«

»

ALGABETH: Placarile decorative cu marmura in spatii rezidentiale

Share

algabeth logo

Placarea cu marmura a interioarelor locuintelor dateaza din perioada antichitatii, grecii find recunoscuti pentru utilizarea ei in arhitectura, in scopuri decorative.

Pentru ca era mai moale si usor de taiat, fasonat si sculptat, avand in acelasi timp o multitudine de culori si irizatii, venaturi si transparente seducatoare, marmura era piatra favorita a anticilor eleni.

Nu doar exterioarele, fatadele, coloanele, templele sau statuile pu­blice erau cele care beneficiau de acest uimitor material, ci si interi­oarele caselor, ale bailor publice etc.

Adesea, chiar si piesele de mo­bilier erau realizate din marmura sau aveau insertii din aceasta roca.

De la pardoseli pana la tavane, rocile decorative din marmura erau prezente in locuintele grecesti in cele mai diverse forme. Nu doar valo­area decorativa, ci si calitatile fizice ale marmurei erau apreciate de catre constructorii antici.

Din acea perioada provine si ideea valo­rii superioare a acestei pietre fascinante, care, insa, pe atunci, ca si acum, putea fi apreciata intr-o maniera variata, nu doar dupa locul de provenienta si raritatea culorilor, ci si in functie de arta cu care fusese lucrata.

De-a lungul istoriei, intrebuin­tarea marmurei in scopuri decorative a fost mereu preluata in locuintele persoanelor instarite, ea fiind, aproape intotdeauna, considerata o piatra specifica celor bogati.

Doar in perioada Evului Mediu timpuriu marmura a trecut printr-o perioada de regres, chiar si in bise­rici sau locuintele nobililor, dar aceasta deoarece, in general, deca­derea artelor, arhitecturii si stiintelor a marcat intreaga societate.

 

Pardoseli din marmura

Placarea pardoselilor cu marmura nu mai este astazi o lucrare atat de “rece” ca in trecut, tipurile moderne de incalzire permitand pastrarea temperaturilor perfect confortabile la nivelul  podelei.

Pretul marmurei este competitiv, la unele tipuri de marmura el ajun­gand chiar mai mic decat cel al altor materiale pentru pardoseli. Credinta ca e prea scumpa pro­vine, de fapt, din costurile care pot fi sau nu adaugate, in functie de spatiul in care este folosita.

Marmura alba este mai scumpa; de asemenea, ea trebuie impermeabilizata in spatiile cu risc ridicat de umiditate. Alte costuri suplimentare pot aparea la montura ei, o lucrare atenta fiind, insa, garantia durabi­litatii in timp. De asemenea, intre­tinerea poate presupune achizitionarea unor solutii speciale pentru curata­rea petelor mai speciale.

 

algabeth nov foto 1Placari pentru pereti

Marmura este, astazi, foarte potrivita atat pentru spatii cu amenajari clasice, cat si in interioarele mo­derne. Practic, nu exista limita pentru incaperile sau elementele con­structive pe care le poate decora: poate fi eleganta, dar poate fi inclusa si in stiluri naturale, tra­ditionale.

Stilul este adesea determinat si de finisajul care a fost aplicat marmurei. Nu este nevoie ca supra­fata ei sa fie lucioasa, asa cum ne-am obisnuit. Marmura poate fi mata, serigrafiata, buciardata, gravata cu cele mai diverse ornamente, litere etc.

 

Scari interioare, seminee, glafuri, blaturi

Posibilitatea taierii placilor de marmura in cele mai diverse forme permite aplicatii perfecte in cazul detaliilor de tipul glafurilor si blaturilor. In ceea ce priveste scarile de interior, treptele si contratreptele, balustradele sau mana curenta, orice element poate fi realizat din piatra.

 

Mobilier si ornamente din marmura

In acest domeniu, marmura este folosita mai des in cazul recon­ditionarilor de mobilier de epoca sau in cazul reabilitarilor unor case istorice, care aveau in holurile de intrare sculpturi, banchete de piatra etc.

Cele mai apreciate piese de mobilier „stil” implica, de altminteri, marmura combinata cu esente de lemn pretios, fildes, metal, mozaic din alte pietre etc. Totusi, nici deco­rurile si finisajele contemporane nu exclud utilizarile marmurei in aceste scopuri. Muchii, blaturi, intarsii, orice poate fi sculptat si imbinat in functie de cele mai variate stiluri si preferinte.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 52

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/02/algabeth-placarile-decorative-cu-marmura-in-spatii-rezidentiale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.