«

»

PSC: Constructori romani pe piata algeriana

Share

tiberiu_andrioaieiO firma isi demonstreaza si isi confirma eficienta si fiabilitatea cu precadere in situatiile de criza econo­mica. Este si cazul celor din constructii care, sub indrumarea PSC, s-au preocupat si chiar au gasit posibilitati de lucru si in strainatate, mai ales in situatia critica prin care firmele romanesti nu au investitii in propria tara.

In acest fel, PSC nu-i lasa de izbeliste pe cei care compun aceasta breasla si cauta si gaseste pentru ei lucrari in strainatate.

Despre acest demers si rezultatele lui aflam date de la dl ing. Tiberiu Andrioaiei – vicepresedinte PSC.

 

Redactia: Ati revenit recent din Algeria. Actiunea face parte din proiectul de internationalizare?

Tiberiu Andrioaiei: Da, aceasta a fost a treia misiune economica oficiala, din 2013, organizata de PSC in colaborare cu Ministerul Economiei. Se incheie, astfel, inca o etapa, in al treilea an consecutiv, in care strategia de export a Romaniei, promovata de PSC, cuprinde piete de real interes pentru constructori. Au fost introduse in strategie, cu prioritate,  acele zone aflate in plina dezvoltare  – zone post-conflict, cum e cazul Orientului Mijlociu si Nordului Africii – sau care dezvolta programe speciale, cum e cazul Federatiei Ruse, organizatoare a unei Olimpiade si a unui Campionat Mondial de fotbal pana in 2018. Acestea sunt zone in care sectorul romanesc de constructii are, deja, o imagine buna si in care firmele noastre sunt competitive.

Red: Cum ati gasit Algeria din punct de vedere economic si, deci, al posibilitatilor privind investitiile?

T.A.: Peste asteptari, in sensul ca problemele de securitate mediatizate sunt exagerate, iar autoritatile si mediul de afaceri declara deschis faptul ca au resurse dar le lipsesc tehnologia si stiinta de a realiza programe necesare si urgente. Algeria este un stat in plina dezvoltare si cu un inalt grad de stabilitate sociala, care are disponibile in program peste 200 miliarde de USD pentru investitii, in special in constructii edilitare si infrastructura.

Red: Ce proiecte ar fi posibil de realizat in aceasta tara in viitorul apropiat?

T.A.: In urma vizitelor la Ministerele de resort am aflat ca sunt programate a se construi peste 1.000 km autostrazi, peste 30 statii de epurare, 44 baraje colinare, 13 statii de desalinizare, peste 2 milioane de locuinte sociale, sisteme de irigatii, spitale, scoli si multe altele. Toate acestea, intr-un program ambitios al guvernului, prin care se doreste reconstructia tarii si asigurarea unei stabilitati sociale, absolut necesare unui popor trecut prin multe incercari.

Red.: Constructorii romani sunt dis­pusi sa lucreze pe piata algeriana?

T.A.: Un factor relevant in decizia constructorilor romani de a participa in piata algeriana este reprezentat de faptul ca autoritatile declara in mod deschis faptul ca detin resurse imense, ca doresc cresterea caden­tei in dezvoltarea tarii si ca au nevoie de tehnologie si transfer de experienta, factori la care constructorii romani se califica la cel mai inalt nivel. Au “luat pulsul” direct din “piata” si in aceste conditii, decizia este mai usor de luat.

Red.: Care ar fi principalele repere de luat in calcul la ope­rarea pe acea piata?

T.A.: Peste tot in pietele internationale, dar in mod special in tarile arabe, functioneaza principiul celor 3P: prezenta, pacienta, perse­verenta. Fara acestea nu pleci de acasa. Daca totusi esti pregatit sa le accepti si sa le aplici, castigul este clar si semnificativ. Au fost identificate conditiile cadru de participare in proiectele locale, iar acum firmele, sustinute de Patronat, vor discuta metodele optime de colaborare, una dintre cerintele specifice fiind obliga­tia de a constitui firma cu identitate juridica algeriana, impreuna cu un asociat local. PSC a deschis cola­borari cu asociatiile similare impreuna cu care vor selectiona si promova cei mai relevanti potentiali parteneri.

Red.: Exista firme romanesti care lucreaza acolo?

T.A.: Desigur. Inca din vara, PSC a cumparat sindicalizat caietul de sarcini pentru participarea la constituirea unei liste scurte de firme care urmeaza sa lucreze la amplul program de locuinte sociale. In urma acestui demers, au fost firme din patronat care au aplicat individual si una chiar a reusit sa se califice, iar acum deruleaza restul de formalitati. Sunt si alte firme, care nu sunt din PSC si care sunt prezente de mai mult timp in Algeria.

Red.: Si se mai pot accesa lucrari, daca licitatia s-a inchis?

T.A.: Da, pentru ca s-a inchis doar o secventa de program; pentru restul PSC invita firmele membre, de orice specialitate, sa solicite informatii detaliate privind optiunile de intrare pe piata algeriana si sa urmareasca, indeaproape, actiunile de promovare a constructorilor romani pe piete internationale. In cadrul PSC chiar lucram la un model de colaborare si coalizare, care sa creasca sansele celor ce vor sa lucreze acolo.

Red.: Cum incheiati anul 2013 in ceea ce priveste programul de internationalizare?

T.A.: Ca de obicei, organizam o conferinta nationala PSC, care in acest an va avea o anvergura internationala, pentru ca sunt invitati sa participe membrii Boardului director al UEPC – Uniunea Europeana a Constructorilor si Dezvoltatorilor, asociatie in care PSC este membru activ, oameni de afaceri si lideri de patronate din tarile vizitate de noi si cu care avem relatii stranse de colaborare, autoritati din domeniu, reprezentantii asociatiilor de profil partenere din Romania precum si cei mai relevanti antreprenori romani din sectorul constructii.

Red.: Se pare ca a devenit o tra­ditie organizarea acestui eveni­ment pe final de an.

T.A.: Asa este. Suntem la a patra editie si tema aleasa se refera tocmai la cele mai importante elemente care ii intereseaza pe cei ce doresc o participare pe piete internationale: Accesul constructorilor si dezvol­tatorilor pe piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor. Vom discuta despre specificul pietelor, despre perspectivele de dezvoltare ale aces­tora, despre oportunitati de afaceri, instrumente de finantare, transfer bancar international si asigu­rari, precum si despre reguli specifice, transparentizarea competitiei, certificarea si clasificarea firmelor. Desigur, se va face si mult networking, un ingredient fundamental pentru cine doreste sa ramana competitiv. Evenimentul are loc pe data de 7 Noiembrie la Hotel Radisson Blu, in Bucuresti.

Red.: Continuati programul de internationalizare si in 2014?

T.A.: Da. Reamintesc ca PSC este membru in Consiliul de Export al Romaniei, ca elaboreaza strategia de export in sectorul constructiilor in baza experientei acumulate in ultimii ani si invita toti doritorii sa se informeze asupra planului de actiune, a agendei si sa participe activ la aceste actiuni, alaturi de ceilalti colegi. Desigur, sunt invitati toti cei care sunt realmente interesati si pot contribui la imbunatatirea acestui plan, in scopul de a sustine atat interesele proprii cat si interesele  comune ale sectorului.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/01/psc-constructori-romani-pe-piata-algeriana/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.