Topalof a fost responsabil si cu amenajarea suportilor provizorii din metal de pe cele doua maluri.

Nu mai mic a fost aportul si profesionalismul dovedit al celor care au dirijat macaraua plutitoare – o adevarata nava de proportii impresio­nante – reusind sa aseze milimetric pe pozitie elementele uzinate, cu greutatile lor uriase de sute de tone.

Responsabil cu manevrele de transport si montare ale primului tronson, de pe malul drept, a fost inginerul Marius Petculescu din ca­drul compartimentului „Nave tehnice“ de la GSP, iar pentru tronsonul de pe malul stang aceleasi manevre de transport si montaj au fost coordonate de dl. Ionel Margaritti – director al departamentului „Nave tehnice“ din cadrul GSP.

Comandantul navei Neptun, domnul Gheorghe Guci, a dirijat, cu multa maiestrie, acest colos plutind pe apa impreuna cu intreaga povara de peste 600 tf pe care o purta parca in aer, prinsa cu strasnicie de cabluri super-rezistente. Ca observator al acestor operatii, fiind implicat si in conceptia lucrarii, pe care o cunosc foarte bine, am fost impresionat de modul cum au decurs manevrele de transport si montaj dirijate de cei doi specialisti.

Cu mult interes au participat la aceste montaje si reprezentanti ai beneficiarului CN „APM“ Constanta, precum d-na ing. Mihaela Staetu (manager proiect) si d-nii ing. Laurentiu Teodoru, ing. Ion Rosca (responsabili calitate si specificatii tehnice). Mi-au ramas in memorie nume precum Geo, Marius, Luigi, des pronuntate in timpul manevrelor, specialisti care dadeau comenzi sau executau rapid si precis comenzile primite.

In calitate de proiectant de poduri si elaborator de tehnologii de montaj, am participat la nenumarate asemenea operatii pentru diverse lucrari de arta, dar pe cele desfa­surate la podul peste Canal in portul Constanta le consider ca fiind cele mai spectaculoase, datorita amplorii deplasarii si a greutatilor manipulate (fig. 10).

Totodata, consider ca operatiile de montaj prezentate constituie un succes al constructorilor romani, care dovedesc un inalt profesionalism si nespusa pasiune pentru crearea unor lucrari cu adevarat de arta.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 6

Autor:
dr. ing. Victor Popa – membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, presedinte CNCisC

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/01/podul-peste-canalul-dunare-marea-neagra-din-portul-constanta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.