3MTM NOVECTM 1230 – o solutie sustenabila pentru stingerea incendiilor
Pentru aplicatii in domeniul energiei electrice
Furnizarea neintrerupta de energie electrica reprezinta o provocare majora pentru companiile de utilitati (productie si distributie). Este nevoie de insemnate echipamente de control si energie pentru a atinge acesti parametri. O avarie in reteaua de energie electrica poate avea consecinte grave atat pentru producator cat si pentru consumator.
Scurt-circuitele, supraincalzirea si scanteile pot provoca un incendiu avand ca si consecinte avarii in reteaua de energie electrica.
Inainte ca un incendiu sa fie stins, instalatia electrica trebuie sa fie oprita. Cu o putere dielectrica relativ mare , fluidul 3M ™ Novec ™ 1230 este de doua-trei ori mai eficient decat azotul uscat astfel incat sa poata fi usor de utilizat pentru stingerea incendiilor din:
• generatoare electrice
• camera acumulatorilor
• transformatoare de energie electrica
• statii electrice (inclusiv instalatii subterane)
• panouri
• centrale telefonice
• motoare si alti consumatori de energie electrica
• echipamente de racordare, control si instrumentatie
Marja ridicata de siguranta a fluidului 3M™ Novec™ 1230 si a sistemelor care utilizeaza Novec 1230 permite utilizarea acestuia in locatiile in care este necesara prezenta constanta a personalului, sau in spatii mici, unde nu este posibil niciun alt control sau un control limitat.
Pentru aplicatii in domeniul transporturilor
Transportul reprezinta un subiect foarte dificil in ceea ce priveste protectia impotriva incendiilor. Limitari de spatiu, un numar mare de sisteme de comunicare si navigatie, utilizarea curentului electric sau combustibil pentru motoare implica un risc considerabil de izbucnire a unui incendiu.
Constructiile usoare si materiale decorative utilizate in transport nu detin intotdeauna proprietatile necesare in caz de incendiu. Materialele plastice, lemnul, tesaturile etc. presupun cerinte suplimentare pentru a evita extinderea focului.
Mijloacele de transport poarta diverse incarcaturi, cum ar fi substantele chimice periculoase, materiale extrem de inflamabile, containere si ambalaje, precum si persoane. De aceea, o atentie deosebita trebuie acordata transportului de diverse obiecte si montarea de sisteme automate de stingere a incendiilor. Chiar si un mic incident in trafic poate escalada pentru a deveni un accident pe scara larga, cu pagube considerabile.
Sistemele care utilizeaza fluidul 3M ™ Novec ™ 1230 au toate proprietatile necesare pentru a fi utilizate in vehiculele aflate in trafic:
• centralizare, comunicare si control – trafic feroviar
• dispecerate si turnuri de control – trafic aerian
• automatizari si date de transport – companii
• hale industriale si spatii pentru motoare
• casa pompelor
• depozitare si compartimente de marfa
• panouri de comutare si control
• saloane si facilitati pentru pasageri
Un exemplu edificator asupra avantajelor oferite de siguranta in stingere cu fluidul 3M™ Novec™ 1230 il reprezinta utilizarea in protejarea turnurilor de control din aeroporturi. Controlorii de trafic aerian nu pot parasi posturile lor, nici chiar in cazul unui incendiu. Lipsa toxicitatii in concentratie activa inseamna ca nu este nevoie de a utiliza sisteme complexe de respiratie si se poate continua lucrul in conditii de siguranta.
Ploile torentiale de la inceputul acestui sezon ne-au dat mari batai de cap tuturor, fie ca am facut slalom printre baltile de pe strazi si trotuare, fie ca ne-am afundat in cele din propria curte, din garaj sau de pe terasa. Pe langa neplacerile imediate, care ne impun folosirea cizmelor de cauciuc chiar si in zilele in care ar trebui sa ne imbracam la costum, astfel de inundatii pot crea si pagube suplimentare, pe termen mai lung. Solutia ideala pentru gestionarea eficienta a apelor pluviale, pentru pavajele de trafic usor, este folosirea unui beton permeabil, care permite drenajul rapid si evacuarea apei si lasa suprafetele uscate, in cel mai scurt timp.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns